Festival Taragalte – een uniek festival aan de rand van de Marokkaanse Sahara. De zon verdwijnt achter de zandduinen, de hemel kleurt intens blauwpaars en het vrolijke publiek stroomt toe. Een zacht briesje waait door je haar en de temperatuur is perfect. Op het grote podium start de eerste band van de avond en de muziek raakt je recht in je hart. Je kijkt om je heen en het is ongelofelijk… Daar sta je dan! Op een festival tussen de vele locals in de woestijn bij M’hamid el Ghizlane – de poort naar de Sahara. Ik kan je vertellen, dat is een heel gaaf gevoel.

Entree van Festival Taragalte in de Marokkaanse SaharaWoestijnparel

Voor het jaarlijkse Festival Taragalte wordt in een paar dagen een festivalterrein rondom een vaste woestijn bivouac (kamp) uit de grond gestampt. Zo’n 7 km voorbij het woestijndorpje M’hamid kun je drie dagen lang genieten van muziek, dansen onder de sterren, lekker eten, kraampjes, een kamelenrace en nog veel meer. Een muziekfestival waar nog maar weinig Nederlanders en Europeanen vanaf weten. Pinkpop in het klein, een echt pareltje als je van wereldmuziek houdt.

De bedenkers en drijvende krachten achter het festival zijn Halim en Ibrahim Sbai – ze hebben ondertussen al tien succesvolle edities van Festival Taragalte op hun naam staan. Taragalte betekent ‘ontmoetingsplaats’ en deze naam is perfect voor dit festival. Ontmoeten en echt contact maken met lokale en internationale gasten die allemaal de liefde voor muziek en de nomadencultuur gemeen hebben, is de opzet van de broers Sbai en daarin zijn ze meer dan geslaagd.

 

Dadelpalmen in de SaharaFestival tussen de zandduinen

De locatie van het festival is als een sprookje. Vanaf de weg die omzoomd wordt door duizenden dadelpalmen rijd je met een jeep het zand in naar het terrein. Het kloppend hart is een sfeervol woestijnkamp met lemen ‘tenten’ en dadelpalmen tussen de goudgele zandduinen. Samen met een groot podium – met heel goed geluid en licht – vormt dit het festivalterrein. Voor bezoekers die willen overnachten zijn een stuk verderop simpele tenten met matrassen neergezet. Het is er behoorlijk druk en soms zijn er meer mensen dan dat er slaapplaatsen zijn. Er moet dan flink geïmproviseerd worden om iedereen een plekje voor de nacht te geven. Wanneer zo rond tien of elf uur ’s avonds de muziek stopt, vind ik het heerlijk om – weg van alle drukte – te overnachten in het sfeervolle woestijnkamp waar ik ook met mijn Zindernis reizen naar toe ga. Volop genieten van de stilte van de woestijnnacht.

Waar zijn het bier en de friet?

Een groot verschil met de festivals die wij kennen is dat je hier geen biertenten en foodtrucks ziet – dus ook geen bergen plastic afval na afloop. Wil je bier of wijn meenemen dan is dat geen enkel probleem. In een aantal supermarkten en drankhandels in Marrakech of Ouarzazate kun je op de heenweg wat inslaan. Op het terrein is een rustig plekje als terras ingericht waar water en frisdrank verkocht worden. Voor het alternatief van de friet en foodtrucks kun je bij de entree een kaartje kopen waarmee je ’s avonds een grote restauranttent binnengaat waar tafels vol heerlijke Marokkaanse gerechten op je staan te wachten.

Vervoer naar de woestijn

In 2016 ging ik vanuit Marrakech voor het eerst naar het Taragalte Festival. Met een volle CTM-bus door het Atlasgebergte via Ouarzazate en de Draa vallei naar eindpunt M’hamid. Voor de zekerheid had ik geregeld dat een kennis van tevoren een buskaartje voor me zou reserveren. De bus rijdt tenslotte maar 1 keer per dag naar de woestijn en alle zitplaatsen in de bus waren inderdaad bezet. Een kleurrijk internationaal gezelschap waarvan toch zeker bijna de helft dezelfde eindbestemming had. De weg naar de woestijn is lang, maar alles behalve saai. In de 11 uur die de bus erover doet kun je af en toe een dutje doen en de rest van de tijd lekker naar buiten staren. Na iedere bocht lijkt het prachtige landschap te veranderen. Rauwe rotsen en lieflijke stroompjes, rode aarde, groene palmen, slaperige dorpjes en levendige pleinen.

Het enige grote nadeel van reizen met de bus is dat deze niet van de Route National N9 afwijkt. Helaas kun je dan ook niet naar bijvoorbeeld de eeuwenoude kasbah van Ait ben Haddou of de kasbah in Telouet en de bus stopt onderweg ook niet om van het prachtige uitzicht te genieten en dat is ontzettend jammer. Wanneer je meegaat met onze Taragalte Festival-reis stoppen we natuurlijk wél om van al het moois onderweg te genieten.

De opening van Festival Taragalte

Ontmoeting met Oum, zangeres op Festival TaragalteSamen met een aantal toeristen uit Italië die ik in de bus ben tegengekomen geniet ik in de middag van de officiële opening van het festival. En officieel is hier dan ook echt officieel – lokale, regionale en nationale hoogwaardigheidsbekleders luisteren op een klein podium naar het openingswoord van de organisatie, lintjes worden doorgeknipt en dan kan het festival echt beginnen. Net buiten het woestijnkamp laten de verschillende traditionele lokale en regionale groepen zien en horen wat ze kunnen. Het is nu nog relatief rustig, de grote stroom dorpsbewoners en internationale bezoekers moeten nog komen. Maar meteen wordt duidelijk: dit festival heeft een unieke sfeer! De toeristen, locals en artiesten lopen hier op deze eerste middag gezellig door elkaar heen en er is altijd wel tijd voor een praatje of een plaatje.

Desert Blues

Waar de broers Sbai ook in slagen is dat het ze elk jaar weer lukt om artiesten op het festival te krijgen die op vele continenten geliefd zijn. Veel Desert Blues van o.a. Tinariwen, Oum, Aziz,  Imarhan, Kader Tarhanin, Tarwa n-Tiniri en uit ons eigen Amsterdam Samira’s Blues! Oum en Aziz Sahmaoui staan zowat ieder jaar op het podium en Oum heeft speciaal voor het festival een prachtig lied gemaakt. In de avond voor het podium is het, zoals dat hoort op een festival, druk. De presentator krijgt er maar geen genoeg van en blijft maar aankondigen en aankondigen. Alle ogen zijn op hem gericht en het is te zien dat hij er van geniet. Het lijkt erop dat alle dorpen in de verre omgeving zijn leeggelopen om bij een van de  hoogtepunten van het jaar te komen. Uitgelaten jongeren die meezingen, dansen en uit hun dak gaan, toeristen die hierin meegaan en de vrouwen uit het dorp die vooral vanaf een afstandje op de duinen zitten te genieten. Iedereen heeft er zin in en het is een geweldig feest!

Bewustwording – vast onderdeel van het festival

Lemen tent in de bivouac Festival TaragalteOverdag is er tijdens deze drie dagen ook van alles in het nomadenkamp te doen. Er worden conferenties gehouden over cultuur, tradities en bescherming van het fragiele woestijnlandschap. Vrouwen weven er kleden, er zijn kraampjes waar je van alles kunt kopen, je kunt deelnemen aan een theeceremonie, kijken naar een kamelenrace en nog veel meer.

Naast ontmoeten en contact maken, wil de organisatie ook aan bewustwording van de woestijnbewoners bijdragen. Behoud van cultuur en natuur is een grote drijfveer. De bewoners van de woestijndorpen uit de regio hoeven ook geen entree voor het festival te betalen, wat de organisatie siert! Targalte wordt ook vanuit Nederland ondersteunt door de stichtingen Sahara Roots Foundation en Stichting Doen.

Wil je ook een keer met ons mee naar dit gave festival? Stuur ons een mail en we houden je op de hoogte. Op Spotify heb ik een mooie lijst gemaakt met veel Desert Blues en andere mooie nummers. Je vindt de playlist hier.