3-daagse privétour naar de Sahara in Marokko – met 2 woestijn overnachtingen

Met een woestijn overnachting in de Sahara maak je je Marokko reis echt compleet. Bijna iedereen die naar Marokko reist, heeft ‘slapen onder de sterren’ wel op z’n wensenlijst staan. Met deze tour overnacht je op twee verschillende plaatsen in de woestijn. Ga je naar Marrakech, plan dan een bezoek aan de Sahara! Natuurlijk kun je vanuit de ‘Parel van het zuiden’ snel naar de steenwoestijn in Agafay gaan, maar dat is niet te vergelijken met de échte Sahara. Dus ook al heb je maar drie dagen, stap in de jeep en ervaar het woestijngevoel!

Deze korte reis kun je boeken voor iedere datum tussen begin september en eind juni.

Dag 1: Marrakech – Ait ben Haddou – Agdz – Ouled Otmane – M’hamid el Ghizlane

Om 8:00 word je bij jullie riad opgehaald door de chauffeur voor een reis naar de Sahara. Met een privé 4×4 rijd je veilig en comfortabel via de Tizi ‘n Tichka pas het imponerende Atlasgebergte over om via de Draa vallei met z’n duizenden dadelpalmen naar M’hamid te gaan. Na iedere bocht zie je hier het landschap en de kleuren veranderen. De chauffeur stopt verschillende keren voor koffie, lunch en om van het prachtige uitzicht te genieten. Net voor Ouarzazate ligt in de Ounila vallei Ait ben Haddou. De indrukwekkende ksar van Ait ben Haddou staat op de Unesco-werelderfgoedlijst en is te vergelijken met een vestigingsstad. Verschillende kasbahs zijn aaneengesmeed met helemaal bovenin de graanschuur. Loop met een lokale Engelssprekende gids door de wirwar van steegjes naar het bovenste punt waar je een prachtig uitzicht over de vallei hebt.

Na de lunch rijd je via Ouarzazate de Draa vallei in en gaat de route via kronkelige weggetjes en langs slaperige dorpjes verder richting de Sahara. Vanaf het uitkijkpunt bij Agdz heb je een prachtig uitzicht op de bijzonder gevormde Jbel (berg) Kissane en de duizenden palmen die in een lint van vele kilometers vanaf Agadir tot aan de woestijn groeien.

In Ouled Otmane wacht een lokale gids je op voor een oase-wandeling langs de Draa rivier. De gids vertelt graag over de vele dadelpalmen die hier groeien, de irrigatie van het land, de gewassen, de inwoners, het leven van alledag en de geschiedenis. Na de wandeling neem je op het terras nog een drankje en dan rijd je de laatste twee uur tot aan M’hamid el Ghizlane, de ‘Poort van de Sahara’. Hier kun je een gekleurde tulband kopen zodat je morgen ‘in stijl’ aan de kamelentocht begint. Vanaf hier is het nog zo’n 6 km off-road door de woestijn naar de eerste overnachtingsplaats in de Sahara – een sfeervol vast ‘tenten’kamp (bivouac) waar jullie overnachten in fleurige, ruime kamers met comfortabele bedden. Als je wilt kun je je bed buiten laten zetten zodat je heerlijk weg kunt dromen terwijl je naar de ontelbare sterren kijkt.

Na de Marokkaanse welkomstthee en het diner in het restaurant kun je aanschuiven bij het kampvuur waar de nomaden vaak hun instrumenten erbij pakken om eeuwenoude liedjes te zingen en muziek te maken.

Reistijd van deze dag bedraagt ca. 7 ½ uur.

Dag 2: M’hamid el Ghizlane – Erg Chegaga

Na het ontbijt haalt de chauffeur je op om naar de oude, nog bewoonde kasbah van M’hamid te gaan. Hij leidt je rond door de stoffige zandsteegjes van de kasbah en jullie gaan samen theedrinken bij een van de bewoners. De mensen zijn hier erg arm en hebben niet veel. Een koelkast, tapijten op de grond en soms een kleine televisie. Door hier bij een gezin thee te drinken help je hen aan extra inkomsten en kijk je weer anders naar het leven hier in Nederland. Wanneer je binnenkomt en je schoenen hebt uitgedaan ga je zitten op de tapijten die op de grond liggen terwijl de gastheer thee maakt. De chauffeur is hier ook bij en kan tolken als je wat wilt vragen.

Na de rondleiding gaat het avontuur verder, verlaat je de weg en rijd je steeds dieper de Sahara in naar Erg Chegaga. Een heerlijke tocht van 2 ½ uur met de 4×4 dwars door het zand en rotswoestijn. Je eindigt bij de typische en tot de verbeelding sprekende hoge zandduinen van Erg Chegaga – het gebied met de allerhoogste duintoppen van Marokko. Onderweg picknick je in de schaduw van een Tamarisk of Acacia, bezoek je een nomaden nederzetting waar je thee drinkt en neemt een kijkje bij de Secret Oasis.

In Erg Chegaga overnacht je ook in een bivouac. Deze is een stukje kleiner, maar net zo comfortabel. De toilet en douches staan pal naast de kamers in een sfeervol gebouw met gemeenschappelijk sanitair. Ook hier geldt dat wanneer je dat wilt, je een bed buiten kunt laten zetten zodat je letterlijk onder de sterrenhemel slaapt.

Ruim voor zonsondergang staan de kamelen klaar voor een mooie tocht die je naar de voet van de hoogste zandduin brengen. Beklim de allerhoogste duin voor een prachtige zonsondergang in een ‘zee van zand’. Het is een pittige klim, maar zeker de moeite waard om door te zetten en als beloning hier de zon onder te zien gaan! Op deze plek is het ook mogelijk om te sandboarden, wat vaak toch nog moeilijker is dan het lijkt. Wanneer je terugkomt in de bivouac is het tijd voor een lekker diner en daarna genieten van de sfeer rondom het kampvuur en de sterren aan de hemel, met een beetje mazzel zie je niet alleen duizenden sterren maar ook de Melkweg!

Reistijd van vandaag is 4 uur.

Dag 3: Erg Chegaga – Iriqui – Foum Zguid – Taznakht – Marrakech

Na een vroeg ontbijt in de bivouac rijdt je in zo’n 2 ½ uur off-road via een uniek pad van zandduinen, door een drooggevallen rivierbedding en over de uitgestrekte droge zoutvlaktes van het Iriqui meer naar het woestijndorp Foum Zguid. Onderweg kom je prachtige rotsformaties, een oase en oude waterputten tegen en maak je verschillende stops om foto’s te maken en fossielen te zoeken. Vanaf Foum Zguid gaat de mooie route verder naar Taznakht waar je stopt voor de lunch. Vanaf Taznakht rijd je, met de nodige koffiestops, verder naar Marrakech waar je in de vroege avond bij je riad aankomt.

Reistijd van deze dag bedraagt ca. 8 uur.

In deze drie dagen heb je een behoorlijk aantal kilometers afgelegd, maar je bent vast ook ongelofelijk geïnspireerd door wat je gezien, gehoord, geproefd en beleefd hebt. Hier eindigt je reis met ons – hopelijk was het een avontuur dat je, Inshallah, voor de rest van je leven zult koesteren.

De prijs

De prijs per persoon is afhankelijk van het aantal deelnemers.

Bij 2 pers. Bij 3 pers. Bij 4 pers. Bij 5 pers. Bij 6 pers.
€ 435,- € 385,- € 345,- € 305,- € 305,-

Wat is er bij de prijs van deze tocht inbegrepen?

 • alle vervoer per privé-jeep met chauffeur / begeleider (Engelstalig)
 • overnachting in een bivouac (vast ‘tenten’ kamp met kamers, comfortabele bedden) in de woestijn nabij M’hamid el Ghizlane
 • overnachting in een bivouac dieper in de woestijn in het duinengebied van Erg Chegaga
 • ontbijt top dag 2 en 3, lunch op dag 2 en diner op dag 1 en 2
 • alle excursies:
  • bezoek aan de kasbah van Ait ben Haddou, rondleiding van 1 uur met een lokale Engelstalige gids
  • oasewandeling van 1 uur met een lokale Engelstalige gids
  • kamelentocht van 1 uur
  • bezoek aan de kasbah van M’hamid met een rondleiding en thee drinken bij de bewoners
  • theedrinken in een kleine nomaden nederzetting in Erg Chegaga

Wat is er niet bij inbegrepen?

 • vliegticket van en naar Marokko
 • 2 lunches op dag 1 en 3
 • drankjes onderweg
 • persoonlijke uitgaven
 • fooien