Pottenbakkers reis Marokko

Marokko, het land van pottenbakkers en eeuwenoude ambachten! Reis van 3 t/m 17 april 2025 met ons mee en ontdek Marokko via de fascinerende wereld van klei, aardewerk en keramiek. Tijdens deze 15-daagse reis ontdek je hoe ambachten veel over de rijke geschiedenis van Marokko vertellen. De gerenommeerde regio’s die we bezoeken hebben hun eigen unieke traditionele stijlen, zoals Safi, Skoura en Tamegroute. Je volgt demonstraties en praktische workshops waarbij je zelf aan de slag gaat met lokaal geproduceerde klei, penseel, palmbladeren en henna. Tijd voor nog meer verwondering wanneer we kasbah’s, oases en de stille Sahara bezoeken. Een creatieve reis vol ambachten en cultuur die je nieuwe ideeën en inspiratie geven voor je eigen werk.

Vanuit het bruisende Marrakech rijden we naar de oude medina van kust- en pottenbakkersstad Safi. Op weg naar Skoura steken we de Hoge Atlas over en gaan na een paar inspirerende dagen verder richting Tamnougalt, Tamegroute en de stille Sahara. Via de groen Fint oase rijden we terug naar Marrakech.

Waarom deze reis

Deze reis biedt meer dan alleen prachtige steden, paleizen en landschappen. Je ontdekt het authentieke Marokko via de passie en traditie van de ambachtslieden. Elke regio die je bezoekt heeft zijn eigen unieke stijl en technieken. Van Safi’s glanzende aardewerk, het traditionele werk in Skoura tot het typische groene glazuur van Tamegroute. Het is een reis vol cultuur en ambachten waardoor je nieuwe ideeën en inspiratie opdoet voor je eigen werk.

Daarnaast overnacht je op bijzondere, sfeervolle en traditionele locaties, variërend van eenvoudige tot luxe accommodaties. Je geniet van de gastvrijheid en de warmte van de lokale bevolking en de gevarieerde en overheerlijke Marokkaanse keuken.

Je reist met een groep gelijkgestemden en een ervaren team van pottenbakkersdocent, Nederlandstalige reisleider en lokale gidsen en chauffeurs. Neem deel aan dit mooie programma waarbij je op een creatieve manier de fascinerende keramiek wereld van Marokko ontdekt.

Hoogtepunten van de reis

  • 3-daagse workshop boetseren in de Ouled Arabia pottery in de oase van Skoura
  • keramiek decoreren workshop in Safi
  • bezoek aan Medersa ben Youssef en het Marrakech Museum
  • dagtrip naar het Nationaal Keramiek museum en het pottenbakkers district in Safi
  • bezoek aan de kasbah’s Amridil, Tamnougalt en M’hamid el Ghizlane
  • woestijnovernachtingen en kamelentocht in Erg Chegaga, het grootste zandduin gebied van Marokko met de hoogste duintoppen
  • stadstour met gids in de medina van Marrakech
  • workshop palmblad vlechten
  • workshop henna patronen & symbolen
  • spectaculaire landschappen in de Hoge Atlas
  • oasewandeling in de Drâa vallei
  • route gericht op Marokkaanse keramische kunst en cultuur
  • traditionele architectuur: adobe ksars en kasbah’s en traditionele paleizen en riads

De volgende Transavia vluchten sluiten perfect aan op de reis. Natuurlijk kun je met iedere andere maatschappij naar Marrakech vliegen.
Heenreis: 3 april 2025, vertrek Amsterdam 06:15 – aankomst Marrakech 09:05
Terugreis: 17 april 2025, vertrek Marrakech 10:00 – aankomst Amsterdam 14:45

Oude ambachten zijn nog altijd springlevend in Marokko. Van tapijten weven en mozaïek leggen tot houtsnijwerk, smeden en leerbewerking: duizenden ambachtslieden houden de technieken en tradities in leven. De verhalen van deze mannen en vrouwen en hun eeuwenoude werkmethodes vertellen veel over de rijke geschiedenis van Marokko.

Het ambacht pottenbakken is in Marokko niet zomaar een ambacht, maar een diepgewortelde traditie. Elke regio heeft zijn eigen stijl en techniek, van de kleurrijke patronen uit Safi tot de groene glazuren van Tamegroute. De klei die wordt gebruikt, komt meestal uit de lokale omgeving, en heeft een unieke consistentie en kleur. Dit, plus de traditionele afwerking, maakt elk stuk uniek en verbonden met de plek waar het is ontstaan.

De pottenbakkers van Marokko laten zien dat tradities kunnen overleven in de moderne wereld. Van generatie op generatie doorgegeven door ambachtslieden die hun kennis en passie delen met de wereld.

Tijdens deze reis wordt het pottenbakkersgedeelte begeleidt door Jacqueline Groot. Zij is eigenaar van Haarlemse Klei, een succesvolle pottenbakkerij in de Haarlemse binnenstad. Naast de vele workshops en cursussen die zij geeft, is Marokko een andere passie van haar. Ze is regelmatig in het land te vinden en probeert tijdens deze reizen zo veel mogelijk traditionele pottenbakkers te bezoeken. Haar stijl van lesgeven is verbindend, helder, energiek en ze houdt van aanpakken.

Voor deze reis hoef je niet per se pottenbakkers ervaring te hebben, maar wel zin hebben om creatief aan de slag te gaan.

“Dat Fanny en ik allebei onze zinnen hadden gezet op een pottenbakkersreis, zal vast meer dan alleen toeval zijn geweest. We hadden al een tijdje contact omdat ik geïnteresseerd was in een van haar reizen. Na onze eerste ontmoeting was het duidelijk dat we dit samen zouden gaan doen. Mijn liefde voor Marokko en het pottenbakken komen tijdens deze reis prachtig samen. Ik ben dan ook blij dat ik het pottenbakkersdeel van deze Zindernis reis op me kan nemen. Ik kijk er enorm naar uit en hoop jullie in april in Marokko te begroeten voor een fantastisch, creatief avontuur”.

Heb je vragen over het pottenbakken tijdens deze Pottenbakkersreis? Neem dan contact op met Jacqueline via 06-10413550

Dag 1 – De reis start rond 9:00 in de ochtend op het vliegveld van Marrakech Menara. Samen met de andere deelnemers rijd je met onze gezamenlijke transfer naar de medina van Marrakech waar je de komende 3 nachten in een prachtige riad (hotel) verblijft.
Na een glaasje Marokkaanse muntthee staat er een ontbijt voor je klaar. Een mooi moment om even rustig te landen en elkaar alvast wat te leren kennen.
Na het ontbijt lopen we met een stadsgids door de sfeervolle medina waar we de verschillende soeks bezoeken waar de ambachtslieden aan het werk zijn. Na de stadstour en een heerlijke lunch lopen we terug naar de riad, waar je tijd voor jezelf hebt. In de avond genieten van de Marokkaanse keuken in een restaurant in de omgeving van de riad.

Dag 2 – Vandaag maken we een dagtocht naar Safi aan de Atlantische kust, samen met Tamegroute en Fez een van de belangrijkste pottenbakkersgebieden van Marokko. Meteen na het ontbijt stappen we in onze comfortabele privébus voor een rit van 2 ½ uur naar Safi, waar we samen met een gids de oude traditionele pottenbakkerswijk en de aardewerksoek (markt) in de medina bezoeken. Hier werken de ambachtslieden met de rode, lokale klei waar ze schalen, tajines en servies van maken. Na het bakken worden deze met de hand gedecoreerd met verfijnde, vaak geometrische, motieven. Na de lunch ga je zelf aan de slag tijdens de workshop Safi decoratietechnieken en patronen. Na afloop rijden we terug naar Marrakech en gaan uit eten in de medina.
De reistijd van deze dag is ca. 5 uur.

Dag 3 – Na het ontbijt gaan we meteen naar de Medersa ben Youssef om de drukte voor te zijn. De Medersa is een voormalige 16e -eeuwse Koranschool, beroemd om de mooie traditionele mozaïeken en schitterende decoraties zoals het houtsnijwerk en het verfijnde stucwerk. Na dit bezoek lopen we honderd meter verder naar het Marrakech Museum, gevestigd in een prachtig gerestaureerd paleis uit de 19e eeuw. Hier zie je een mix van Marokkaanse kunst, historische voorwerpen, waaronder keramische stukken, en wisselende tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars. Na de lunch kun je de rest van de middag vrij besteden; dwaal door de soeks, bezoek Le Jardin Secret, het Maison de la Photographie of het iconische Jardin Majorelle. In de avond komen we weer samen voor een gezellig diner.

Dag 4 – Na het ontbijt stappen we in onze bus en laten al snel de drukte van Marrakech achter ons. Veilig en comfortabel rijden we via de Tizi ‘n Tichka pas het imponerende Atlasgebergte over. Tijdens alle reisdagen stoppen we onderweg meerdere keren voor koffie, thee en om van mooie uitzichten te genieten. Na iedere bocht zie je het landschap en de kleuren veranderen. Op route richting Telouet zie je veel berberdorpen die tegen de bergwanden aangeplakt lijken te zijn. De ene keer zijn de dorpen okergeel en de andere keer roestbruin, afhankelijk van de kleur van de bergwand. Een glinsterend pad van zoutkristallen langs de bergwand brengt ons naar de eeuwenoude zoutgrot waar dagelijks zo’n 5000 kilo zout uit de grot wordt gehaald. Het zout heeft zich opgehoopt rondom een ondergronds water en heeft kleurschakeringen variërend van wit tot roze en rood.
Skoura, het oasedorp met veel amandel-, olijf- en vijgenbomen en natuurlijk dadelpalmen, is het eindpunt van deze dag. Samen met een Engelstalige gids bezoeken we hier de 300 jaar oude kasbah Amridil die aan het begin van de ‘route van de 1000 kasbah’s’ staat en omgeven is door de palmoase van Skoura. Bij een kasbah kun je denken aan een soort van ‘zandkasteel’ met imposante torens en muren van wel 1,20 meter dik. De lokale gids weet met zijn boeiende verhalen en de gebruiksvoorwerpen die er nog altijd zijn een mooi beeld van de oude tradities en het leven in een kasbah te schetsen.
Na het bezoek aan de kasbah rijden we een klein stukje verder naar de sfeervolle en kleinschalige accommodatie met zwembad waar we de komende 4 nachten verblijven.
De totale reistijd van vandaag is ca. 4 ½ uur

Dag 5, 6 en 7 – Een bijzondere dag vandaag! We starten deze ochtend met de inspirerende en leerzame 3-daagse workshop die gegeven wordt door Mohamed Kabour. Zijn familie woont al generaties lang in het oasedorpje Ouled Arabya en het pottenbakkers vak wordt van vader op zoon doorgegeven.
Na de muntthee en een demonstratie lopen we naar de dichtbijgelegen rivier waar we klei verzamelen die we fijnmaken, zeven en laten weken tot we ermee kunnen werken. Na de lunch, de tajines worden door zijn vrouw gemaakt, kun je zelf met de klei aan de slag. Het is bijzonder om de consistentie van de lokale klei te voelen en ermee te boetseren of te draaien. De klei uit dit gebied staat bekend om haar robuustheid en mooie aardetinten. De afgelopen dagen heb je al veel gezien en ervaren van de Marokkaanse/Berber cultuur en geschiedenis. Geïnspireerd door de omgeving en je nieuwe ervaringen, creëer je onder leiding van Mohamed één of meerdere uniek stukken waar je de komende dagen aan kunt werken.
Nadat de klei is gedroogd, maar voordat het de eerste keer gebakken wordt, leer je hoe je het werk op een traditionele manier kunt polijsten. Door met een gladde steen voorzichtig over de klei te wrijven, creëer je een natuurlijk glanzend en glad uiterlijk zonder dat daar een glazuurlaag voor nodig is. Deze manier van polijsten is vooral gebruikelijk in traditionele Berber technieken en geeft het werk een authentiek, ambachtelijk karakter.
Wanneer je pot, schaal, kruik of ander werk in de zon gedroogd is, ga je het met de hand decoreren op de manier zoals Mohamed het van zijn vader en grootvader geleerd heeft, met natuurlijke materialen zoals rode en gele klei. Mohamed combineert traditionele Berber motieven met invloeden van islamitische kunst. Dit komt terug in geometrische patronen, natuurlijke symbolen zoals lijnen en stippen.
Onze stukken worden later door Mohamed afgebakken in de eenvoudige, hout gestookte oven die zijn grootvader vele jaren geleden bouwde en die nog steeds door de familie wordt gebruikt. De stukken worden laag gebakken, wat de natuurlijke kleurtinten en glans verder versterkt
Op het einde van deze reis zorgen we dat de potten in Marrakech afgeleverd worden zodat je deze unieke creatie mee naar huis kunt nemen.

Dag 8 – Na het ontbijt rijden we naar de groene Drâa vallei waar we in Tamnougalt aan de voet van Jbel (berg) Kissane samen met een lokale gids de ksar bezoeken. Een ksar is een verzameling kasbah’s die samengesmolten zijn tot een klein, versterkt dorp. Deze ruim 300 jaar oude ksar is één van de oudste in de Drâa vallei. Een gedeelte van deze ksar is nog steeds in goede staat en het andere gedeelte is aangetast door tijd en de elementen, wat ook bijdraagt aan de charme van deze ksar die nog niet zo druk bezocht wordt. Vanaf de daken heb je een prachtig uitzicht over de Drâa vallei en de duizenden dadelpalmen.
Na de rondleiding hebben we in de kasbah de volgende workshop en gaan we met henna aan de slag. Het gebruik van henna gaat eeuwen terug en speelt in Marokko een belangrijke rol in het dagelijks leven en bij speciale gebeurtenissen zoals bruiloften, geboortes en religieuze feestdagen.
Een lokale, jonge vrouw vertelt ons meer over de henna traditie in deze regio en de betekenis van de patronen en symbolen die vaak geluk, bescherming en voorspoed uitdrukken. Terwijl een tolk vertaalt, leer je de basistechnieken en versier je je eigen bendir of tarra, een traditionele Marokkaanse frame-drum, met henna patronen. De bendir kun je als souvenir mee naar huis nemen.
Na de workshop gaan we naar de accommodatie van vandaag – een hotel met een heerlijk zwembad en een mooi terras in de groene Drâa vallei.
De reistijd van deze dag is ca. 1 ¾ uur.

Dag 9 – Na het ontbijt gaan we terug naar de kasbah van Tamnougalt voor een tweede workshop op deze bijzondere plek. In de schaduw van de dadelpalmen in de oase leer je in een workshop de basis van de eeuwenoude kunst van het palmblad vlechten. Een ambacht dat al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven en dat je een uniek inkijkje geeft in de tradities van het zuiden. Samen met een lokale ambachtsman uit het dorp gaan we aan de slag met gedroogde palmbladeren die in dunne stroken gesneden zijn. Je leert hoe je deze in een spiraalvorm of cirkels kunt vlechten, waarbij je van binnen naar buiten werkt. De vezels worden samengebonden met dunne stroken van hetzelfde palmblad. Mooi om op deze manier te ontdekken hoe een eenvoudig, natuurlijk materiaal omgetoverd kan worden tot een mooi en ook functioneel kunstwerkje.

Na de workshop rijden we terug naar Agdz en stoppen bij een heerlijk luxe ‘kasbah hotel’ waar je de rest van de dag kunt relaxen aan de rand van het zwembad. Misschien maak je liever een wandeling in de oase, huur je een fiets of laat je je verwennen in de hammam van het hotel. Wanneer je dat laatste wel ziet zitten, kun je dat tot uiterlijk een dag voor aankomst bij het hotel aan ons doorgeven. In de avond genieten we hier van een heerlijk diner.

De reistijd van deze dag is ca. 20 min.

Dag 10 – Op naar de woestijn! Na het ontbijt vertrekken we richting M’hamid el Ghizlane – het laatste woestijndorp voordat de Sahara begint. Maar eerst bezoeken we in Tamegroute een traditionele pottenbakkerij. Tamegroute staat bekend om het kenmerkende mooie, groene aardewerk. De pottenbakkerij die we bezoeken is een coöperatie die uit zeven families bestaat. We krijgen een uitgebreide rondleiding met uitleg over de lokale klei, het draaien, het afbakken in de traditionele ovens en het decoreren van het aardewerk. Iedere familie heeft hier zijn eigen klei-kuil, draaischijf en oven. De ovens worden meestal gestookt met gedroogde palmbladeren, volop verkrijgbaar in deze regio en goed om de temperatuur in de ovens te reguleren, wat essentieel is bij het bakken van het aardewerk. Het aardewerk krijgt de diepe, groene kleur doordat ze glazuren met een mix van koperoxide, silicium en magnesium. Natuurlijk kun je hier in de pottenbakkerij ook zelf de traditionele draaischijf uitproberen.

Na de rondleiding lunchen we en rijden daarna in 1 ¼ uur naar het woestijndorp M’hamid. Hier houdt de weg letterlijk op en we rijden de laatste 6 km met 4×4’s offroad door het woestijnzand naar het eindpunt van deze dag, een kleurrijke en sfeervolle vaste bivouac (luxe ‘tenten’kamp). Het zijn geen echte tenten, maar lemen, ruime kamers bekleed met fleurige doeken en een comfortabel bed. Bij aankomst staat er lekkere muntthee klaar en in de avond eet je een lekkere tajine en kijk je deze eerste woestijnavond naar de sterren bij het knetterende kampvuur.

De totale reistijd van vandaag is ca. 3 ½ uur.

Dag 11 – Na het ontbijt stappen we in de jeeps en vertrekken voor een rondleiding naar de deels nog bewoonde kasbah van M’hamid. Samen met een gids maken we een wandeling door de omgeving en de zandsteegjes van de kasbah. Vaak drinken we een glaasje thee bij een van de bewoners thuis. Na het bezoek aan de kasbah rijden we dieper de woestijn in; naar Erg Chegaga, het grootste zandduinengebied van Marokko met de allerhoogste zandduinen. We stoppen onderweg voor een picknicklunch in de schaduw van een Acaciaboom en drinken thee bij een kleine nomadennederzetting.
Ook vandaag overnachten we in een bivouac tussen de zandduinen. Wanneer we aankomen staan de dromedarissen al op ons te wachten voor een mooie tocht naar de voet van de hoogste zandduin. Het is een pittige klim naar boven, maar de beloning is groot. Vanaf hier kijk je in een ‘zee van zand’ naar een prachtige zonsondergang. Terug in de bivouac eten we een lekkere tajine, kijken naar de sterren en luisteren bij het kampvuur naar de nomaden die hun eeuwenoude muziek nog steeds vol passie laten horen. Als je wilt kun je op een matras boven op de duin slapen zodat je letterlijk onder de sterrenhemel ligt. Vaak zie je hier in de woestijn niet alleen de ontelbare sterren, maar ook de Melkweg!

Doordat de Marokkaanse Sahara bestaat uit zand én stenen, vind je hier ook klei! Door de erosie van stenen ontstaan fijne kleideeltjes, die door wind en regen worden meegevoerd naar laaggelegen plekken zoals rivierbeddingen, oases of zelfs aan de voet van een eenzame Tamariskboom. De kleideeltjes hopen zich hier op, wachtend op regen. Wanneer het dan eindelijk weer eens regent, kan dat behoorlijk intens zijn. Het regenwater stroomt snel over de harde, uitgedroogde bodem en neemt de losse kleideeltjes mee die zich verder verzamelen in de lagergelegen gebieden. Zodra de zon weer verschijnt, verdampt het water al snel en blijft er een laag klei achter. De kleilaag droogt op in de zon, barst open en er ontstaan prachtige patronen en scheuren. De kans is groot dat we tijdens onze reis zulke kleilagen tegenkomen. Je kunt geen kilo’s mee naar huis nemen, maar een stukje woestijnklei is natuurlijk wel een mooi aandenken aan deze bijzondere plek!

De totale reistijd van deze dag is ca. 2 ½ uur.

Dag 12 – Vandaag extra vroeg uit bed om boven op een duin in de stilte van de woestijn de zon achter de zandduinen op te zien komen. Na het ontbijt rijden we in 2 uur offroad terug naar M’hamid en nemen afscheid van de woestijn en stappen in onze bus. Het eindpunt van deze dag is de mooie Fint oase, maar eerst stoppen we nog voor de lunch en een oasewandeling in Ouled Atmane. De oasewandeling in de Drâa vallei wordt begeleid door onze lokale gids Chafik. Hij neemt ons mee voor een wandeling door de oase naar de oevers van de Drâa rivier. Chafik woont hier en vertelt graag over de vele dadelpalmen die hier groeien, de irrigatie van het land, de gewassen, de inwoners, het harde leven van alledag en de geschiedenis van deze regio. De Drâa rivier staat het grootste gedeelte van het jaar droog, maar de vele oase dorpjes en de dadelpalmen meanderen nog gewoon met de loop van de Drâa rivier mee. Zodra buiten de temperatuur begint te zakken, zie je een paar oude mannetjes die tegen de muur van de moskee op de grond zitten, spelende kinderen en kleine groepjes vrouwen die de gebeurtenissen van de dag doornemen – in de mystieke Drâa vallei lijkt de tijd stil te staan.
We overnachten in een hotel met zwembad in de prachtig groene Fintoase. Als je wilt kun je hier een frisse duik nemen of een wandeling door de oase maken voordat we genieten van een lekker diner op het terras met uitzicht op de oase.

De totale reistijd van deze dag is ca. 6 ½ uur

Dag 13 – Wakker worden in de oase met de fluitende vogels op de achtergrond. Deze dag starten we rustig met een uitgebreid ontbijt en een wandeling door de oase voordat we naar Marrakech terugrijden. Op weg naar Marrakech stoppen we voor de lunch en rijden dan door naar de riad waar we de laatste twee nachten van deze reis verblijven.
Na de thee en het inchecken in de riad gaan we relaxen op het dakterras waar we worden herenigd met onze zelfgemaakte stukken uit Skoura! Terwijl wij ‘on route’ waren, heeft Mohamed onze creaties afgebakken en op transport naar Marrakech gezet.
Vanavond gaan we nog heel even ‘terug naar de Sahara’. In het restaurant waar we heen gaan, treedt een Sahara band op.

De totale reistijd van vandaag is ca. 4 uur

Dag 14 – Na het ontbijt op het dakterras kun je de laatste volle dag van deze reis vrij besteden in Marrakech. Met andere deelnemers kun je bijvoorbeeld naar het fotografiemuseum, Le Jardin Secret, El Badii paleis, Bahia paleis of de Saadian Tombs gaan.
We hebben genoeg tips voor je om er een heerlijke laatste dag in bruisend Marrakech van te maken. Of wat denk je van een cooking class, scrub & massage in een hammam, fietstour, extra workshop of zelfs een ballonvaart in de vroege ochtend? Regelen we met liefde en plezier voor je! In de avond komen we weer samen om nog een laatste keer uit eten te gaan en onze avonturen en hoogtepunten van deze unieke reis met elkaar te delen.

Dag 15 – Vanuit de riad vertrekken we na het ontbijt voor een gezamelijke transfer naar het vliegveld van Marrakech waar je ruim op tijd aankomt voor de ochtendvlucht terug naar Amsterdam.
Hier eindigt je reis met ons. We hopen dat je een heerlijke tijd hebt gehad en dat je onderweg genoeg inspiratie hebt opgedaan om in de toekomst nog heel veel moois te creëren!

De minimale groepsgrootte voor deze geheel verzorgde reis is 6 personen, er kunnen maximaal 10 deelnemers mee.

De prijs voor deze creatieve 15-daagse reis: € 2900,- p.p. op basis van een gedeelde 2- of (in een enkel geval) 3-persoonskamer met iemand van hetzelfde geslacht. Liever een 1- persoonskamer? Afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs is een 1-p.kamer te boeken. Mogelijkheden en meerprijs op aanvraag.

Deze reis is inclusief:

  • 6 x een creatieve workshop waarbij je zelf aan de slag gaat – 3 hele dagen pottenbakken, boetseren, decoreren, 3 x een workshop: manden vlechten, henna patronen en symbolen en keramiek decoratie technieken
  • 14 overnachtingen; 5 x in een traditionele riad in Marrakech, 4 x in een hotel met zwembad in Skoura, 2 x in een sfeervolle bivouac in de woestijn, 1 x in een kasbah hotel met zwembad in Agdz, 1x in een luxe kasbah hotel met zwembad in Agdz, 1x in een hotel met zwembad in een oase
  • alle vervoer in Marokko per comfortabele privé minibus en 4×4’s
  • een kleine, gezellige groep van maximaal 10 deelnemers
  • alle maaltijden (behalve de lunch op de laatste dag in Marrakech), excl. drankjes: 15x ontbijt, 13x lunch en 14x diner
  • een ervaren Nederlandstalige reisleider
  • workshopbegeleiding door een ervaren pottenbakker uit Haarlem
  • groepstransfers naar en van het vliegveld op 3 en 17 april
  • workshopmaterialen
  • ervaren, lokale gidsen die Engels, Frans, Berbers en Arabisch spreken
  • excursies, inclusief entreegelden: stadstour met Engelstalige gids in Marrakech, workshop decoreren in Safi, bezoek aan het keramiek museum en bezoek pottenbakkerswijk in Safi, bezoek aan de Medersa ben Youssef en het Marrakech museum in Marrakech, bezoek aan een oude zoutmijn in Telouet, bezoek met Engelstalige gids aan kasbah Amridil in Skoura, 3-daagse workshop van 3-generatie pottenbakker in Ouled Arabya, rondleiding met Engelstalige gids in de kasbah van Tamnougalt, workshop mandenvlechten, workshop henna patronen en symbolen, rondleiding in een traditionele pottenbakkerij in Tamegroute, rondleiding en theedrinken bij locals in de kasbah van M’hamid el Ghizlane, kamelentocht naar de hoogste zandduinen van Marokko, theedrinken bij nomaden in de woestijn, oasewandeling met Engelstalige gids in de Drâavallei,

En exclusief:

  • vliegticket naar en van Marrakech
  • bijdrage fooienpot 700 Dirham = ca. € 66,- voor hotelpersoneel, chauffeurs, kamelenverzorgers, schoonmakers, koks e.d.
  • persoonlijke uitgaven
  • 1x lunch op de laatste dag in Marrakech
  • mineraalwater, frisdranken en alcohol
  • eventuele verzendkosten naar Nederland voor gekochte artikelen of keramiek die je maakt
  • reisverzekering (verplicht voor deze reis naar Marokko)

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

    De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

    Reisgezelschap
    Voor groepsreizen geldt: boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in. Je ontvangt niet meteen, maar wel snel een boekingsbevestiging via de mail.
    Voor individuele reizen geldt: vul je gegevens in en geef in het opmerkingenveld de bijzonderheden zoals datum en samenstelling reisgezelschap. We nemen contact met je op voor bevestiging en om de reis eventueel aan te passen.
    Voor een excursie zijn de gegevens van de boeker voldoende. Vul onderaan bij opmerkingen de door jou gewenste dag in. We nemen snel contact met je op voor de bevestiging van de excursie.

    Persoonsgegevens

    Adresgegevens

    Contactgegevens

    Overig


    Vragen of opmerkingen

    Algemene voorwaarden
    Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.