Zuid-Marokko reis met 2-daagse woestijn hike

Deze reis kun je boeken voor iedere datum tussen begin september en eind juni. Dit is maar een voorbeeld van wat mogelijk is. Je kunt het aantal wandeldagen aanpassen of weglaten, je kunt kiezen voor luxere overnachtingsplaatsen, en zelfs andere excursies. e reis kan helemaal naar jouw wensen aangepast worden.

6 dagen – 5 nachten

Een 6-daagse zuid-Marokko reis met 2 wandeldagen in de woestijn rondom M’hamid el Ghizlane. Je vertrekt vanuit Marrakech of Ouarzazate met een privé jeep met chauffeur en gaat via de Hoge Atlas op weg naar de Sahara. Onderweg maak je verschillende stops – je bezoekt Kasbah’s, maakt een oasewandeling in de weelderig groene Draavallei en neemt een kijkje bij een traditionele pottenbakkerij.

Je overnacht op sfeervolle plekken, zowel onderweg als in de woestijn. Tijdens de 2-daagse hike ga je samen met een gids, kok, kamelen en hun verzorgers wandelen en overnachten in de woestijn. De kok maakt heerlijke gerechten voor je klaar die je opeet bij het kampvuur of in de eettent. Je overnacht in een eigen 2-p. tent of onder de duizelingwekkende sterrenhemel.

Dit is Zuid-Marokko in een notendop. Een reis met een heerlijke woestijnervaring die je gegarandeerd nog een keer, maar dan langer, doet terugkomen.

Dag 1: Marrakech – Ait ben Haddou – Agdz

Om 8:00 in de ochtend word je bij je riad opgehaald. Met je eigen privé jeep met chauffeur rijd je via de Tizi ‘n Tichka pas het imponerende Atlas-gebergte over. De chauffeur stopt verschillende keren voor koffie, thee en mooie uitzichten. Vandaag bezoek je de beroemde Kasbah (Ksar) van Ait ben Haddou. In Ait ben Haddou heb je eerst een lunch voordat een gids je de Kasbah, die sinds 1987 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, laat zien. Boven op de Kasbah staat de graanschuur, dit is het oudste gebouw van de Kasbah. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de pastelkleurige Ounila-vallei.

Na de lunch en het bezoek aan de Kasbah rijd je verder via Ouarzazate naar Agdz, waar de weelderig groene Draavallei begint. Hier kom je rond 16:30 aan in je hotel waar heerlijk kunt relaxen en dineren.

De totale reistijd van deze dag bedraagt ca. 5 ½ uur.

Dag 2: Agdz – Ouled Atmane – M’hamid el Ghizlane

Na het ontbijt vertrek je rond 10:00 vanuit Agdz verder door de Draavallei naar de Sahara. De Draavallei is als een sprookje: weelderig groen, vol dadelpalmen en slaperige dorpjes. Vanaf het uitkijkpunt bij Agdz heb je een prachtig uitzicht op de bijzonder gevormde Jbel (berg) Kissane en de duizenden palmen die in een lint van vele kilometers vanaf Agadir tot aan de woestijn groeien.

In Ouled Atmane maak je een wandeling door zo’n groene oase langs de Draa rivier. Chafik, de gids, woont hier en kan je van alles vertellen over de dadelpalmen, soorten dadels, de irrigatie van het land en de inwoners.

Na de lunch rijd je door tot aan M’hamid el Ghizlane, de ‘Poort van de Sahara’. Hier eindigt letterlijk de weg en is het nog zo’n 6 km offroad naar het ‘tentenkamp’ (bivouac) in de woestijn waar je overnacht. Maar eerst stop je in het dorp om een mooie gekleurde tulband te kopen voor de hike die morgen begint. Ruim op tijd kom je in de vaste bivak aan voor je eerste zonsondergang in de woestijn.

De vaste bivak heeft fleurige, ruime lemen kamers met comfortabele bedden. Een aantal kamers hebben eigen sanitair en er is een sfeervol gebouw met gemeenschappelijke douches en toiletten. In de avond wordt er, na het uitstekende diner in het restaurant, vaak nog muziek gemaakt rond het kampvuur.

De totale reistijd van deze dag is ca. 3 uur.

Dag 3 en dag 4: hike in de woestijn

Na het ontbijt worden de kamelen bepakt en gaat je woestijn avontuur echt beginnen! De komende twee dagen trek je dieper de woestijn in. Samen met de gids, een kok, de kamelen en hun verzorgers loop je in je eigen karavaan door de Sahara.

De afstanden die je per dag aflegt, kun je afstemmen met de gids. Wanneer je kiest voor ongeveer 18 tot 20 km per dag, komt dat neer op 2 ½ tot 3 uur lopen in de ochtend, gevolgd door een lange rust- en lunchpauze en dan nog zo’n 2 ½  uur wandelen in de namiddag. Door de lange rustpauze heb je niet echt het idee dat je een superlange afstand aan het lopen bent.

Je kunt er ook voor kiezen om een extra kameel als rijdier mee te nemen, voor het geval je te moe bent om te wandelen of om minder kilometers per dag te lopen.

Hoeveel kilometers je ook loopt, de kok maakt de meest heerlijke en gevarieerde gerechten voor je klaar en zorgt ervoor dat er regelmatig een knapperend vuurtje gestookt wordt om een potje lekkere Marokkaanse muntthee te zetten.

Tijdens de woestijn wandeltocht overnacht je in een tweepersoonstent of in de buitenlucht. De sterrenhemel is werkelijk overweldigend dus grijp je kans! Het enige dat je zelf mee hoeft te nemen zijn je wandelschoenen, een slaapzak en evt. een kussentje om op te slapen. Alle andere materialen voor de hike worden door Zindernis geleverd; extra dekens, matrassen, tenten, keukenspullen etc.

Een meerdaagse hike in de Sahara is een indrukwekkend avontuur dat je nooit meer zult vergeten. Je kunt deze wandeltocht met meerdere dagen uitbreiden wanneer je dat wilt. De laatste avond van de hike slaap je weer in de vaste bivak van waaruit je bent vertrokken.

Dag 5: M’hamid el Ghizlane – Tamegroute – Zagora – Fint oase

Vandaag neem je na het ontbijt afscheid van de woestijn en rijd je naar Tamegroute voor een bezoek aan een traditionele pottenbakkerij. De pottenbakkerij is een coörporatie van 7 families die de handen ineen slaan en op de traditionele manier prachtig aardewerk maken waar alle families goed van kunnen leven. Iedere familie heeft z’n eigen kleikuil, draaischijf en oven. Als je wilt, kun je zelf de draaischijf uitproberen – en dat is een stuk moeilijker dan het lijkt!

Vanuit Tamegroute rijd je naar Zagora voor de lunch, waarna de reis verder gaat naar de Fint oase, het heerlijk rustige en groene eindpunt van deze dag. Je dineert en overnacht hier in een oase hotel (of in een vergelijkbare accommodatie).

De reistijd van deze dag bedraagt ca. 4 ½ uur.

Dag 6: Fint oase –Telouet –  Marrakech

Na het ontbijt vertrek je voor de laatste etappe terug naar Marrakech. Onderweg stop je voor een bezoek aan de Kasbah van Telouet en de lunch. Deze kasbah is een stuk compacter dan de kasbah van Ait ben Haddou. Van buiten ziet het er als een ruïne uit, maar binnen is het een pareltje! Het is nog ongeveer 4 uur rijden voordat je in de namiddag in Marrakech aankomt en deze reis eindigt. Je wordt naar je riad of het vliegveld gebracht en hebt een avontuur beleefd dat je voor de rest van je leven zult koesteren.

De totale reistijd van deze dag bedraagt ca. 4 uur.

Deze reis kun je uitbreiden met meer of minder dagen wandelen in de woestijn, een extra dag in M’hamid el Ghizlane om bijv. ook hier de kasbah te bezoeken. Een paar dagen langer in Marrakech verblijven of de reis afsluiten in het prachtige kustplaatsje Essaouira is ook mogelijk.

We denken graag met je mee! Om je reis op maat te maken kun je via de mail contact opnemen met Fanny om de mogelijkheden door te nemen.

De prijs

De prijs per persoon is afhankelijk van het aantal deelnemers.

Bij 2 pers. Bij 3 pers. Bij 4 pers. Bij 5 pers. Bij 6 pers.
€ 785,- € 635,- € 550,- € 495,- € 450,-

Wat is er bij de prijs van deze tocht inbegrepen?

 • alle vervoer per privé-jeep met chauffeur / begeleider (Engelstalig)
 • alle overnachtingen: 1x overnachting in een oase hotel, 2x overnachting in een bivouac in de woestijn (‘tenten’ kamp met kamers, comfortabele bedden), 1x overnachting in een tent in de woestijn, overnachting in een hotel in de Draavallei
 • diner op dag 2 en 4 en de maaltijden tijdens de hike op dag 3 en 4
 • de hike van 2 dagen met kamelen, kok en gids
 • water, thee en koffie in de bivouac en tijdens de trekking
 • alle excursies:
  • de kasbah van Ait ben Haddou met rondleiding
  • kasbah van Telouet
  • bezoek aan een pottenbakkerij
  • oase wandeling met gids

Wat is er niet bij inbegrepen?

 • vliegticket van en naar Marrakech
 • overige maaltijden; lunch en diner op dag 1 en 5 en de lunch op dag 2 en 6
 • drankjes tijdens de maaltijden en onderweg
 • persoonlijke uitgaven
 • fooien (voor koks, gidsen, kamelenverzorgers, chauffeur, obers e.d.)