Op reis naar Marokko? Dat is altijd een goed idee! Zodra je geland bent, merk je het meteen. Ander continent, andere vibe, dit is Afrika! Waar moet je voor vertrek zoal aan denken en rekening mee houden? Om het makkelijk voor je te maken, hebben we hier wat praktische tips voor je verzameld.

Paspoort – Voor een reis naar Marokko moet je paspoort bij het verlaten van het koninkrijk nog minimaal 6 maanden geldig zijn en nog minimaal 1 lege pagina bevatten. Controleer je paspoort daarom dan ook ruim voordat je op reis gaat. Ook kinderen moeten een eigen paspoort hebben, een identiteitskaart is niet voldoende. Voor een verblijf korter dan 90 dagen heb je geen visum nodig. Vaak willen hotels en riads een kopie van je paspoort hebben. Maak voordat je vertrekt kopietjes van de pagina’s van je paspoort met daarop de belangrijkste gegevens en neem deze mee op reis. Gevoelige info zoals je BSN-nummer kun je afschermen via de app KopieID.

Dirhams, daar betaal je mee in Marokko. Er zijn briefjes van 200, 100, 50 en 20 dirham en muntjes van 10, 5, 2, 1 en een halve dirham. Voor 100 Dirham (MAD) betaal je ongeveer 10 Euro. Op de vliegvelden kun je geld pinnen of euro’s wisselen bij het wisselkantoor. Het is beter om te pinnen aangezien de koersen van de wisselkantoren – zoals overal – onvoordelig zijn. De meeste pinautomaten accepteren passen met het Maestro- en Cirrus-logo. In grote steden als Marrakech is er volop gelegenheid om te pinnen, aan de zuidkant van het Atlasgebergte zijn de pinautomaten wat schaarser. Tijdens onze reizen kun je nog geld opnemen in Ouarzazate, Tinghir, Zagora en tegenwoordig zelfs in M’hamid. Hoe dichter bij de woestijn hoe groter de kans dat je voor een ’tijdelijk buiten gebruik’ automaat staat.

Hoewel in steden als Rabat, Fez en Marrakech betalen met je pinpas in grote winkels steeds gewoner wordt, kom je buiten de stadscentra niet ver met je pinpas. Contant betalen is de norm en dat zal nog wel een tijd zo blijven. Een briefje van 200 dirham (ongeveer € 20) wordt al gezien als ‘groot geld’. Het is handig wanneer je je briefjes van 100 en 200 dirham zo snel mogelijk kleiner maakt, zodat je ook in de buurtwinkels of taxi’s eenvoudig af kunt rekenen.

Vergeet niet je bankpasinstellingen aan te passen, zodat je ook tijdelijk buiten Europa geld kunt opnemen. Via internetbankieren kun je de instelling wijzigen van ‘Europa’ naar ‘Wereld’.

Je kunt van tevoren geen Euro’s wisselen voor Dirhams omdat Marokko een gesloten systeem heeft. Wanneer je het land verlaat mag je maar een beperkte hoeveelheid Dirhams meenemen (max. 1000 Dhs).

Veiligheid – Marokko is over het algemeen een rustig en stabiel land. Je kunt dan ook veilig reizen naar en in Marokko. Net zoals in ieder land zijn gepaste voorzorgsmaatregelen verstandig – let goed op je spullen om zakkenrollers in de drukke medina’s geen kans te geven. In de grote steden is er op de drukke pleinen veel politie-in-burger aanwezig om zakkenrollers geen kans te geven.

Voor een rondreis door Marokko gelden geen bijzondere risico’s. Ben je van plan om naar de Westelijke Sahara te gaan, vermijd dan het grensgebied met Mauritanië. Het officiële reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft de meest actuele informatie over de veiligheid in Marokko.

Eten en drinken De meest bekende Marokkaanse gerechten zijn natuurlijk couscous en tajine. Couscous wordt eigenlijk altijd op vrijdag samen met de familie gegeten en kan vegetarisch of met vlees zijn. Tajine is de naam van de typische aardewerken stoofpot waarin gekookt wordt, maar het is ook de naam van het gerecht zelf. Tajine met kip, olijven en ingemaakte citroen is een klassieker – en niet voor niets! Er zijn allerlei variaties mogelijk met groenten, aardappelen, vlees, kip, vis en vega. Op de menukaart vind je verder harira (een heerlijk gekruide soep), brochettes (spiesjes), briouates (bladerdeegflapjes gevuld met kip, vlees of kaas), salades en nog heel veel meer lekkers.

In de hotels of riads waar je overnacht kun je meestal ook eten, maar het is natuurlijk veel leuker om ergens in de medina een leuk restaurantje te zoeken om van de Marokkaanse keuken te genieten. Let er vooral buiten de grote steden als Marrakech, Rabat, Fez en Casablanca op dat je een restaurant kiest waar het druk is en waar ook de plaatselijke bevolking zelf eet. Het eten is er dan goed en vers.

De onbetwiste nationale drank van Marokko is Atay – groene Chinese gunpowder met munt en heel veel suiker. Wanneer je naar Marokko gaat zul je zien dat er altijd tijd is voor thee. Heerlijk en verfrissend op warme dagen! Op een goede tweede plaats vind je de lekkerste smoothies – van een simpel glas vers geperst sinaasappelsap tot aan een smoothie panaché met heel veel verschillende soorten fruit, dadels en noten.

Uitgekeken op de tajines of couscous? In de grote steden zijn ook veel restaurants die internationale gerechten serveren. De hele wereld op je bord! In Marrakech bijvoorbeeld eet je de lekkerste sushi bij Poka by Katsura of Zushi, de lekkerste pasta bij La Trattoria en Libanees bij Naranj. Maar wanneer je een culinaire durfal bent, probeer dan zeker eens bij een eetstalletje op Jemaa el Fna een kommetje babouch (slakken soep), lhamras (schapenkop) of méchoui (gegrild lam).

Gezondheid Het risico om ziek te worden is in Marokko niet veel groter dan in Nederland. Voor reizen in Marokko heb je geen vaccinaties nodig. Inenting tegen Hepatitis A en DTP wordt wel aanbevolen door de GGD. Wanneer je regelmatig reist heb je deze inentingen meestal al wel. Of deze vaccinaties ook voor jou van belang zijn, overleg je het beste met je huisarts of de GGD. Blijf je langer dan drie maanden in Marokko dan heb je een aantal inentingen nodig. Meer informatie over vaccinaties voor een reis naar Marokko vind je op de website van de GGD. De gezondheidszorg is met name in de steden redelijk goed ontwikkeld.

Drink geen kraanwater, maar mineraalwater uit plastic flessen die je heel goedkoop op zowat iedere straathoek in een hanut (buurtwinkeltje) kunt krijgen. Was voordat je iets gaat eten altijd je handen of gebruik een desinfecterende gel. Zo voorkom je dat je ziek wordt.

Wanneer je medicijnen nodig hebt, zorg dan dat je voldoende meeneemt en informeer via de site van de apotheek of je je medicijnen zonder verklaring mee kunt nemen.

Fooien De salarissen in Marokko zijn laag en de werkloosheid is hoog. Het is zeer gebruikelijk om een fooi voor allerlei verleende diensten te geven, denk hierbij aan gidsen, chauffeurs, kamelenverzorgers en hotelpersoneel. De fooi is een belangrijke extra bron van inkomsten.

Kleding – Marokko is een groot en divers land. Het verschil in temperatuur in de woestijn of aan de kust is vanzelfsprekend groot. In de zomer is het in de woestijn en het binnenland vaak onaangenaam warm terwijl het aan de kust dan weer heerlijk is. Wat je meeneemt aan kleding is dan ook afhankelijk van de plek waar je naartoe gaat. In de winter kan het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur groot zijn. Neem daarom in de winter dan ook een warme jas en warme kleding mee naar de woestijn. Waar je ook naar toe gaat, het is handig is wanneer je ‘laagjes’kleding meeneemt. Het liefst van natuurlijke materialen, want dat ademt beter waardoor je kleding minder zweterig en plakkerig aanvoelt.

Uit respect voor de lokale bevolking kun je beter niet in té korte rokjes en minuscule hemdjes lopen. Je hoeft nou ook weer niet je hele lichaam te bedekken, wanneer je iets draagt tot net over de knieën en een shirt met mouwtjes is dat prima – voor vrouwen én mannen. Zeker buiten de steden is het belangrijk om hierop te letten. De lokale bevolking in kleinere plaatsen is vaak wat conservatiever en een al te uitdagende kledingstijl leidt ook vaak tot extra ongewenste aandacht.

Accommodatie – De meeste bezoekers overnachten in de sfeervolle riads waar Marokko om bekend staat en dat is niet voor niets. Je hebt ze in alle soorten, maten en prijsklasses. De kamers liggen rondom een gezellige patio (binnentuin) waar vaak een sinaasappelboom of een palmboom in groeit. Leuke zitjes, met smaak ingerichte kamers, een dompelbadje en een mooi dakterras vind je in bijna iedere riad. Kies een riad dat past bij je budget én bij je verblijfsduur – hoe langer je verblijft hoe belangrijker de locatie, ontbijt en algemene score van je uitgekozen riad is.

Tijdens onze groepsreizen en individuele reizen overnacht je in met zorg uitgekozen sfeervolle riads in Marrakech (of andere steden), in oase-hotels, Eco-lodges, luxe kasbah-hotels en in de woestijn in zogenaamde bivouacs (vaste ‘tenten’kampen). Net als bij riads en ecolodges variëren ook de bivouacs van heel simpel tot luxueus. Voor ieder budget is er een prachtige overnachtingsplek!

Deze praktische reistips doorgenomen? Dan kun je nu je koffer inpakken en genieten van je reis naar Marokko! Nog een laatste ding – weet wel dat het Marokko-virus erg besmettelijk is. Na een eerste bezoek komt er bijna altijd nóg een volgende keer. Zin om een keer mee te gaan? Kijk eens bij ons reisaanbod.