Zindernis

Zindernis Woestijnreizen is ontstaan vanuit een passie voor verhalen en verbinding. Initiatiefnemer, reisorganisator en -begeleider Fanny van Laerhoven was jarenlang werkzaam in het boekenvak. ‘Jaren tussen de verhalen. De één nog mooier dan de ander. Bij het lezen van een boek gaat er telkens een nieuwe wereld voor je open. In al deze jaren ben ik vaak in Marokko geweest, op familiebezoek en op ontdekkingstochten. In de herfst van 2015 was ik weer in de Marokkaanse woestijn en werd het me duidelijk dat het tijd was voor een nieuw hoofdstuk in mijn eigen leven. Naast mijn boekenvakwerk wil ik weer naar buiten, daar waar de verhalen zijn.’

Zindernis Woestijnreizen wil een bijdrage – hoe klein ook – leveren aan de ontwikkeling en instandhouding van dit woestijngebied in Zuid-Marokko. De bewoners zijn er warm, gastvrij en hebben de focus op hun eigen gebied. De natuur in het zuiden is duizelingwekkend mooi, maar het leven is er niet bepaald makkelijk. De woestijn rukt op, niets en niemand ontziend, de vroegere nomaden zijn noodgedwongen in de dorpen en steden neergestreken en er is weinig werk.

Door reizen te organiseren in dit specifieke gebied dragen we bij aan de ontwikkeling in de hele regio. Tientallen families worden onderhouden van de inkomsten. Niet alleen de lokale partners waar we mee samenwerken, maar ook de kok, de timmerman, de chauffeurs, gidsen en alle anderen die voor hen werkzaam zijn. Zelfs degenen die de lakens en kussenslopen maken waar we als toerist op slapen. We kunnen op deze manier bijdragen aan de economische ontwikkeling, zodat de bevolking in staat blijft zelf hun eigen koers te bepalen.

Onze reizen zorgen ervoor dat je écht contact met de plaatselijke bevolking hebt. We gaan niet voor de luxe resorts en wellness-oorden. Nee, we willen je wat laten zien van het echte leven in een woestijndorp. Dus liever een kookworkshop in de keuken van Rachida dan in een professionele kookstudio en wanneer we naar de hamam gaan, is dat dezelfde die de dorpsbewoners ook gebruiken.