Marokko Wandelreis – Sahara

De volgende Marokko Wandelreizen – Sahara zijn van 23 t/m 30 september en van 24 november t/m 1 december 2024. We gaan opnieuw 8 dagen naar het prachtige en zonnige zuidoost Marokko.

Hike

Het hart van deze reizen is de 3-daagse hike in de Marokkaanse woestijn. Vanuit Marrakech ga je via de Hoge Atlas en de Draavallei naar de oase bij het laatste woestijndorp, M’hamid el Ghizlane. Dit rustige en ongerepte zandgebied is het beginpunt van de Sahara en van onze hike. Samen met een gids, kok, kamelen en hun verzorgers loop je in een kleine karavaan een gevarieerde route richting het zandduinengebied Erg Chegaga waar je de allerhoogste duintop van Marokko beklimt. Slapen onder de sterren of in een tentje en een kok die de sterren van de hemel kookt –  ongelofelijk hoe lekker het eten hier smaakt.

Reisdagen

We hebben de reisdagen naar de Sahara en terug naar Marrakech opgesplitst in 2 dagen heen en 2 dagen terug. Zo hebben we relatief korte reistijden en is er voldoende tijd om van al het moois onderweg te genieten. We maken een wandeling in een oase, bezoeken een authentieke zoutmijn en eeuwenoude kasbah’s en staan stil bij prachtige uitzichten, bergdorpjes, de duizenden dadelpalmen, rotsformaties en bergketens. We overnachten op sfeervolle plekken en rijden meerdere keren offroad door het woestijnzand, zoeken fossielen, komen langs waterputten en als we geluk hebben komen we nog een nomadenfamilie tegen.

Het gevoel van vrijheid in de avontuurlijke Sahara is ongekend, de zonsondergangen en de sterrenhemel spectaculair. Marokko is een gastvrij land waar de meeste van onze gasten naar terug blijven komen!

De volgende Transavia vluchten sluiten perfect aan op deze reizen:

September reis

Heenreis maandag 23 september, vertrek Amsterdam Schiphol 15:20 – aankomst Marrakech 18:10

Terugreis maandag 30 september, vertrek Marrakech 19:05 – aankomst Amsterdam Schiphol 23:50

November reis

Heenreis zondag 24 november, vertrek Amsterdam Schiphol 15:20 – aankomst Marrakech 19:05

Terugreis zondag 1 december, vertrek Marrakech 20:00 – aankomst Amsterdam Schiphol 23:55

De Sahara in zuidoost Marokko is ideaal voor woestijn wandelingen. Veilig, want én niet al te ver van de bewoonde wereld én begeleidt door deskundige en lokale gidsen.  De meereizende kok kookt de meest fantastische gerechten en kleurrijke maaltijden.

Bij aankomst in de oase bij M’hamid el Ghizlane staan de ‘keuken-‘ en ‘restaurant’ tenten al klaar. Na ontvangst met een glaasje muntthee en koekjes genieten van de eerste zonsondergang en diner in de Sahara. De volgende ochtend breken we na het ontbijt het kamp op en gaan we van start! Met de gids, begeleiders en kamelen vertrek je in een karavaan door het zand voor de 3-daagse hike die je loopt in het ritme van de zon.

Iedere wandeldag maakt de kok net na zonsopkomst het vuur aan en verzorgt het ontbijt. De ochtendzon verdrijft de kou van de nacht al snel en na het ontbijt maken we ons klaar voor de volgende wandeling. We pakken onze spullen in en laden de kamelen op. In 2 etappes lopen we iedere dag in totaal tussen de 4 en 5 uur. Wanneer je denkt dat we alleen door het mulle zand van de hoge zandduinen gaan lopen, heb je het mis. De woestijn is veelzijdiger dan je zou denken en onze route laat je de vele gezichten van de woestijn zien: drooggevallen rivierbeddingen met kleurrijke stenen, uitgestrekte vlaktes met een hardere zandondergrond met her en der struikjes en Tamarisken, duinen met dadelpalmen, steenwoestijnen én kale zandvlaktes met de typische tot de verbeelding sprekende hoge zandduinen. Je passeert oases en waterbronnen en zo heel af en toe kom je nog een Nomadenfamilie of herders met hun kamelenkudde tegen.

We lopen ongeveer 3 tot 3 ½ uur in de ochtend en stoppen dan voor een uitgebreide rust- en lunchpauze. Terwijl je in de schaduw van een Tamarisk uitrust, een boek leest of een fijn gesprek voert, maakt de kok een lekkere lunch klaar. In de namiddag beginnen we aan de tweede, kortere etappe van de dag.

Deze hike is geschikt voor iedere wandelliefhebber met een normale, goede conditie. We gaan niet in een marstempo, maar lopen wel lekker door en nemen tussendoor een lange rustpauze om weer op te laden voordat we verder gaan. Wanneer je twijfelt of je deze afstanden aankunt of lichte lichamelijke klachten hebt, neem dan vooral even contact op zodat we dit kunnen bespreken. Er gaat een extra kameel voor het geval iemand toch te moe wordt en een stukje op de kameel wil zitten. Denk je dat je niet iedere dag tussen de 4 en 6 uur kunt lopen of weet je van jezelf dat je een wat langzamere loper bent, reserveer dan een extra kameel voor jou alleen.

Wanneer het tijd is om het kamp voor de nacht op te slaan, zoeken de nomaden daar de beste plek voor uit. Je zet alleen of samen je slaaptentje op, de grote tenten worden door de nomaden opgezet, het kampvuur wordt aangestoken en de tajine staat binnen no-time te pruttelen op het vuur. We eten rondom het kampvuur of in de grote gemeenschappelijke tent en komen we samen bij het vuur om verhalen te vertellen en ons te verbazen over de ongelofelijke hoeveelheid sterren én de Melkweg die je vanaf hier kunt zien.

Je slaapt in een 2 p. tentje op een matje in je eigen slaapzak of in de buitenlucht rondom het kampvuur. Niets kan tippen aan het in slaap vallen terwijl je ontspannen naar de miljoenen sterren boven je kijkt.

Op de laatste wandeldag komen we in de namiddag in een vaste bivouac aan en kun je genieten van een welverdiende douche, een comfortabel bed en bij het kampvuur luisteren naar eeuwenoude nomadenliedjes.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 4 personen. We reizen met een kleine groep, bij 8 deelnemers is de reis vol.

De prijs voor deze 8-daagse reis: € 975,- p.p. op basis van een gedeelde 2- of 3-persoonskamer. Liever een 1- persoonskamer? Afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs is een 1-p.kamer te boeken. Mogelijkheden en meerprijs op aanvraag. De meerprijs voor een eigen tent tijdens de trekking in de woestijn is € 25,-

De reis is inclusief:

 • 8 dagen vervoer in Marokko per privé-jeep met chauffeur / begeleider (Engelstalig)
 • Enthousiaste en ervaren Nederlandse reisbegeleiding
 • 7 overnachtingen
  • 1 x in een riad in Marrakech, incl. ontbijt
  • 1 x in een oase hotel, incl. diner en ontbijt
  • 1 x in een bivouac in de zandduinen van Erg Chegaga, incl. ontbijt en diner
  • 3 x in een tent in de Sahara, incl. alle maaltijden
  • 1 x in een hotel in Ait ben Haddou, incl. ontbijt en diner
 • Alle excursies
  • bezoek met een lokale gids aan de Ksar van Tamnougalt
  • bezoek aan de kasbah van Ait ben Haddou met een rondleiding van 1 uur
  • oase wandeling van 1 uur in de Draavallei met gids
 • Volledig verzorgde 3- daagse hike in de Sahara met gids, kok, kamelen en verzorgers
 • Ontbijt op alle dagen, lunch op dag 4 t/m 6 en diner op dag 2 t/m 7 inclusief flessen water bij lunch en diner
 • Transfer van het vliegveld naar de riad (hotel) in de medina

En exclusief:

 • vliegticket van en naar Marokko
 • overige maaltijden (4 x lunch – op dag 2, 3, 7 en 8 en het diner op dag 1)
 • drankjes onderweg en drankjes bij de maaltijden (bij de maaltijden is het water inbegrepen)
 • persoonlijke uitgaven
 • fooien – bijdrage fooienpot 540 Dirham (€50,-) voor chauffeurs, kok en begeleiders tijdens de hike, obers, hotelpersoneel e.d.)

Dag 1 – Wanneer je op Marrakech Menara geland bent, staan we buiten op je te wachten. We brengen je samen met de andere gasten met een privé transfer naar de sfeervolle riad (hotel) in de medina van Marrakech. Na het inchecken gaan we in de medina naar een restaurant waar we elkaar wat beter kunnen leren kennen. Na het diner wil je misschien nog even op het dakterras een drankje doen voordat je je bed induikt. De volgende ochtend is er een vroeg ontbijt en ga je op weg richting de woestijn.

Dag 2 -Na een vroeg ontbijt begint je reis naar de Sahara. Met een privé jeep met chauffeur rijd je veilig en comfortabel via de Tizi ‘n Tichka pas het imponerende Atlasgebergte over om via Telouet naar de Fint oase te gaan. Na iedere bocht zie je hier het landschap en de kleuren veranderen. Op de mooie route richting Telouet zie je veel berberdorpen die tegen de bergwanden aangeplakt lijken te zijn. De ene keer zijn de dorpen okergeel en de andere keer roestbruin, afhankelijk van de kleur van de bergwand.

Op de route door de Hoge Atlas zitten wat haarspeldbochten, als je last hebt van wagenziekte is het handig om een doosje Primatour mee te nemen. De chauffeur stopt verschillende keren voor koffie, lunch en om van het prachtige uitzicht te genieten.

Onderweg stop je voor een kort bezoek aan een oude, kleine zoutmijn. Een pad van zoutkristallen slingert langs de bergwand naar deze authentieke zoutwinningsplek. Het eindpunt van deze dag is een oase hotel – met zwembad – in de heerlijk groene Fint oase vlakbij Ouarzazate.

De reistijd van deze dag bedraagt ca. 4 ½ uur.

Dag 3 – Na het ontbijt vertrek je rond 9:00 vanuit de Fint oase richting de Draa vallei en de woestijn. De route gaat via kronkelige weggetjes en langs slaperige dorpjes door de groene Draa vallei naar Ouled Othmane. Vanaf het uitkijkpunt bij Agdz heb je een prachtig uitzicht op de bijzonder gevormde Jbel (berg) Kissane en de duizenden palmen die in een lint van vele kilometers vanaf Agadir tot aan de woestijn groeien.

Anderhalf uur rijden vanaf de Fint oase staat de indrukwekkende Kasbah van Tamnougalt waar een lokale gids je rondleidt. Na het bezoek aan deze kasbah is het drie kwartier rijden naar de oase van Ouled Othmane. Hier kunnen jullie eerst lunchen voordat onze lokale gids Chafik je meeneemt voor een wandeling door de oase naar de Draa rivier. Chafik woont hier en vertelt graag over de vele dadelpalmen die hier groeien, de irrigatie van het land, de gewassen, de inwoners, het leven van alledag en de geschiedenis.

Na de wandeling misschien nog een drankje op het terras en dan rijd je de laatste twee uur tot aan M’hamid el Ghizlane, de ‘Poort van de Sahara’. In M’hamid – het laatste woestijndorp voor de Sahara – kun je een gekleurde tulband kopen die erg handig is voor de hike die morgen begint. De jeep rijdt het laatste stukje van deze dag offroad door de woestijn naar de eerste bivak en zonsondergang in de woestijn.

De kamelen, kok en begeleiders staan hier al klaar met een glaasje muntthee. Ze hebben de kleine kooktent en de grote tent al opgezet. Het zijn hoge, fleurige tenten die we speciaal voor deze reizen hebben laten maken. Als je wilt kun je in de buitenlucht onder de sterrenhemel slapen, in de grote tent overnachten of een kleiner 2 persoonstentje opzetten. In de avond eet je een lekkere tajine bij het knetterende kampvuur en zie je voor de eerste keer de ontelbare sterren aan de hemel oplichten. Met een beetje mazzel zie je ook de Melkweg aan de horizon opkomen!

De totale reistijd van deze dag is ca. 4 uur.

Dag 4, 5 en 6 – Na het ontbijt worden de kamelen bepakt en gaat je woestijn avontuur echt beginnen! De komende drie dagen trek je dieper de woestijn in. Samen met de gids, een kok, de kamelen en hun verzorgers loop je in je eigen karavaan door de Sahara.

Voor een hike van drie dagen is dit de mooiste route: vanaf de overnachtingsplek bij M’hamid loop je naar het zandduinengebied van Bougarn, waar de nomaden de bivak voor de nacht opzetten. De volgende ochtend gaat de karavaan verder naar Chandek, een gebied met lagere duinen en Tamarisken. De laatste dag zie je in de verte de zandduinen van Erg Chegaga al liggen – het zijn de typische en tot de verbeelding sprekende zandduinen met de allerhoogste toppen van Marokko – Erg Chegaga is het eindpunt van deze dag en ook van de hike.

Per dag loop je ongeveer 4 tot 5 uur.  Dit komt neer op zo’n 2 ½ tot 3 uur in de ochtend, gevolgd door een lange rust- en lunchpauze en dan nog zo’n 2 uur wandelen in de namiddag. We nemen een extra kameel als rijdier mee voor als je het toch te vermoeiend vindt, maar door de lange rustpauze zijn de afstanden voor iemand met een normale, goede conditie prima te doen.

De ondergrond waarop je deze drie dagen loopt bestaat grotendeels uit een hardere zandlaag afgewisseld met wat stukken los zand. Los zand loopt natuurlijk een stuk zwaarder en je kunt hier het beste halfhoge wandelschoenen voor aantrekken zodat je zo min mogelijk zand in je schoenen krijgt.

Hoeveel kilometers je ook loopt, de kok maakt de meest heerlijke en gevarieerde gerechten voor je klaar en zorgt ervoor dat er regelmatig een knapperend vuurtje gestookt wordt om een potje lekkere Marokkaanse muntthee te zetten.

Tijdens de hike overnacht je in een tweepersoonstent, in de grote tent of in de buitenlucht. De sterrenhemel is werkelijk overweldigend dus grijp je kans! Niets kan tippen aan het in slaap vallen terwijl je ontspannen naar de miljoenen sterren boven je kijkt.

De laatste nacht van de hike slaap je in een kleurrijke bivouac (vast ‘tenten’kamp) in ruime, lemen kamers op comfortabele bedden. Na ontvangst met thee en koekjes kun je hier midden in de woestijn genieten van een welverdiende warme douche. De toilet en douches staan pal naast de kamers in een sfeervol gebouw met gemeenschappelijk sanitair. Als je wilt kun je je bed buiten laten zetten zodat je ook de laatste nacht letterlijk onder de sterrenhemel kunt slapen.

Ruim voor zonsondergang beklim je de allerhoogste duin zodat je op tijd bent voor een prachtige zonsondergang in een zee van zand. Het is een pittige klim, maar zeker de moeite waard om door te zetten en als beloning hier de zon onder te zien gaan! Wanneer je terugkomt in de bivouac is het tijd voor het smakelijk diner en daarna genieten van de sfeer rondom het kampvuur en de sterren aan de hemel.

Het enige dat je zelf mee hoeft te nemen zijn je wandelschoenen en een slaapzak. Je tulband kun je, net zoals de nomaden doen, gebruiken als kussen. Alle andere materialen voor de hike worden door Zindernis geleverd; extra dekens, matrassen, tenten, keukenspullen etc.

De persoonlijke spullen die je nodig hebt voor de hike (toilettas, ondergoed, pyjama, droge sokken etc.) neem je mee in een kleine rugzak of sporttas. De kamelen kunnen geen rolkoffers vervoeren, deze worden op een veilige en afgesloten plaats bewaard.

Dag 7 – Na een vroeg ontbijt in de bivouac rijden we in zo’n 2 ½ uur offroad via een uniek pad van zandduinen, door een drooggevallen rivierbedding en over de uitgestrekte droge zoutvlaktes van het Iriqui meer naar het woestijndorp Foum Zguid. Onderweg maak je verschillende stops om foto’s te maken en fossielen te zoeken. Vanaf Foum Zguid gaat de mooie route verder naar Taznakht waar je stopt voor de lunch. Je overnacht vandaag  in een hotel in Ait ben Haddou waar je morgen ook nog de Ksar bezoekt.

De reistijd van deze dag bedraagt ca. 5 uur.

Dag 8 – Na het ontbijt haalt de chauffeur je op ga je voor een rondleiding naar de kasbah van Ait ben Haddou – je kunt niet in zuidoost Marokko komen zónder een bezoek aan de mooiste kasbah van het land. De indrukwekkende Ksar (meerdere aaneengesloten kasbah’s) staat sinds 1987 op de Unesco Werelderfgoedlijst en is te vergelijken met een vestigingsstad.

Samen met een lokale Engelssprekende gids loop je door de wirwar van stoffige zandsteegjes naar het hoogste en oudste punt van de kasbah: de graanschuur. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de pastelkleurige Ounila-vallei.

Na de rondleiding rijd je terug naar Marrakech waar je ruim op tijd aankomt voor de avondvlucht terug naar Amsterdam. Onderweg stop je voor lunch en thee en koffie.

De totale reistijd van deze dag bedraagt ca. 3 ½ uur.

Je hebt een behoorlijk aantal kilometers afgelegd, maar je bent vast ook weer helemaal opgeladen en geïnspireerd door wat je gezien, gehoord, geproefd en beleefd hebt. Hier eindigt je reis met ons – hopelijk was het een avontuur dat je, Inshallah, voor de rest van je leven zult koesteren.

Je kunt natuurlijk ook nog een paar dagen Marrakech of Essaouira aan je reis vastplakken zodat je nog tijd hebt om Marrakech te verkennen of in Essaouira van de relaxte sfeer en het strand te genieten.

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

  De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

  Reisgezelschap
  Voor groepsreizen geldt: boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in. Je ontvangt niet meteen, maar wel snel een boekingsbevestiging via de mail.
  Voor individuele reizen geldt: vul je gegevens in en geef in het opmerkingenveld de bijzonderheden zoals datum en samenstelling reisgezelschap. We nemen contact met je op voor bevestiging en om de reis eventueel aan te passen.
  Voor een excursie zijn de gegevens van de boeker voldoende. Vul onderaan bij opmerkingen de door jou gewenste dag in. We nemen snel contact met je op voor de bevestiging van de excursie.

  Persoonsgegevens

  Adresgegevens

  Contactgegevens

  Overig


  Vragen of opmerkingen

  Algemene voorwaarden
  Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.