Taragalte Festival reis
Dit jaar helaas geen Zindernis-reis naar Festival Taragalte. Het is een prachtig festival waar ik al jaren graag naar toe ga. Helaas waren er afgelopen jaar wat post-Covid-doorstart-problemen waardoor het Festival nog steeds geweldig was, maar eerlijk gezegd niet goed genoeg om gasten mee naar toe te nemen. Hopelijk kan de organisatie dit jaar de kwaliteit van voor Covid weer halen, zodat we er volgend jaar weer met een groep mensen naar toe kunnen om te genieten van heerlijke muziek in dat ozo geweldige decor.
Na twee jaar zonder Festival Taragalte in de Marokkaanse woestijn zijn we heel erg blij dat het de organisatie van Taragalte dit jaar weer gelukt is om een prachtig programma samen te stellen. Heel fijn voor ons ook, want het is een van onze favoriete reizen!
De Taragalte Festival reizen van 2016 t/m 2019 waren supergezellig en een groot succes. Zindernis organiseert van dinsdag 25 t/m maandag 31 oktober 2022 deze reis dan ook voor alweer de vijfde keer. We gaan naar de Sahara bij M’hamid El Ghizlane voor 3 dagen lang Desert Blues, wereldmuziek, folklore, dans, ambachten en lekker eten in een waanzinnig mooi decor.
Net als andere jaren is er voor deze elfde editie een heel mooi programma samengesteld! Net als bij de vorige edities is er een optreden van Oum – deze keer met M-Carlos (uit Cuba) en verder optredens van o.a. Tinariwen’s Abdellah met Hamid Ekawel, Generation Taragalte, Tikoubaouine, Mnat Aichata, Jubantouja, Lala Tamar & Ofer Ronen en Tarwa N-Tiniri – die een paar maanden geleden een fantastisch optreden gaven in het Muziekgebouw in Amsterdam!
Festival in de Sahara
Een muziekfestival in de woestijn is een unieke belevenis! De zon verdwijnt achter de zandduinen, de hemel kleurt intens blauwpaars, publiek stroomt toe – is uitgelaten. Een zacht briesje door je haar, aangename temperatuur. Op het podium start de eerste band, de muziek raakt je in je hart. Je kijkt elkaar eens aan en… geen drassig weiland. Je staat ‘gewoon’ in de woestijn, de poort van de Sahara.
Afgelopen jaren
Veel Desert Blues, een muziekstroming die ook in het Westen steeds populairder wordt. Afgelopen jaren stonden o.a. Tinariwen, Oum, Aziz Sahmaoui, Ali Farka Touré Band, Les filles de Illighadad en Imarhan op het podium. We gaan mee in de flow en het ritme van de Sahara en soms moet er dan wat aangepast worden. Oktober 2018 zag het er naar uit dat een zandstorm op de laatste dag roet in het eten zou gooien – zand en electronica is geen goede combinatie, maar het urenlange optreden van Tinariwen in een kleine setting maakte alles weer goed! Het werd een avond om nooit meer te vergeten. De zondag in 2017 stond in het teken van Afri’kelles – a tribute to women. Het optreden van Oum op deze dag was memorabel – wat een charisma heeft deze vrouw! Het gedeelte voor het podium was deze avond alleen toegankelijk voor vrouwen, wat een hele bijzondere sfeer gaf. Oum nodigde alle vrouwen voor en op het podium uit, de verbondenheid knetterde haast in de lucht.
Excursies
Naast muziek staat er natuurlijk meer op het programma. Op weg naar de woestijn bezoeken we de eeuwenoude en beroemde Kasbah van Ait ben Haddou in de Ounila-vallei en maken een oase-wandeling in de weelderig groene Draa-vallei. In de woestijn staan de kamelen op je te wachten voor een tocht met een heerlijk lange picknick in de schaduw van een Tamarisk en bezoeken we ook de oude kasbah van M’hamid waar we thee drinken bij de bewoners.
Overnachten in de woestijn
Zelfs op een festival midden in de woestijn kan het druk zijn. Niet zo druk als Pinkpop, maar toch. Overnachten in de woestijn is een fantastische ervaring, maar tijdens deze reis vermijden we toch liever de drukte en overnachten daarom in een sfeervolle vaste bivak in de woestijn aan de andere kant van het dorp. De bivouac heeft ruime, kleurige kamers met comfortabele bedden, een restaurant en een knapperend kampvuur met nomaden die hun eeuwenoude liedjes nog steeds met veel passie uitvoeren. Het vervoer van en naar het festivalwoestijnterrein gaat per jeep.
Sahara Travel Songs
Luister naar de Sahara Travel Songs (by Zindernis Woestijnreizen) playlist op Spotify om een goede indruk te krijgen en alvast in de stemming te komen.




Deze 7-daagse reis van 25 t/m 31 oktober is een feest voor iedereen die van festivals en Desert Blues houdt. Het 3-daagse festival wordt in 2022 voor de elfde keer georganiseerd en is aan de ene kant een festival zoals we dat allemaal wel kennen – podium, geluid en licht zijn stuk voor stuk prima geregeld, maar dat decor! Je staat dus echt midden in de woestijn tussen de lokale bevolking en bezoekers vanuit de hele wereld. Een unieke ervaring! Voor de dorpsbewoners uit de regio is dit één van de hoogtepunten van het jaar. Er wordt rekening gehouden met de kwetsbare woestijn, je vindt hier dan ook geen velden vol wegwerpbekers en eetkramen. Er is water en frisdrank in flessen te koop, wat niet wil zeggen dat er geen alcohol gedronken wordt! Wanneer je dat wilt, kunnen we op weg naar de woestijn een stop maken in een speciale supermarkt om wat bier of wijn in te kopen.
Het festival wordt op de eerste dag in de middag officieel geopend waarna folkloristische groepen uit de regio laten zien en horen wat hun muziek, zang en dans zo uniek maakt. In de avond gaat het echte werk beginnen op het hoofdpodium. De namen van de bands zijn nog niet bekend, maar de afgelopen jaren waren Tinariwen, Aziz en Oum vaak aanwezig.
De minimale groepsgrootte voor deze reis is 6 personen en er kunnen maximaal 12 deelnemers mee.
De prijs voor deze 7-daagse reis is € 875,- p.p. op basis van een gedeelde 2- persoonskamer met iemand van hetzelfde geslacht. Liever een 1-persoonskamer? Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs te boeken.
Dit is inclusief:
- Alle maaltijden, incl. een alcoholvrije drankje
- Vervoer in Marokko, per jeep of minibus
- Entree drie dagen Festival
- 1 overnachting in een oase-hotel
- 5 overnachtingen in de woestijn in een goed georganiseerd ’tenten’kamp oftewel: een Bivouac. De ruime kamers hebben 1- en 2-persoonsbedden waarop het heerlijk slapen is. Sanitair is in een apart gebouw.
- Water, koffie en thee in de Bivouac
- Kamelentocht met een picknick
- Oasewandeling met een gids
- Bezoek met gids aan de kasbah van Ait ben Haddou
- Bezoek met gids aan de oude kasbah en omgeving van M’hamid el Ghizlane
En exclusief:
- Vliegticket van en naar Marrakech
- Extra drankjes bij de maaltijden, onderweg en op het festival
- Persoonlijke uitgaven
- Fooienpot – de werkloosheid in dit gebied is groot en de inkomsten voor de medewerkers zijn vaak niet hoog genoeg om van rond te komen. Het is in Marokko zeer gebruikelijk om voor allerlei geleverde diensten een fooi te geven. Wanneer we € 50,- per persoon in de pot stoppen, helpen we een groot aantal mensen mee om hun familie te onderhouden.
Dag 1 – De reis start om 9:40 op het vliegveld Marrakech Menara. Vanaf hier rijden we met de jeep of minibus via het indrukwekkende Atlas gebergte naar Ait ben Haddou. Onderweg stoppen we al snel voor een ontbijtje en rijden dan verder om de eeuwenoude Kasbah van Ait ben Haddou in de Ounila vallei te bezoeken. Samen met een gids maak je een wandeling helemaal naar het bovenste punt van deze goed onderhouden kasbah die niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Het is een mooie route van zo’n 4 uur waarbij je na iedere bocht het landschap en de kleuren ziet veranderen. In deze bergpas zitten pittige bochten, wanneer je last hebt van wagenziekte is het handig om Primatour mee te nemen. Na de lunch rijden we nog een klein stukje verder naar het eindpunt van deze dag: een hotel met zwembad in de prachtige Fint oase.
Dag 2 – Na het ontbijt rijden we via de weelderig groene Draavallei – met duizenden dadelpalmen – naar de Sahara, wat in totaal zo’n vier uur rijden is. Onderweg stoppen we voor de lunch en wandelen we samen met een gids door een prachtige oase naar de Draa rivier – hij kan je alles vertellen over het leven in een oase.
In de namiddag komen we aan in M’hamid el Ghizlane, het laatste woestijndorp voor en daarmee ook de ‘poort’ naar de Sahara. De weg houdt hier letterlijk op en we rijden nog zo’n 6 km offroad door het zand naar onze kleurige bivouac (een sfeervol ‘tenten’kamp, overnachting in fleurige kamers met comfortabele bedden, douche en toiletten zijn gemeenschappelijk) waar we de komende dagen zullen verblijven. In de avond eten we een lekkere tajine, kijken naar de sterren kijken en luisteren bij het kampvuur naar de nomaden die hun eeuwenoude muziek nog steeds vol passie laten horen.
Dag 3 – Na het ontbijt maken we ons klaar voor de kamelentocht. Een mooi moment om eens goed om je heen te kijken en te genieten van de stilte van de woestijn voordat morgen Festival Taragalte begint. Nadat we nog een lesje ‘hoe krijg je een tulband nou een beetje fraai om je hoofd?’ hebben gekregen is het tijd om te vertrekken. Ga je liever niet op een kameel dan kun je er natuurlijk voor kiezen om te lopen, of allebei natuurlijk. In de middag houden we in de schaduw van een Tamarisk een picknick die verzorgt wordt door de kok en een gids. We nemen ruim de tijd voor de lunch en een siësta. De gids vertelt over zijn leven in de Sahara en het woestijndorp en na nog een laatste glas muntthee vertrekken we weer naar de bivouac waar we in de avond een diner in het restaurant hebben.
Dag 4 – Vandaag begint Festival Taragalte! Na de lunch gaan we rond drie uur met de jeeps naar het festivalterrein zodat we op tijd zijn voor de officiële opening van Taragalte met o.a. optredens van diverse groepen uit de regio.
In de avond eten we in de grote tent op het terrein – waar je bij het buffet een smakelijke, warme maaltijd opgeschept krijgt. Rond acht uur beginnen de optredens op het podium. Of je nu vooraan bij het podium staat of op een zandduin neerstrijkt om te kijken en te genieten van de vele bands maakt niet uit. De sfeer zit er meteen goed in en maakt een onuitwisbare indruk. Na afloop worden we weer opgehaald om naar onze bivouac terug te gaan.
Dag 5 – Vandaag een dag om uit te rusten in de bivouac en lekker te doen waar je zin in hebt – alle tijd om rustig een boek te lezen, te luieren in de schaduw of om een wandeling te maken. Na een vroeg diner in de bivouac gaan we naar het festivalterrein voor weer een avond vol optredens in een prachtig decor.
Dag 6 – In de ochtend rijden we naar de oude kasbah van M’hamid waar nog steeds mensen wonen. Met een gids maken we een wandeling door de kasbah en de omgeving. We worden vast bij iemand thuis uitgenodigd voor een kopje verse Marokkaanse muntthee. Vandaag lunchen we op een terras in het dorp en kun je nog even rondstruinen voor wat souvenirs. In de vroege avond diner in de bivouac, waarna we voor de allerlaatste keer naar het festival gaan voor de laatste optredens.
Dag 7 – Na het ontbijt nemen we afscheid van de woestijn en haar bewoners. We stappen in de jeep (of minibus) voor een lange tocht, want we rijden vandaag terug naar Marrakech. Onderweg stoppen we verschillende keren om de benen te strekken en voor de lunch. Op het vliegveld nemen we afscheid van elkaar en ben je op tijd voor de Transavia avondvlucht van 20:05.
Hier eindigt voor nu ons avontuur. Wat je mee naar huis neemt is een geweldige ervaring en massa’s goede herinneringen!
Als je de mogelijkheid hebt om wat dagen aan deze reis vast te plakken, zodat je langer in Marrakech kunt blijven of naar Essouaira kunt gaan, zou ik dat zeker doen. Er is zoveel te zien, te proeven en te ontdekken!
Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl











