Taragalte Festival reis

Dit jaar gaan we weer naar Festival Taragalte in de Marokkaanse woestijn! De Taragalte Festival reizen van 2016 t/m 2019 en 2022 waren supergezellig en een groot succes. Zindernis organiseert van dinsdag 29 oktober t/m maandag 4 november 2024 deze reis alweer voor de zesde keer. We gaan naar de Sahara bij M’hamid El Ghizlane voor 3 dagen lang Desert Blues, wereldmuziek, folklore, dans, ambachten en lekker eten in een waanzinnig mooi decor.

De eerste 3 dagen van deze reis rijden we comfortabel en zonder haast naar de woestijn. We bezoeken onderweg met lokale gidsen een prachtige kasbah en een oase in de Draavallei en rijden dan door naar de hoogste zandduinen van Marokko (Erg Chegaga). Op dag 4 start Festival Taragalte en gaan we genieten van het ongetwijfeld prachtige muziekprogramma. Het is en blijft een van onze favoriete reizen!

Het thema van dit jaar is: Tribute to Africa – Melodies of the world under the stars of the Moroccan Sahara. Namen van de bands zijn nog niet bekend, maar de afgelopen jaren waren er optredens van o.a. Oum, Tinariwen, Generation Taragalte, Tikoubaouine, Aziz, Jubantouja, Tarwa N-Tiniri, Ali Farka Touré Band, Les filles de Illighadad en Imarhan.

De organisatie belooft ons ook dit jaar een onvergetelijke ervaring – waar traditie en moderniteit samensmelten in een betoverende omgeving.

Deze vluchten van Transavia sluiten perfect aan op onze reis en zijn nu nog voordelig te boeken:

Heenreis – dinsdag 29 oktober 2024, vertrek Amsterdam 7:20 –  aankomst Marrakech 11:05 plaatselijke tijd

Terugreis – maandag 4 november 2024, vertrek Marrakech 20:15 – aankomst Amsterdam 00:10 plaatselijke tijd

Festival in de Sahara

Een muziekfestival in de woestijn is een unieke belevenis! De zon verdwijnt achter de zandduinen, de hemel kleurt intens blauwpaars, publiek stroomt toe – is uitgelaten. Een zacht briesje door je haar, aangename temperatuur. Op het podium start de eerste band, de muziek raakt je in je hart. Je kijkt elkaar eens aan en… geen drassig weiland. Je staat ‘gewoon’ in de woestijn, de poort van de Sahara.

Afgelopen jaren

Veel Desert Blues, een muziekstroming die ook in het Westen steeds populairder wordt. Afgelopen jaren stonden o.a. Tinariwen, Oum, Aziz Sahmaoui, Ali Farka Touré Band, Les filles de Illighadad en Imarhan op het podium. We gaan mee in de flow en het ritme van de Sahara en soms moet er dan wat aangepast worden. Oktober 2018 zag het er naar uit dat een zandstorm op de laatste dag roet in het eten zou gooien – zand en electronica is geen goede combinatie, maar het urenlange optreden van Tinariwen in een kleine setting maakte alles weer goed! Het werd een avond om nooit meer te vergeten. De zondag in 2017 stond in het teken van Afri’kelles – a tribute to women. Het optreden van Oum op deze dag was memorabel – wat een charisma heeft deze vrouw! Het gedeelte voor het podium was deze avond alleen toegankelijk voor vrouwen, wat een hele bijzondere sfeer gaf. Oum nodigde alle vrouwen voor en op het podium uit, de verbondenheid knetterde haast in de lucht.

Excursies

Naast muziek staat er natuurlijk meer op het programma. Op weg naar de woestijn bezoeken we een kleine, oude zoutmijn, de eeuwenoude Ksar’s van Taourirt en Tamnougalt en maken een oase-wandeling in de weelderig groene Draa-vallei. In de woestijn staan de kamelen op je te wachten voor een tocht naar de hoogste zandduin van Marokko en bezoeken we ook de oude kasbah van M’hamid waar we thee drinken bij de bewoners.

Overnachten in de woestijn

Zelfs op een festival midden in de woestijn kan het druk zijn. Niet zo druk als Pinkpop, maar toch. Overnachten in de woestijn is een fantastische ervaring, maar tijdens deze reis vermijden we toch liever de drukte en overnachten daarom in een sfeervolle vaste bivak in de woestijn aan de andere kant van het dorp. De bivouac heeft ruime, kleurige kamers met comfortabele bedden, een restaurant en een knapperend kampvuur met nomaden die hun eeuwenoude liedjes nog steeds met veel passie uitvoeren. Het vervoer van en naar het festivalwoestijnterrein gaat per jeep.

Sahara Travel Songs

Luister naar de Sahara Travel Songs (by Zindernis Woestijnreizen) playlist op Spotify om een goede indruk te krijgen en alvast in de stemming te komen.

Tinariwen tijdens Festival TaragalteLemen tent in de bivouac Festival Taragalte

Deze 7-daagse reis van 29 oktober t/m 4 november is een feest voor iedereen die van festivals, wereldmuziek en Desert Blues houdt. Het 3-daagse festival wordt in 2024 voor de dertiende keer georganiseerd en is aan de ene kant een festival zoals we dat allemaal wel kennen – podium, geluid en licht zijn stuk voor stuk prima geregeld, maar dat decor! Je staat dus echt midden in de woestijn tussen de lokale bevolking en bezoekers vanuit de hele wereld. Een unieke ervaring! Voor de dorpsbewoners uit de regio is dit één van de hoogtepunten van het jaar. Er wordt rekening gehouden met de kwetsbare woestijn, je vindt hier dan ook geen velden vol wegwerpbekers en eetkramen. Er is water en frisdrank in flessen te koop, wat niet wil zeggen dat er geen alcohol gedronken wordt! Wanneer je dat wilt, kunnen we op weg naar de woestijn een stop maken in een speciale supermarkt om wat bier of wijn in te kopen.

Het festival wordt op de eerste dag in de middag officieel geopend waarna folkloristische groepen uit de regio laten zien en horen wat hun muziek, zang en dans zo uniek maakt. In de avond gaat het echte werk beginnen op het hoofdpodium. De namen van de bands zijn nog niet bekend, maar de afgelopen jaren waren Tinariwen, Aziz en Oum vaak aanwezig.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 6 personen en er kunnen maximaal 12 deelnemers mee.

De prijs voor deze 7-daagse reis is € 985,- p.p. op basis van een gedeelde 2- persoonskamer met iemand van hetzelfde geslacht. Liever een 1-persoonskamer? Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs te boeken.

Dit is inclusief:

 • vervoer in Marokko, per jeep
 • entree drie dagen Festival Taragalte
 • 2 overnachtingen in een oase-hotel
 • 3 overnachtingen in de woestijn in een goed georganiseerd ’tenten’kamp oftewel: een Bivouac. De ruime kamers hebben 1- en 2-persoonsbedden waarop het heerlijk slapen is. Sanitair is in een apart gebouw.
 • 1 overnachting in een bivouac in Erg Chegaga, het grootste zandduinengebied van Marokko
 • maaltijden: alle dagen ontbijt, lunch op dag 3, 4, 5, 6 en 7, diner op dag 1, 2, 3, 4 en 6. Bij de maaltijden worden er voor flessen water gezorgd.
 • kamelentocht naar de hoogste zandduinen
 • oasewandeling met een lokale gids
 • bezoek met een lokale gids aan de kasbah van Tamnougalt
 • bezoek met een lokale gids aan de oude kasbah en omgeving van M’hamid el Ghizlane

En exclusief:

 • vliegticket van en naar Marrakech
 • lunch op dag 1 en 2, diner op dag 5
 • drankjes bij de maaltijden, onderweg en op het festival
 • persoonlijke uitgaven
 • fooienpot – de werkloosheid in dit gebied is groot en de inkomsten voor de medewerkers zijn vaak niet hoog genoeg om van rond te komen. Het is in Marokko zeer gebruikelijk om voor allerlei geleverde diensten een fooi te geven. Wanneer we 540 Dirham (€ 50,-) pp in de pot stoppen, helpen we een groot aantal mensen mee om hun familie te onderhouden.

Dag 1 – De reis start om 11:20 op het vliegveld Marrakech Menara. Vanaf hier rijden we met de jeep via de Tizi ’n Tichka pas over het indrukwekkende Atlas gebergte richting Ouarzazate. Onderweg stoppen we voor de lunch en rijden dan verder om in de omgeving van Telouet een kleine, oude zoutmijn te bezoeken. Het is een prachtige route van zo’n 4 uur waarbij je na iedere bocht het landschap en de kleuren ziet veranderen. In deze bergpas zitten een paar stevige bochten, wanneer je last hebt van wagenziekte is het handig om Primatour mee te nemen. Het eindpunt van deze dag is een gezellig hotel in de prachtige, groene Fint oase. Het hotel heeft een (onverwarmd) zwembad – misschien dat je nog een frisse duik neemt om weer fris en fruitig bij het diner aan te schuiven.

Dag 2 – Na het ontbijt kun je een wandeling maken in de oase voordat we vertrekken. De eerste van de twee ksar’s (meerdere kasbah’s aaneen) die we vandaag bezoeken is ksar Taourirt in Ouarzazate. Gesneden en gekleurde cederhouten plafonds, kleurig mozaïek en prachtige ramen. Na dit bezoek rijden we al snel de weelderig groene Draavallei – met duizenden dadelpalmen – binnen. Na de lunch gaan we naar de Ksar van Tamnougalt waar een lokale gids ons meeneemt door de steegjes, binnenplaatsen en daken. Onderweg vertelt hij ons alles over de geschiedenis van deze eeuwenoude en deels gerestaureerde ksar. Hierna rijden we naar het hotel – met zwembad – waar we dineren en overnachten. De reistijd van deze dag is ca. 2 uur.

Dag 3 – De reis naar de woestijn gaat verder, vanavond slaap je in de Sahara! Vandaag nemen we je eerst mee naar een oase in de Draa vallei. Samen met onze vaste lokale gids maken we een wandeling door de oase met ontelbare dadelpalmen naar de oevers van de Draa rivier. De gids woont hier en weet alles van de geschiedenis van de regio en het leven in een oase als deze. Na de wandeling drinken we nog wat op het terras voordat we verder rijden naar M’hamid el Ghizlane, het laatste woestijndorp voor de Sahara. Het wordt ook wel de ‘poort’ naar de Sahara genoemd. De weg houdt hier letterlijk op, vanaf hier rijden we nog zo’n 60 km offroad door het zand naar de hoogste zandduinen van Marokko. Dit gebied heet Erg Chegaga en is de grootste van de twee zandduin gebieden in Marokko. Vanavond overnachten we in een zogenaamde bivouac (een sfeervol vast ‘tenten’kamp, overnachting in fleurige, lemen kamers met comfortabele bedden. Douche en toiletten zijn gemeenschappelijk). De kamelen staan al klaar om ons naar de voet van de hoogste duintop te brengen. Het is een pittige klim naar de boven, maar de beloning is groot. Vanaf hier kijk je in een zee van zand naar een prachtige zonsondergang. Een mooi moment om eens goed om je heen te kijken en te genieten van de stilte van de woestijn voordat morgen Festival Taragalte begint. Terug in de bivouac eten we een lekkere tajine, kijken naar de sterren en luisteren bij het kampvuur naar de nomaden die hun eeuwenoude muziek nog steeds vol passie laten horen.

Dag 4 – Vandaag begint Festival Taragalte! Na het ontbijt rijden we terug in de richting van M’hamid. Onderweg stoppen we bij de Secret Oasis en drinken thee in een nomaden nederzetting. We gaan eerst naar de bivouac waar we de komende drie dagen verblijven. Deze bivouac is iets groter en nog sfeervoller dan die van afgelopen nacht. Na de welkomstthee en de lunch gaan we rond drie uur met de jeeps naar het festivalterrein zodat we op tijd zijn voor de officiële opening van Taragalte met o.a. optredens van diverse groepen uit de regio.

In de avond eten we in de grote tent op het terrein – waar je bij het buffet een smakelijke, warme maaltijd opgeschept krijgt. Rond acht uur beginnen de optredens op het podium. Of je nu vooraan bij het podium staat of op een zandduin neerstrijkt om te kijken en te genieten van de vele bands maakt niet uit. De sfeer zit er meteen goed in en maakt een onuitwisbare indruk. Na de laatste band haalt de chauffeur ons weer op en gaan we terug naar onze bivouac.

Dag 5 – Deze ochtend is er om uit te rusten in de bivouac en lekker te doen waar je zin in hebt – alle tijd om rustig een boek te lezen, te luieren in de schaduw of om een wandeling te maken. Rond een uur of twee rijden we naar M’hamid voor de lunch waarna je nog verder kunt relaxen aan de rand van het zwembad. Vanaf hier gaan we met de jeeps naar het festivalterrein voor weer een avond vol optredens in een prachtig decor.

Dag 6 – In de ochtend rijden we naar de oude kasbah van M’hamid waar nog steeds mensen wonen. Met een gids maken we een wandeling door de kasbah en de omgeving. We worden vast bij iemand thuis uitgenodigd voor een kopje verse Marokkaanse muntthee. Vandaag lunchen we op een terras in het dorp en kun je nog even rondstruinen voor wat souvenirs. In de vroege avond diner in de bivouac, waarna we voor de allerlaatste keer naar het festival gaan voor de laatste optredens.

Dag 7 – Na het ontbijt nemen we afscheid van de woestijn en haar bewoners. We stappen in de jeep voor een lange tocht, want we rijden vandaag terug naar Marrakech. Onderweg stoppen we verschillende keren om de benen te strekken en voor de lunch. Op het vliegveld (of wanneer je in Marrakech overnacht bij de dichtstbijzijnde parkeerplaats) nemen we afscheid van elkaar. Hier eindigt voor nu ons avontuur. Wat je mee naar huis neemt is een geweldige ervaring en massa’s goede herinneringen!

Als je de mogelijkheid hebt om wat dagen aan deze reis vast te plakken, zodat je langer in Marrakech kunt blijven of naar Essouaira kunt gaan, zou ik dat zeker doen. Er is zoveel te zien, te proeven en te ontdekken! Wanneer je dat wilt, kunnen we je helpen met het boeken van je accommodatie.

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

  De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

  Reisgezelschap
  Voor groepsreizen geldt: boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in. Je ontvangt niet meteen, maar wel snel een boekingsbevestiging via de mail.
  Voor individuele reizen geldt: vul je gegevens in en geef in het opmerkingenveld de bijzonderheden zoals datum en samenstelling reisgezelschap. We nemen contact met je op voor bevestiging en om de reis eventueel aan te passen.
  Voor een excursie zijn de gegevens van de boeker voldoende. Vul onderaan bij opmerkingen de door jou gewenste dag in. We nemen snel contact met je op voor de bevestiging van de excursie.

  Persoonsgegevens

  Adresgegevens

  Contactgegevens

  Overig


  Vragen of opmerkingen

  Algemene voorwaarden
  Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.

  Dadelpalmen in de Sahara
  Podium gebouwd in de woestijn in Marokko
  Entree van Festival Taragalte in de Marokkaanse Sahara