Rondreis zuid Marokko met 3-daagse wandeltocht in de Sahara

Deze 10-daagse Marokko rondreis met 3-daagse wandeltocht in de Sahara laat je zien, ervaren en beleven hoe mooi en veelzijdig het zonnige Marokko is! Van 12 t/m 21 november nemen we je mee naar de indrukwekkende natuur in valleien en woestijn, je maakt kennis met de vriendelijke bevolking, bezoekt eeuwenoude kasbah’s en groene oases. Je rijdt over en langs majestueuze bergen, kloven en bijzondere rotsformaties én gaat 3 dagen wandelen in de Marokkaanse Sahara waar je slaapt onder een waanzinnig mooie sterrenhemel.
Tijdens de reis overnacht je op sfeervolle plekken waarbij luxe en eenvoud worden afgewisseld, maar waar je ook bent of overnacht – het is allemaal goed geregeld en verzorgd door een zeer ervaren team.

Wat kun je verwachten

De reis start en eindigt in Marrakech, één van de vier koningssteden en een stad waar altijd veel te zien en te beleven valt. In een jeep met chauffeur steek je de imponerende Hoge Atlas over en rijd je via de ‘route van de 1000 kasbah’s’ de Dadès vallei in. Een prachtig groene vallei met bijzondere kloven en rotsformaties. Door de Todra kloof en de Draa vallei, met z’n duizenden dadelpalmen, rijd je verder naar de oase bij het laatste woestijndorp voor de Sahara – M’hamid el Ghizlane. Hier start de 3-daagse hike. Met een ervaren team van gidsen, kok, kamelen en hun verzorgers loop je in een kleine karavaan naar het zandduinengebied Erg Chegaga. Beklim hier in een zee van goudgeel zand de allerhoogste duintop van Marokko waar je als beloning een bijzondere zonsondergang wacht. Op de weg terug naar Marrakech verlaat je de woestijn off road via een uniek pad van woestijn, bijzondere rotsformaties en de bodem van wat nog niet zo lang geleden een enorm meer was.

Het gevoel van vrijheid in de avontuurlijke Sahara is ongekend. De zonsondergangen en de sterrenhemel spectaculair. Het prachtige Marokko met haar vriendelijke en gastvrije bevolking is een land waar veel van onze gasten naar terug blijven komen!

De volgende vluchten van Transavia sluiten perfect aan op deze reis.

Heenreis dinsdag 12 november, vertrek Amsterdam 7:20 en aankomst Marrakech 11:05
Terugreis donderdag 21 november, vertrek Marrakech 20:30 en aankomst Amsterdam 00:25

De Sahara in zuidoost Marokko is ideaal voor woestijn wandelingen. Veilig, want én niet al te ver van de bewoonde wereld én begeleidt door ervaren, deskundige en lokale gidsen. De meereizende kok kookt de meest fantastische gerechten en kleurrijke maaltijden.

Bij aankomst in de oase bij M’hamid el Ghizlane staan de ‘keuken-‘ en ‘restaurant’ tenten al klaar. Deze fleurige en stevige tenten hebben we speciaal voor deze tochten laten maken. Na ontvangst met een glaasje muntthee en koekjes genieten van de eerste zonsondergang en diner in de Sahara. De volgende ochtend breken we na het ontbijt het kamp op en gaan we van start! Met de gids, begeleiders en kamelen vertrek je in een karavaan door het zand voor de 3-daagse hike die je loopt in het ritme van de zon.

Iedere wandeldag maakt de kok net na zonsopkomst het vuur aan en verzorgt het ontbijt. De ochtendzon verdrijft de kou van de nacht al snel en na het ontbijt maken we ons klaar voor de volgende wandeling. We pakken onze spullen in en laden de kamelen op. In 2 etappes lopen we iedere dag ongeveer 4 ½ tot 5 ½ uur. Dit komt neer op zo’n 2 ½ tot 3 uur in de ochtend, gevolgd door een lange rust- en lunchpauze en dan nog zo’n 2 tot 2 ½ uur lopen in de namiddag.

Wanneer je denkt dat we alleen door het mulle zand van de hoge zandduinen gaan lopen, heb je het mis. De woestijn is veelzijdiger dan je zou denken en onze route laat je de vele gezichten van de woestijn zien: drooggevallen rivierbeddingen met kleurrijke stenen, uitgestrekte vlaktes met een hardere zandondergrond met her en der struikjes en Tamarisken, duinen met dadelpalmen, steenwoestijnen én kale zandvlaktes met de typische tot de verbeelding sprekende hoge zandduinen. Je passeert oases en waterbronnen en zo heel af en toe kom je nog een Nomadenfamilie of herders met hun kamelenkudde tegen. De ondergrond waarop je deze drie dagen loopt varieert van hardere zandlagen en droge rivierbeddingen tot aan stukken los zand. Los zand loopt natuurlijk een stuk zwaarder en je kunt hier het beste halfhoge wandelschoenen voor aantrekken.

Deze hike is geschikt voor iedere wandelliefhebber met een normale, goede conditie. We gaan niet in een marstempo, maar lopen wel lekker door en nemen tussendoor een lange rustpauze om weer op te laden voordat we verder gaan. Wanneer je twijfelt of je deze afstanden aankunt of lichte lichamelijke klachten hebt, neem dan vooral even contact op zodat we dit kunnen bespreken. Er gaat een extra kameel voor het geval iemand toch te moe wordt en een stukje op de kameel wil zitten. Denk je dat je niet iedere dag tussen de 4 en 6 uur kunt lopen of weet je van jezelf dat je een wat langzamere loper bent, reserveer dan een extra kameel voor jou alleen.

Wanneer het tijd is om het kamp voor de nacht op te slaan, zoeken de nomaden daar de beste plek voor uit. Je zet alleen of samen je slaaptentje op, de grote tenten worden door de nomaden opgezet, het kampvuur wordt aangestoken en de tajine staat binnen no-time te pruttelen op het vuur. We eten rondom het kampvuur of in de grote gemeenschappelijke tent en komen we samen bij het vuur om verhalen te vertellen en ons te verbazen over de ongelofelijke hoeveelheid sterren én de Melkweg die je vanaf hier kunt zien.

Je slaapt in een 2 persoonstentje op een matje in je eigen slaapzak of in de buitenlucht rondom het kampvuur. Niets kan tippen aan het in slaap vallen terwijl je ontspannen naar de miljoenen sterren boven je kijkt.

Op de laatste wandeldag komen we in de namiddag in een vaste bivouac aan en kun je genieten van een welverdiende douche, een comfortabel bed en bij het kampvuur luisteren naar eeuwenoude nomadenliedjes.

Het enige dat je zelf mee hoeft te nemen zijn je wandelschoenen en een slaapzak. Je tulband kun je, net zoals de nomaden doen, gebruiken als kussen. Alle andere materialen voor de hike worden door Zindernis geleverd; extra dekens, matrassen, tenten, keukenspullen etc.
De persoonlijke spullen die je nodig hebt voor de hike (toilettas, ondergoed, pyjama, droge sokken etc.) neem je mee in een kleine rugzak of sporttas. De kamelen kunnen geen rolkoffers vervoeren, deze worden op een veilige en afgesloten plaats bewaard. Na het boeken van de reis ontvang je een paklijst voor de trekking in de Sahara zodat je weet wat handig is om mee te nemen.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 6 personen. We reizen graag met kleine groepen daarom kunnen er maximaal 8 deelnemers mee.

De prijs voor deze 10-daagse reis: € 1435,- p.p. op basis van een gedeelde 2- of (soms) 3-persoonskamer. Liever een 1-persoonskamer? Afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs is een 1-persoonskamer te boeken. Mogelijkheden en meerprijs op aanvraag. Meerprijs voor een eigen tent tijdens de trekking in de woestijn is € 25,-

Inclusief:

 • 10 dagen vervoer in Marokko per privé-jeep met chauffeur / begeleider (Engelstalig)
 • 9 overnachtingen
  • 1 x in een riad in Marrakech, incl. ontbijt
  • 1 x in een ecolodge in Skoura met zwembad, incl. ontbijt en diner
  • 1 x in een hotel met zwembad in Tinghir, incl. ontbijt en diner
  • 1 x in een hotel in Agdz met zwembad, incl. ontbijt en diner
  • 3 x in een tent of onder de sterren in de Sahara, incl. alle maaltijden
  • 1 x in een bivouac in de zandduinen van Erg Chegaga, incl. ontbijt en diner
  • 1 x in een kasbah-hotel met zwembad, incl. ontbijt en diner
 • Alle excursies
  • middagwandeling met een gecertificeerde stadsgids in Marrakech
  • bezoek van 1 uur aan de zoutmijn in Telouet
  • bezoek van 1 uur met een lokale Engelstalige gids aan de kasbah Amridil in Skoura
  • middagwandeling van ca. 3 uur met een lokale gids in de Dadès vallei
  • bezoek aan een traditioneel Berberhuis in Tinghir
  • wandeling van 1 uur door de Todra kloof
  • oase wandeling van 1 uur met een lokale Engelstalige gids in de Draa vallei
  • bezoek van 1 uur met een lokale Engelstalige gids aan de Ksar van Tamnougalt
  • bezoek met een lokale Engelstalige gids aan de kasbah van M’hamid en theedrinken bij de bewoners
  • bezoek aan de hamam in Agdz, incl. scrub
 • 3- daagse hike in de Sahara met ervaren gids, kok, kamelen en hun verzorgers
 • Ervaren Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Ontbijt op alle dagen, lunch en diner op dag 2 t/m 10, inclusief water
 • Transfer van het vliegveld naar de riad (hotel) in de medina

Exclusief:

 • vliegticket van en naar Marokko
 • 1 x lunch en 1 x diner op dag 1 in Marrakech
 • drankjes onderweg en drankjes bij de maaltijden (bij de maaltijden is het water inbegrepen)
 • persoonlijke uitgaven
 • fooien voor chauffeurs, kok en begeleiders tijdens de hike, obers, hotelpersoneel e.d. (540 dirham = €50,-)

Dagprogramma

Dag 1

Amsterdam – Marrakech
Wanneer je om 11:05 op Marrakech Menara aankomt, staan we buiten al op je te wachten. Samen met de andere deelnemers brengen we je met de gezamelijke transfer naar de sfeervolle riad (hotel) in de medina. Hier hebben we eerst een lunch voordat we samen met een Engelssprekende stadsgids de eeuwenoude medina van Marrakech gaan verkennen. Natuurlijk gaan we naar de net gerestaureerde, oude Koranschool Medersa ben Youssef en de verschillende soeks. In deze wirwar van straatjes vind je in de kramen en kleine winkeltjes niet alleen de mooiste lampen, aardewerk, kruiden en theepotten, maar kun je ook veel ambachtslieden zoals leerbewerkers, koperslagers en wolververs aan het werk zien. In de avond gaan we naar een fijn restaurant om elkaar wat beter te leren kennen en te genieten van lekkere Marokkaanse gerechten zoals harira, briouates, couscous en tajines.

Dag 2

Marrakech – Telouet – Skoura
Na het ontbijt stappen we in de 4×4’s en laten het bruisende Marrakech al snel achter ons. In de privé jeep met chauffeur rijden we veilig en comfortabel via de Tizi ’n Tichka-pas het imponerende Atlasgebergte over. Na iedere bocht zie je het landschap en de kleuren veranderen. Op de mooie route richting Telouet zie je veel berberdorpen die tegen de bergwanden aangeplakt lijken te zijn. De ene keer zijn de dorpen okergeel en de andere keer roestbruin, afhankelijk van de kleur van de rotswanden.
Onderweg stoppen we verschillende keren voor koffie en om van het prachtige uitzicht te genieten. Net voorbij Telouet bezoeken we een oude, kleine zoutmijn. Een pad van glinsterende zoutkristallen slingert langs de roodbruine bergwand naar deze bijzondere zoutwinningsplek. Voor de lunch stoppen we bij een kleine auberge net voor Ait ben Haddou waar ze echt de meest verrukkelijke salades maken.
We overnachten op een sfeervolle en kleinschalige plek in Skoura, een oasedorp met veel dadelpalmen, amandel-, olijf- en vijgenbomen. Skoura is ook het begin van wat de ‘route van de 1000 kasbah’s’ wordt genoemd. Kasbah Amridil, die we hier in Skoura samen met een lokale Engelstalige gids bezoeken, is van deze ‘1000 kasbah’s’ de grootste en het allermooiste ‘zandkasteel’.

De reistijd van deze dag bedraagt ca. 4 ¾ uur (247 km).

Dag 3

Skoura – Kelaat M’Gouna – Boumalne Dadès – Tinghir
Via Kelaat M’Gouna – bekend van het rozenwater en het Rozenfestival dat ieder jaar in mei gehouden wordt – rijden we naar Boumalne in de adembenemend mooie en groene Dadès vallei. Hier maken we samen met een lokale gids een wandeling van ongeveer 3 uur in de Dadès kloof, minder bekend dan de Todra kloof, maar deze kloof is net zo mooi, groener en minder toeristisch. Door de hoogte groeien hier weinig dadelpalmen, maar er zijn wel veel vijgen- en notenbomen.

Na de lunch rijden we dieper de Dadès vallei in. We rijden de spectaculaire slingerweg tot net voorbij Tamellalt en bekijken onderweg de bijzondere, roodbruine rotsformaties die ook wel de Monkeyfingers worden genoemd. Vanaf Boumalne Dadès gaat de route verder naar Tinghir, een levendige provinciestad, waar we dineren en overnachten in een eenvoudig hotel met zwembad. Na het diner lopen we door de spectaculaire Todra kloof die heel veel eeuwen geleden uitgesleten is door een rivier en rotswanden heeft van wel 250 meter hoog. Morgenochtend rijden we hier ook met de auto doorheen, maar een wandeling in het donker is extra bijzonder. Er zijn amper mensen en de rotswanden zijn in de avond mooi uitgelicht.

De reistijd van deze dag is ongeveer 2 ¾ uur (155 km).

Dag 4

Tinghir – Ouled Atmane – Agdz
Voordat we in Tinghir een traditioneel Berberhuis bezoeken rijden we na het ontbijt nog een keer door de Todra kloof – de steile wanden zien er in het daglicht weer heel anders uit. Vanaf Tinghir rijden we verder naar de oase van Ouled Atmane. Onze lokale gids Chafik neemt ons mee voor een wandeling door de oase naar de Draa rivier. Chafik woont hier en vertelt graag over de vele dadelpalmen die hier groeien, de irrigatie van het land, de gewassen, de inwoners, het leven van alledag en de geschiedenis van deze regio. In deze periode zijn de zoete dadels rijp, grote kans dat we ze vers van de palmen kunnen eten en dat we mensen aan het werk zien om de dadels uit de bomen te halen. We lunchen op het terras naast de kasbah van Ouled Atmane en rijden daarna nog 3 kwartier naar het hotel met een heel fijn – onverwarmd – zwembad op een mooi terras. Het hotel ligt in de oase van Agdz waar de groene Draa vallei begint. De Draa rivier staat het grootste gedeelte van het jaar droog, maar de vele oase dorpjes en de dadelpalmen meanderen nog steeds gewoon met de loop van de Draa rivier mee. Zodra de temperatuur begint te zakken, komen er steeds meer mensen naar buiten. Een paar oude mannetjes die tegen de muur van de moskee op de grond zitten, spelende kinderen en kleine groepjes vrouwen die de gebeurtenissen van de dag doornemen – in de mystieke Draa vallei lijkt de tijd stil te staan.

De reistijd van vandaag is ca. 3 ¾ uur (259 km).

Dag 5

Agdz – Tamegroute – M’hamid el Ghizlane
Vandaag komen we aan in de woestijn! Na het ontbijt vertrekken we richting M’hamid el Ghizlane – het laatste woestijndorp voordat de Sahara begint. De eerste korte stop vandaag is het uitkijkpunt in Agdz. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de bijzonder gevormde Jbel (berg) Kissane en de duizenden palmen die in een lint van vele kilometers vanaf Agadir tot aan de woestijn groeien. In Tamegroute bezoeken we een traditionele pottenbakkerij waar ze gespecialiseerd zijn in het groene aardewerk waar deze regio om bekend staat. Als je wilt kun je zelf de traditionele draaischijf uitproberen – wat nog niet zo eenvoudig is.
In M’hamid lunchen we en kun je een gekleurde tulband kopen die erg handig is voor de hike die morgen begint. In deze regio lopen de meeste mensen nog in traditionele kleding. De vrouwen dragen een melhfa. Dit is een lange (soms wel 4,5 meter), gekleurde (en vaak fleurige) stof die om het lichaam en hoofd gewikkeld wordt. De mannen dragen een gandora (traditioneel lang gewaad) en meestal een tulband tegen de zon, wind en stof.
Samen met een lokale gids maken we een wandeling door de oude en gedeeltelijk nog bewoonde kasbah van M’hamid. We lopen door de stoffige zandsteegjes in en rondom de kasbah en drinken een glaasje muntthee bij een van de bewoners.
Vanaf hier rijden we het laatste stukje van deze dag offroad naar de eerste overnachtingsplaats en zonsondergang in de woestijn. De kamelen, kok en begeleiders staan al klaar met een glaasje muntthee. De kleine kooktent en de grote tent zijn al opgezet – hoge, fleurige tenten die we speciaal voor deze reizen hebben laten maken. Als je wilt kun je in de buitenlucht onder de sterrenhemel slapen of een kleiner tweepersoonstentje opzetten. In de avond eet je een lekkere tajine bij het knetterende kampvuur en zie je voor de eerste keer de ontelbare sterren aan de hemel oplichten. Met een beetje mazzel zie je ook de Melkweg aan de horizon opkomen!
De totale reistijd van deze dag is ca. 3 ¼ uur (200 km).

Dag 6, 7 en 8

M’hamid – Bougarne – Chandek – Erg Chegaga
Na het ontbijt worden de kamelen bepakt en gaat ons woestijn avontuur beginnen! De komende drie dagen trekken we steeds dieper de woestijn in. Samen met de ervaren, lokale gids, een kok, de kamelen en hun verzorgers lopen we in onze eigen kleine karavaan door de Sahara.
Voor een hike van drie dagen is dit de mooiste route: vanaf de overnachtingsplek bij M’hamid naar het zandduinengebied van Bougarne, waar de nomaden de bivak voor de nacht opzetten. De volgende ochtend gaat de karavaan verder naar Chandek, een gebied met lagere duinen en Tamarisken (bomen). De laatste dag zie je in de verte de zandduinen van Erg Chegaga al liggen – het zijn de typische en tot de verbeelding sprekende zandduinen met de allerhoogste toppen van Marokko – Erg Chegaga is het eindpunt van deze dag en ook van de hike.

Per dag lopen we ongeveer 4 ½ tot 5 ½ uur. Dit komt neer op zo’n 2 ½ tot 3 uur in de ochtend, gevolgd door een lange rust- en lunchpauze en dan nog zo’n 2 tot 2 ½ uur lopen in de namiddag. We nemen een extra kameel als rijdier mee voor als je het toch te vermoeiend vindt, maar door de lange rustpauze zijn de afstanden voor iemand met een normale, goede conditie prima te doen.

De ondergrond waarop je deze drie dagen loopt varieert van hardere zandlagen en droge rivierbeddingen tot aan stukken los zand. Los zand loopt natuurlijk een stuk zwaarder en je kunt hier het beste halfhoge wandelschoenen voor aantrekken zodat je zo min mogelijk zand in je schoenen krijgt. De meereizende kok maakt deze dagen heerlijke en gevarieerde gerechten voor ons klaar en zorgt ervoor dat er regelmatig een knapperend vuurtje gestookt wordt om een potje lekkere Marokkaanse muntthee te zetten.

Tijdens de hike overnacht je in een tweepersoonstentje of in de buitenlucht. De sterrenhemel is werkelijk overweldigend dus grijp je kans! Niets kan tippen aan het in slaap vallen terwijl je ontspannen naar de miljoenen sterren boven je kijkt.

De laatste nacht van de hike slapen we in een kleurrijke bivouac (vast ‘tenten’kamp) in ruime, lemen kamers op comfortabele bedden. Na ontvangst met thee en koekjes kun je hier midden in de woestijn genieten van een welverdiende warme douche. De toilet en douches staan pal naast de kamers in een sfeervol gebouw met gemeenschappelijk sanitair. Als je wilt kun je je bed buiten laten zetten zodat je ook de laatste nacht letterlijk onder de sterrenhemel kunt slapen.
Ruim voor zonsondergang beklimmen we in Erg Chegaga de allerhoogste duin zodat we op tijd zijn voor een prachtige zonsondergang in een zee van zand. Het is een pittige klim, maar zeker de moeite waard om door te zetten en als beloning hier de zon onder te zien gaan! Wanneer we terugkomen in de bivouac is het tijd voor het smakelijk diner en daarna genieten van de sfeer rondom het kampvuur en de sterren aan de hemel.

Het enige dat je zelf mee hoeft te nemen zijn je wandelschoenen en een slaapzak. Je tulband kun je, net zoals de nomaden doen, gebruiken als kussen. Alle andere materialen voor de hike worden door Zindernis geleverd; extra dekens, matrassen, tenten, keukenspullen etc.

Dag 9

Erg Chegaga – Iriqui meer – Foum Zguid – Agdz
Na het ontbijt in de bivouac rijden we in zo’n 2 ½ uur offroad via een uniek pad van zandduinen, door een drooggevallen rivierbedding, over de uitgestrekte droge zoutvlaktes van het vroegere Iriqui meer en langs bijzondere rotsformaties naar het woestijndorp Foum Zguid. De Sahara was miljoenen jaren geleden een zee. Niet zo gek dus dat je in het woestijnzand schelpjes tegenkomt en dat we hier, op onze weg naar Foum Zguid, naar fossielen kunnen zoeken. In Foum Zguid lunchen we op een terras en rijden daarna verder naar het rustige Agdz. Hier overnachten we in een super sfeervol Kasbah-hotel, met zwembad, in de groene Draavallei. In het hotel laten we het woestijnzand van ons af scrubben in de hamam. Als je wilt kun je er ook nog een massage bijboeken.
De reistijd van deze dag bedraagt ca. 4 ½ uur (223 km).

Dag 10

Agdz – Tamnougalt – Ouarzazate – Marrakech
Na het ontbijt bezoeken we de indrukwekkende Ksar van Tamnougalt. Een ksar is een soort van vestingstad doordat meerdere kasbah’s aaneengesloten zijn. Een lokale Engelssprekende gids leidt ons rond door de wirwar van stoffige zandsteegjes waarvan de muren een en al geschiedenis uitademen. Vanaf de daken heb je een prachtig uitzicht over de Draa vallei. Na de rondleiding rijden we terug naar Marrakech en stoppen voor de lunch we in Ouarzazate. Ruim op tijd kom je op Marrakech Menara aan voor de avondvlucht terug naar Amsterdam.

De totale reistijd van deze dag bedraagt ca. 4 ¾ uur (265 km).

Op het vliegveld van Marrakech eindigt deze indrukwekkende Marokko reis. De afgelopen tien dagen hebben we heel wat kilometers gemaakt – met de jeep en lopend. Je bent vast ook weer helemaal opgeladen en geïnspireerd door wat je gezien, gehoord, geproefd en beleefd hebt. Hopelijk was het een avontuur dat je, Inshallah, voor de rest van je leven zult koesteren.

Je kunt natuurlijk ook nog een paar dagen Marrakech of Essaouira aan je reis vastplakken zodat je nog tijd hebt om Marrakech te verkennen of in Essaouira van de relaxte sfeer en het strand te genieten.

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

  De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

  Reisgezelschap
  Voor groepsreizen geldt: boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in. Je ontvangt niet meteen, maar wel snel een boekingsbevestiging via de mail.
  Voor individuele reizen geldt: vul je gegevens in en geef in het opmerkingenveld de bijzonderheden zoals datum en samenstelling reisgezelschap. We nemen contact met je op voor bevestiging en om de reis eventueel aan te passen.
  Voor een excursie zijn de gegevens van de boeker voldoende. Vul onderaan bij opmerkingen de door jou gewenste dag in. We nemen snel contact met je op voor de bevestiging van de excursie.

  Persoonsgegevens

  Adresgegevens

  Contactgegevens

  Overig


  Vragen of opmerkingen

  Algemene voorwaarden
  Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.

  Sahara tenten