3-daagse privétour naar de Draa vallei en de Sahara in Marokko – met woestijn overnachting

Wanneer je naar Marrakech in het veelzijdige Marokko gaat, wil je natuurlijk ook naar de Sahara. Via de groene Draa vallei rijd je met een privé 4×4 met chauffeur naar het nog niet zo druk bezochte woestijngebied Erg Chegaga. Hier vind je de hoogste zandduinen van Marokko. Via een spectaculaire off-road route rijd je de woestijn weer uit en ga je terug naar Marrakech. In 3 dagen zie je veel: kasbah’s, oases, kamelen, woestijn, zonsondergang en sterrenhemel! In 3 dagen proef je de heerlijkste gerechten, slaap je onder de sterren en rijd je off-road door de woestijn. Met deze tour overnacht je én in de groene Draa vallei én in de woestijn. Dus maak drie dagen tijd, stap in de jeep en beleef zuidoost Marokko!

Deze korte privéreis kun je boeken voor iedere datum tussen begin september en eind juni.

Dag 1: Marrakech – Telouet – Agdz – Tamnougalt

Rond 8:00 word je bij je riad opgehaald door de chauffeur voor een prachtige reis naar de Draa vallei en de Sahara. Met een privé 4×4 rijd je veilig en comfortabel via de Tizi ‘n Tichka pas het imponerende Atlasgebergte over om via Telouet verder naar Tamnougalt te gaan. Na iedere bocht zie je hier het landschap en de kleuren veranderen. Op de route richting Telouet zie je veel berberdorpen die tegen de bergwanden aangeplakt lijken te zijn. De ene keer zijn de dorpen okergeel en de andere keer roestbruin, afhankelijk van de kleur van de bergwand. De chauffeur stopt verschillende keren voor koffie, lunch en om van het prachtige uitzicht te genieten.

Net voorbij Telouet stop je voor een kort bezoek aan een oude, kleine zoutmijn. Een pad van zoutkristallen slingert langs de bergwand naar de zoutwinningsplek. Na deze stop rijd je verder en kom je langs de Kasbah van Ait ben Haddou, de reis gaat verder via Ouarzazate naar Tamnougalt, het eindpunt van deze dag. Vanaf het uitkijkpunt bij Agdz heb je een prachtig uitzicht op de bijzonder gevormde Jbel (berg) Kissane en de duizenden palmen die in een lint van vele kilometers vanaf Agadir tot aan de woestijn groeien. In Tamnougalt staat een prachtige, eeuwenoude en deels gerestaureerde ksar (meerdere kasbah’s aaneen). Hier krijg je een rondleiding van een lokale Engelssprekende gids. Je overnacht in een hotel met een (onverwarmd) zwembad in de Draa vallei vlakbij Tamnougalt. Het zwembad is heerlijk voor een frisse duik in de lente en zomermaanden.

De reistijd van deze dag bedraagt ca. 5 ¼ uur.

Dag 2: Tamnougalt – Ouled Otmane – M’hamid el Ghizlane – Erg Chegaga

Na het ontbijt haalt de chauffeur je op en gaat de route verder door de Draa vallei. In Ouled Otmane neemt een lokale gids je mee voor een wandeling door de oase naar de Draa rivier. De gids woont hier en vertelt graag over de vele dadelpalmen die hier groeien, de irrigatie van het land, de gewassen, de inwoners, het leven van alledag en de geschiedenis. Na de wandeling van ongeveer een uur nog een drankje op het terras en dan rijd je de laatste twee uur tot aan M’hamid el Ghizlane, de ‘Poort van de Sahara’. In M’hamid – het laatste woestijndorp voor de Sahara – kun je lunchen in de ‘hoofdstraat’ en een gekleurde tulband kopen zodat je later vandaag ‘in stijl’ aan de kamelentocht begint. In M’hamid eindigt letterlijk de weg. Vanaf hier rijd je in 2 tot 2 ½ uur off-road dwars door de zand- en rotswoestijn totdat je diep in de Sahara bij Erg Chegaga aankomt. Dit gebied met de typische en tot de verbeelding sprekende zandduinen heeft de allerhoogste duintoppen van Marokko.

Hier overnacht je in een kleurrijke bivouac (vast ‘tenten’kamp) in ruime, lemen kamers op comfortabele bedden. De toilet en douches staan pal naast de kamers in een sfeervol gebouw met gemeenschappelijk sanitair. Als je wilt kun je je bed buiten laten zetten zodat je letterlijk onder de sterrenhemel kunt slapen.

Na ontvangst met thee en koekjes staan de kamelen klaar die je naar de voet van de hoogste zandduin brengen. Beklim deze allerhoogste duin en geniet van de prachtige zonsondergang in deze ‘zee van zand’. Het is een pittige klim, maar zeker de moeite waard om door te zetten en als beloning hier de zon onder te zien gaan! Het is ook mogelijk om vanaf de hoge zandduinen met een snowboard naar beneden te roetsjen, wat vaak toch nog moeilijker is dan het lijkt. Wanneer je terugkomt in de bivouac is het tijd voor het diner en daarna genieten van de sfeer rondom het kampvuur en de sterren aan de hemel, met een beetje mazzel zie je niet alleen duizenden sterren maar ook de Melkweg!

De reistijd van vandaag is 5 ¼ uur.

Dag 3: Erg Chegaga – Iriqui – Foum Zguid – Taznakht – Marrakech

Na een vroeg ontbijt in de bivouac rijd je in zo’n 2 ½ uur offroad via een uniek pad van zandduinen, door een drooggevallen rivierbedding en over de uitgestrekte droge zoutvlaktes van het Iriqui meer naar het woestijndorp Foum Zguid. Onderweg kom je prachtige rotsformaties, een oase en waterputten tegen en maak je verschillende stops om foto’s te maken en fossielen te zoeken. Vanaf Foum Zguid gaat de mooie route verder naar Taznakht waar je stopt voor de lunch. Vanaf Taznakht rijd je, met de nodige koffiestops, verder naar Marrakech waar je in de vroege avond bij je riad aankomt. Hier eindigt je woestijnavontuur met ons. Je hebt de nodige kilometers afgelegd, maar je bent vast ook ongelofelijk geïnspireerd door wat je gezien, gehoord, geproefd en beleefd hebt.

De reistijd van deze dag bedraagt ca. 8 uur.

De prijs

De prijs per persoon is afhankelijk van het aantal deelnemers.

Bij 2 pers. Bij 3 pers. Bij 4 pers. Bij 5 pers. Bij 6 pers.
€ 415,- € 375,- € 335,- € 295,- € 295,-

Wat is er bij de prijs van deze tocht inbegrepen?

 • 3 dagen vervoer in Marokko per privé-jeep met chauffeur / begeleider (Engelstalig)
 • 2 overnachtingen
  • 1 x in een hotel, incl. ontbijt en diner
  • 1 x in een bivouac in de zandduinen van Erg Chegaga, incl. ontbijt en diner
 • excursies
  • bezoek met een lokale gids aan de ksar van Tamnougalt
  • kamelentocht
  • oase wandeling van 1 uur in de Draavallei met een lokale gids
 • ontbijt op dag 2 en 3, diner op dag 1 en 2

Wat is er niet bij inbegrepen?

 • vliegticket van en naar Marokko
 • lunches (3 x lunch – kosten zijn ongeveer 12,50 per lunch)
 • drankjes onderweg en drankjes bij de maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • fooien (voor chauffeur, kok, personeel hotel en bivouac)­­­­­­­­­­­­