Yoga & Cultuurreis

Yoga met de goudgele zandduinen van de Sahara als decor tijdens deze inspirerende reis door het zuidoosten van Marokko. Van maandag 9 t/m dinsdag 17 oktober 2023 gaan we weer terug naar de Marokkaanse woestijn. Een goed verzorgde en avontuurlijke droomreis van 9 dagen voor yoga beoefenaars van alle niveau’s – voor absolute beginners, doorgewinterde yogi’s en alles wat daar tussenin zit.

Heerlijk om er even helemaal uit te zijn. Geen haast, deadlines of agenda’s, maar tijd om te dromen en te ontspannen, om te onderzoeken en te ontmoeten, om te delen en vooral om je te verwonderen. Zodra je het vliegtuig uitstapt merk je het meteen – dit is Afrika! Een hele andere wereld met hele andere vibes, geef je hier aan over en beleef deze wereld door er gewoon te ‘zijn’. Geniet van het bruisende van Marrakech en van de rust en de verstilling in de woestijn.

We starten en eindigen deze yogareis in de okerrode Koningsstad Marrakech. De reis naar de Sahara met de 4×4 is al een vakantie op zich. We rijden richting het imponerende Atlas gebergte, waar na iedere bocht de kleuren lijken te veranderen en je telkens een nieuw decor hebt. Al snel laten we Marrakech en de buitenwijken achter ons. Het tempo van het dagelijks leven buiten de grote steden ligt wat lager, en met iedere kilometer verder van Marrakech en dichter bij de woestijn ontspan je meer en meer. Aan de andere kant van de Atlas wacht de eeuwenoude kasbah van Ait ben Haddou op je en nog wat verder de onverwachts groene Draavallei met haar vele dadelpalmen en oases. Het eindpunt – en het hart – van onze reis is het duinengebied van Erg Zahar dat zelf weer in het grootste woestijngebied van Marokko ligt, Erg Chegaga.

Een reis naar Marokko is ongelofelijk inspirerend – alles is anders dan wat je gewend bent. Het ritme, de kleuren, de sprankelende Nomaden, de heerlijke keuken, de tijdsbeleving en de hartelijkheid en gastvrijheid van de Marokkanen. Naast veel yoga, ontspannen en relaxen gaan we vooral ook genieten van nieuwe ontmoetingen, de Duizend-en-een-nacht sfeer, groene oases, eeuwenoude kasbah’s, de hamam en de ongelofelijke schoonheid en authenticiteit van Zuidoost-Marokko.

Na deze week ga je naar huis met een prachtig geschenk aan jezelf: mooie herinneringen en een schat aan waardevolle inzichten en inspiratie.

Pak je dit cadeau aan jezelf uit? Ga met ons mee en kom tot rust onder de Marokkaanse sterrenhemel! Het enige dat je nog hoeft te doen is je vliegticket boeken. De onderstaande vluchten sluiten perfect op ons reisschema aan en zijn nu al (voordelig) te boeken.

Heen: maandag 9 oktober 2023, Transavia, vertrek Amsterdam Schiphol 15:15, aankomst Marrakech Menara 18:05 plaatselijke tijd

Terug: dinsdag 17 oktober 2023, Transavia, vertrek Marrakech Menara 19:55, aankomst Amsterdam Schiphol 00:40 plaatselijke tijd

Natuurlijk kun je, als je dat wilt, altijd nog wat dagen in Marrakech of de kustplaats Essaouira aan je vakantie vastplakken. We helpen je er graag bij.

Het yogaprogramma wordt gegeven door Francisca Rijken, een ervaren yogadocent uit Amsterdam die naast yoga- ook danslessen geeft. ‘Yoga is een mooie start om naar binnen te keren, te luisteren naar wat je lichaam en geest je zeggen’. Francisca’s lessen kenmerken zich door een down-to-earth aanpak waarbij alle ruimte gegeven wordt om verbinding te maken met het innerlijke zelf en is voor zowel beginners als gevorderden geschikt. De dagelijkse yogalessen starten met een korte meditatie. In de ochtend Yang Yoga waarin Hatha en Vinyasa gecombineerd worden en in de avond de wat rustigere Yin Yoga met veel stretch & relax.

Er zijn yogamatjes aanwezig dus je hoeft niet per se zelf een matje mee te nemen.

Naast yoga, ontspannen en relaxen kun je mee op een oasewandeling in de Draavallei en een stiltewandeling in de woestijn. We bezoeken de kasbah’s van Ait ben Haddou en Telouet, hennen een kamelentocht in de typische zandduinen van Erg Zahar en laten ons scrubben in een authentieke lokale hamam. Samen met een bezoek aan de oude Koeanschool Medersa ben Youssef krijg je een mooi beeld van het leven in Zuidoost-Marokko.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 6 personen. Om genoeg persoonlijke aandacht bij de yogalessen te garanderen kunnen er maximaal 10 deelnemers mee.

De prijs voor deze 9-daagse reis: € 1240,- p.p. op basis van een gedeelde 2- of 3-persoonskamer. Liever een 1-persoonskamer? Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs te boeken.

Inclusief:

 • 10 yogalessen
 • alle overnachtingen; 2 x in een sfeervolle riad in Marrakech, 1 x in een oase hotel, 4 x in een 2-persoonstent in de woestijn 1 x in een prachtig Kasbah hotel,
 • alle vervoer in Marokko, groepstransfer van het vliegveld naar de riad op 9 oktober. Kom je op een andere tijd of dag aan dan is de transfer voor eigen rekening.
 • alle maaltijden incl. 1 alcoholvrij drankje (uitgezonderd de maaltijden in Marrakech, diner op dag 1 en 8 en lunch op dag 9)
 • koffie, thee en water in de woestijn
 • excursies; bezoek met gids aan de kasbahs van Ait ben Haddou en Telouet, oase-wandeling met gids, kamelentocht in de woestijn, stiltewandeling, bezoek aan een traditionele hamam, bezoek aan de Medersa ben Youssef

Exclusief

 • vliegticket naar en van Marrakech
 • maaltijden in Marrakech; diner op dag 1 en 8 en lunch op dag 9
 • fooienpot voor koks, chauffeurs, gidsen, hotels e.d. (500 Dirham = ca. € 54,- p.p.)
 • persoonlijke uitgaven
 • extra drankjes bij de maaltijden en drankjes onderweg

Dag 1 – Aankomst in de vroege avond op Marrakech Menara. Vanaf het vliegveld gaan we met een gezamenlijke transfer naar de riad waar we komende nacht verblijven. We checken in en lopen naar Jemaa el Fna – het beroemde plein in de medina waar iedere avond zodra de zon ondergaat een bonte voorstelling van slangenbezweerders, verhalenvertellers, sap- en eetkraampjes, muzikanten en henna-vrouwtjes te zien zijn. Hier gaan we samen wat gerechtjes proeven en maken we uitgebreid kennis met elkaar.

Dag 2 – Na een vroeg ontbijt vertrekken we rond 8:00 met de jeep of minibus om via het imponerende Atlasgebergte naar Agdz in de groene Draa vallei te rijden. Na iedere bocht van de Tizi ’n Tichka pas zie je het landschap en de kleuren veranderen. Voor de lunch stoppen we bij Ait ben Haddou, de eeuwenoude Kasbah die op de Werelderfgoedlijst staat. Samen met een plaatselijke gids maken we een rondwandeling door de vele steegjes helemaal naar de bovenste punt van de Kasbah – daar waar de eeuwenoude graanschuur staat. Na de rondleiding lunchen we met uitzicht op de Kasbah en de okerkleurige Ounila vallei voordat we verder rijden naar Agdz. In de late namiddag/vroege avond komen we aan bij de ecolodge waar we overnachten.

De reistijd van deze dag is ca. 5 uur.

Dag 3 – Wakker worden in de stilte en het groen van de oase. Hier in de oase starten we al vroeg met een eerste energieke yogales. Na het ontbijt stappen we rond 9:00 in de jeep om via de weelderig groene Draavallei vol dadelpalmen het laatste stuk naar de woestijn te rijden. Onderweg maken we samen met de lokale gids Chafik een mooie oase-wandeling naar de oevers van de Draa rivier. Hij zal je van alles vertellen over het leven in een oase en over wat er hier groeit en bloeit – en dat is veel meer dan je verwacht. In deze tijd van het jaar zie je de granaatappels, vijgen en dadels aan de bomen hangen. Na de wandeling drinken we wat op het terras en rijden verder naar M’hamid el Ghizlane dat ook wel de poort naar de Sahara wordt genoemd. In dit laatste oasedorp voor de woestijn lunchen we op een terras en kunnen we een mooie gekleurde tulband kopen. De weg houdt hier letterlijk op en we rijden off-road met de jeep naar het mooie en stille duinengebied Erg Zahar waar we de komende dagen blijven. Na de luxe van de riad in Marrakech en het fantastische Kasbah hotel gaan we de komende dagen back-to-basic. Je slaapt in een 2-persoons tentje op een matje in je eigen slaapzak of in de buitenlucht rondom het kampvuur. Niets kan tippen aan het in slaap vallen terwijl je naar de duizenden sterren boven je kijkt. In de woestijn is geen toilet en douche, maar dat is geen enkel probleem. Na twee keer ben je gewend aan de natuur-toilet en door de lage luchtvochtigheid verdampt zweet voordat het een luchtje kan worden. We nemen natuurlijk wel water mee om ons te wassen, maar water is schaars en kostbaar in de woestijn dus we verspillen het niet.

Een paar jaar geleden hebben we twee grote, sfeervolle eigen tenten laten maken die we meenemen – een ‘restaurant-’ en een ‘keukentent’. De grote tent is de komende dagen onze ‘huiskamer’ waar je heerlijk kunt ontspannen, theedrinken, lezen of een dutje doen. We zetten onze tentjes op, het kampvuur wordt aangestoken en de tajine staat binnen no-time te pruttelen op het vuur. Met de zandduinen als decor is het tijd voor een lekkere lange rustige yogales. Na de yoga eten we bij het kampvuur en kijken naar de sterren terwijl we onze ervaringen van de dag delen.

De reistijd van deze dag is ongeveer 4 uur.

Dag 4 – Wakker worden in de stilte van de woestijn. De opkomende zon verjaagt de nacht en warmt het zand snel op. De stilte van de woestijn nodigt je uit voor een energieke yogales. De kok maakt het vuur aan en verzorgt het ontbijt. We maken ons klaar voor een lange stiltewandeling in de woestijn. De wijdsheid en de rust om je heen zorgen ervoor dat je ‘thuiskomt’ bij jezelf en in de Sahara. Weer terug in het kamp is het tijd voor de lunch en rust. In de late namiddag gaan we op kamelen richting de hoge zandduinen voor een prachtige zonsondergang. In de avond een rustige yogasessie met de goudgele zandduinen als achtergrond, diner en thee drinken bij het kampvuur.

Dag 5 – Vandaag staan we vroeg op voor een zonnegroet in de duinen bij de opkomende zon gevolgd door het ontbijt. Deze dag neemt de yogadocent alle tijd om je vragen te beantwoorden en je te helpen om je houdingen te perfectioneren of nieuwe aan te leren. Iedere dag in de woestijn heeft een eigen thema en deze dag staat in het teken van rust. Niet alleen rust voor je lijf, maar zeker ook voor je hoofd. Luister naar de stilte terwijl je een stuk door de duinen loopt, schrijf je gedachtes op, verstil.

In de namiddag maken we een vuur en gaan we brood bakken in het zand. Dit wordt al eeuwenlang op deze manier door de nomaden gedaan en is absoluut het lekkerste verse brood dat je ooit geproefd hebt. In de avond een rustige yogales in de duinen en daarna een lekkere maaltijd met ons zelfgebakken brood.

Dag 6 – De laatste volle dag in de Sahara – we zijn al helemaal in het ritme van de zon en de maan en staan vroeg op voor de energieke ochtend yoga. Na het ontbijt gaan we op pad voor een lange wandeling, eventueel in stilte. Zo kun je beter focussen op het ervaren van jezelf en je omgeving. Bij een waterput maken we een vuurtje zodat we een lekkere pot Marokkaanse muntthee kunnen maken. Wanneer we terug in het kamp komen staat de lunch al klaar.

In de late namiddag lopen we naar de hoge duinen en beklimmen de allerhoogste zandduin voor een laatste magische zonsondergang in de woestijn. Wanneer we terugkomen in ons kamp is de avond ingevallen en verzamelen we ons voor een yogales rondom het kampvuur. Deze laatste avond onder de sterrenhemel in de woestijn wordt een speciale – ongetwijfeld dat de nomaden vanavond muziek maken rondom het vuur om onze woestijnervaring in stijl af te sluiten.

Dag 7 – Na de vroege yoga en het ontbijt breken we ons kamp op, nemen afscheid van de koks en rijden met de jeeps via Zagora naar de Fint oase. In Zagora laten we het woestijnzand van ons af scrubben in de plaatselijke, traditionele hamam. Geen luxe wellness-oord, maar precies de authentieke hamam zoals de bewoners deze zelf ook gebruiken. Benieuwd naar wat je hiervan kunt verwachten? In deze blog lees je er alles over. Na de hamam rijden we naar Oulad Othmane voor een lekkere lunch met op de achtergrond de oase en de kasbah. Vanaf hier rijden we rechtstreeks naar de mooie Fint oase waar we overnachten in een sfeervol, gezellig oasehotel met zwembad en met een hele goede keuken. Voor het diner rekken en strekken we onze lijven nog één keer tijdens de laatste yogales van deze reis.

De reistijd van deze dag is ca. 5 uur.

Dag 8 – Na het ontbijt in de oase vertrekken we via Telouet naar Marrakech. Samen met een gids bezoeken we de kasbah van Telouet. Van buiten lijkt het meer een ruïne, maar deze kasbah is echt een pareltje en heeft schitterend mozaïek én een van de mooiste ramen met uitzicht van Marokko. Na de lunch rijden we het laatste stuk naar Marrakech. In de namiddag komen we bij de riad aan waar we de komende nacht verblijven. In de avond gaan we nog een laatste keer uit eten en delen we onze ervaringen van de reis,

De reistijd van vandaag is ca. 4 ¼ uur.

Dag 9 – Op deze laatste dag heb je tijd om Marrakech te ontdekken. Als je wilt kun je in de ochtend mee naar de prachtige Medersa ben Youssef. De restauratie van deze eeuwenoude koranschool is net afgerond en het is één van de pareltjes van de stad. In de ochtend is het er relatief rustig en kun je de prachtige mozaïek, het fijne stucwerk en de uitgesneden cederhouten plafonds het beste bewonderen.

De rest van de dag kun je verder invullen zoals jij dat wilt. Je kunt bijvoorbeeld naar de mooie tuinen van Le Jardin Secret in de medina gaan of naar Maison de la Photographie. Maar misschien wil je gewoon rondstruinen in de soeks waar je de mooiste schatten kunt vinden – geurige kruiden, zilveren theepotten, dadels, leren tassen en sandalen en misschien ook wel die ene echte wonderlamp.

Om 17:30 komen we weer samen en brengen we je naar Marrakech Menara voor de vlucht van 19:55 terug naar Amsterdam, hier eindigt onze reis.

Misschien wil je nog wat extra dagen vastplakken aan je reis voor een bezoek aan Marrakech of de kuststad Essaouira. Hier helpen we je graag bij. Of je nu meteen naar huis gaat of nog wat langer in Marokko blijft – je bent vast en zeker weer helemaal opgeladen en vol nieuwe inzichten ga je verder op je pad. De woestijn geeft nooit haar geheimen prijs, maar zal vast ook bij jou iets in beweging hebben gezet!

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

Nadat je de boeking geplaatst hebt, ontvang je binnen een dag (of twee) een boekingsbevestiging. Binnen een week sturen we je via de mail de factuur voor de aanbetaling of de volledige betaling wanneer je binnen 6 weken na het boeken vertrekt.

Wanneer je vragen hebt kun je ook altijd via Whatsapp bellen of een appje sturen. Omdat ik vaak in Marokko ben, is het handig om via whatsapp te bellen op 0031 637012064

  De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

  Reisgezelschap
  Voor groepsreizen geldt: boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in. Je ontvangt niet meteen, maar wel snel een boekingsbevestiging via de mail.
  Voor individuele reizen geldt: vul je gegevens in en geef in het opmerkingenveld de bijzonderheden zoals datum en samenstelling reisgezelschap. We nemen contact met je op voor bevestiging en om de reis eventueel aan te passen.
  Voor een excursie zijn de gegevens van de boeker voldoende. Vul onderaan bij opmerkingen de door jou gewenste dag in. We nemen snel contact met je op voor de bevestiging van de excursie.

  Persoonsgegevens

  Adresgegevens

  Contactgegevens

  Overig


  Vragen of opmerkingen

  Algemene voorwaarden
  Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.