Reizen naar Marokko – waar moet je aan denken en rekening mee houden?

Paspoort 

Wanneer je naar Marokko reist heb je een paspoort nodig dat bij vertrek uit Marokko nog minimaal zes maanden geldig is. Controleer je paspoort daarom dan ook ruim voordat je op reis gaat. Kinderen moeten ook een eigen paspoort hebben, een identiteitskaart is niet voldoende. Voor een verblijf korter dan 90 dagen heb je geen visum nodig. Maak voordat je vertrekt kopietjes of foto’s van de pagina’s van je paspoort met daarop de belangrijkste gegevens en neem deze mee op reis.

Dirham

De munteenheid van Marokko is de Marokkaanse Dirham. Voor 100 DH (of MAD) betaal je ongeveer 11 Euro. Op de vliegvelden kun je geld pinnen of euro’s wisselen bij het wisselkantoor. Het is beter om te pinnen aangezien de koersen van de wisselkantoren – zoals overal – onvoordelig zijn. De meeste pinautomaten accepteren passen met het Maestro- en Cirrus-logo. In Marrakech is er volop gelegenheid om te pinnen, maar aan de zuidkant van het Atlasgebergte zijn de pinautomaten wat schaarser. Tijdens onze reizen kun je nog geld opnemen in Ouarzazate, Tinerhir en Zagora. Hoe dichter bij de woestijn hoe groter de kans dat je voor een ’tijdelijk buiten gebruik’ automaat staat.

Vergeet niet je bankpasinstellingen aan te passen, zodat je ook tijdelijk buiten Europa geld kunt opnemen. Via internetbankieren kun je de instelling wijzigen van ‘Europa’ naar ‘Wereld’.

Veiligheid

Marokko is over het algemeen een rustig en stabiel land. Je kunt dan ook veilig reizen naar en in Marokko. Net zoals in ieder land zijn gepaste voorzorgsmaatregelen verstandig – let goed op je spullen om zakkenrollers in de drukke medina’s geen kans te geven. Voor een rondreis door Marokko gelden geen bijzondere risico’s. Ben je van plan om naar de Westelijke Sahara te gaan, vermijd dan het grensgebied met Mauritanië. Het officiële reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft de meest actuele informatie over de veiligheid in Marokko.

Eten en drinken

De meest bekende Marokkaanse gerechten zijn natuurlijk couscous en tajine. Couscous wordt bijna altijd op vrijdag samen met de familie gegeten en kan vegetarisch of met vlees zijn. Tajine is de naam van de typische aardewerken stoofpot waarin gekookt wordt, maar het is ook de naam van het gerecht zelf. Tajine met kip, olijven en ingemaakte citroen is een klassieker – en niet voor niets! Er zijn allerlei variaties mogelijk met groenten, aardappelen, vlees, kip, vis en vega. Op de menukaart vind je verder harira (een heerlijk gekruide soep), brochettes (spiesjes), briouates (bladerdeegflapjes gevuld met kip, vlees of kaas), salades en nog heel veel meer.

In de hotels of riads waar je overnacht kun je meestal ook eten, maar het is natuurlijk veel leuker om ergens in de medina een leuk restaurantje te zoeken om van de Marokkaanse keuken te genieten. Let er vooral buiten Marrakech op dat je een restaurant kiest waar het druk is en waar ook de plaatselijke bevolking zelf eet. Het eten is er dan goed en vers. Uitgekeken op de tajines of couscous? In de steden zijn ook veel restaurants die internationale gerechten serveren.

De onbetwiste nationale drank van Marokko is Atay – groene Chinese gunpowder thee met munt en heel veel suiker. Wanneer je naar Marokko gaat zul je zien dat er altijd tijd is voor thee. Heerlijk en verfrissend op warme dagen! Op een goede tweede plaats vind je de lekkerste smoothies – van een simpel glas vers geperst sinaasappelsap tot aan een smoothie panaché met heel veel verschillende soorten fruit, dadels en noten.

Gezondheid

Het risico om ziek te worden is in Marokko niet veel groter dan in Nederland. Voor reizen in Marokko heb je geen vaccinaties nodig. Inenting tegen Hepatitis A en DTP wordt aanbevolen. Wanneer je regelmatig reist heb je deze inentingen meestal al wel. Of deze vaccinaties ook voor jou van belang zijn, overleg je het beste met je huisarts of de GGD. Blijf je langer dan drie maanden in Marokko dan heb je een aantal inentingen nodig. Meer informatie over vaccinaties voor een reis naar Marokko vind je op de hier op de website van de GGD. De gezondheidszorg is met name in de steden redelijk goed ontwikkeld.

Wanneer je op eigen gelegenheid wat gaat eten – en dan vooral buiten Marrakech – kies dan voor een restaurant waar het druk is en waar de plaatselijke bevolking zelf ook eet. Het eten is er dan goed en vers. Drink geen kraanwater, maar mineraalwater uit plastic flessen die je heel goedkoop op zowat iedere straathoek kunt krijgen. Was voordat je iets gaat eten altijd je handen of gebruik een desinfecterende gel. Zo voorkom je dat je ziek wordt.

Wanneer je medicijnen nodig hebt, zorg dan dat je voldoende meeneemt en informeer via de site van de apotheek of je je medicijnen zonder verklaring mee kunt nemen.

Fooien

De salarissen in Marokko zijn laag en er is veel werkloosheid. Het is zeer gebruikelijk om een fooi voor allerlei verleende diensten te geven, denk hierbij aan gidsen, chauffeurs, kamelenverzorgers en hotelpersoneel. De fooi is een belangrijke extra bron van inkomsten.

Verzekering

Het afsluiten van een goede reisverzekering is verplicht, We raden sowieso aan een goede reis-, annulerings,- en bagageverzekering af te sluiten. Voor een redelijk klein bedrag voorkom je het risico op hoge kosten.

Kleding

In de woestijn kan het ’s avonds en in de nacht flink afkoelen. Neem daarom ook een warme jas en warme kleding mee. Het handigst is wanneer je ‘laagjes’kleding meeneemt. Uit respect voor de lokale bevolking raden wij aan om niet in té korte rokjes en minuscule hemdjes te lopen. Je hoeft nou ook weer niet je lichaam te bedekken, een rok in de buurt van de knie met een shirt met mouwtjes is prima voor vrouwen. Loop er niet te uitdagend bij, de Marokkaanse bevolking is dit op veel plaatsen niet gewend, wat vaak leidt tot extra ongewenste aandacht.

Accomodatie

Tijdens onze groepsreizen en individuele reizen overnacht je in sfeervolle riads in Marrakech, oase-hotels, ecolodges en in de woestijn in een bivouac, een woestijnkamp. De kleurige kamers zijn voorzien van goede bedden die eventueel ook buiten gezet kunnen worden als het te warm is of je naar de sterren wilt kijken totdat je in slaap valt. Er zijn kamers met een eigen douche en toilet en kamers met gemeenschappelijk sanitair in een apart toilet- en douchegebouw. Het kán voorkomen dat er, net op het moment dat je gaat douchen even geen warm water is. Schrik niet, je bent tenslotte op avontuur in de woestijn. Er wordt alles aan gedaan om er dan voor te zorgen dat je een half uurtje later wel een warme douche hebt.