Mindful Walking in Marokko

Wandelen en Mindfulness in de Marokkaanse Sahara. Dat is de essentie van deze 10-daagse Marokko Woestijnreis zonder deadlines en haast. Van 31 oktober t/m 9 november 2023 kun je samen met ons de magie van woestijn, groene oases en goudgele zandduinen beleven en ben je met volle aandacht in het moment, in het ritme van de Sahara.

Heerlijke 10 dagen weg uit het gewone leven, ondergedompeld in een andere, rijke cultuur. De Mindfulness, 4-daagse hike met stiltewandelingen, nomadencultuur, eenvoud en de ontmoetingen in de prachtige avontuurlijke woestijn geven je nieuwe inspiratie en mooie inzichten.

De Sahara geeft je een gevoel van enorme vrijheid, creëert rust en ruimte in je hoofd en je  krijgt meer inzicht in de dingen die in jouw leven belangrijk zijn. Je komt weer tot jezelf, bouwt nieuwe energie op en kunt immens genieten van alles om je heen. Genieten van de spectaculaire zonsondergangen en de sterrenhemel. Van de gastvrijheid, de kleuren, de geuren en de eenvoud van het nomadenleven.

Tijd heeft hier echt een andere betekenis. Alles wordt met aandacht en zonder haast gedaan – ‘wat vandaag niet afkomt, doen we morgen’.

Ga met ons mee, stap uit je dagelijkse leven en wordt weer Mindful in Marokko!

Deze vluchten van Transavia sluiten perfect aan op onze reis:

Heenreis – dinsdag 31 oktober 2023, vertrek Amsterdam 07:35 –  aankomst Marrakech 11:20 plaatselijke tijd

Terugreis – donderdag 9 november 2023, vertrek Marrakech 20:20 – aankomst Amsterdam 00:15 plaatselijke tijd

De Sahara in zuidoost Marokko is de ideale omgeving om los te komen van je dagelijkse leven en ingesleten patronen. Nieuwe inzichten komen bijna als vanzelf door het programma én de prachtige omgeving. Het Mindfulness programma tijdens deze reis is gericht op bij de omgeving passende meditaties, ontspannende oefeningen en praktische tips.

Tijdens de 4-daagse hike in de woestijn ben je deel van de karavaan, de gids, de begeleiders, de groep, de kamelen, de woestijn, het ritme van de zon en de maan. De meereizende kok kookt de meest fantastische gerechten en kleurrijke maaltijden. Al lopend maak je de spreekwoordelijke pas-op-de-plaats en is er tijd om je te verwonderen over alles wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft.

Daarnaast is er ook tijd om plezier te maken, te ontspannen en terug te komen bij jezelf.

Een inspirerende reis voor zowel beginners als gevorderden in Mindfulness. Het waanzinnig mooie land nodigt uit tot vertragen, verwonderen en ‘anders’ te gaan zien.

Mocht je behoefte hebben om je patronen of inzichten individueel te bespreken, dan is dat mogelijk.

Het mindfulnessprogramma tijdens deze reis wordt verzorgt door Jolanda van Lunen. Jolanda geeft naast mindfulness- en compassietrainingen ook individuele begeleiding en coaching vanuit haar eigen praktijk; Jop26 mindfulness en meer. Het is haar passie om mindfulness over te dragen op een nuchtere, lichte en speelse manier. Naast haar eigen praktijk is Jolanda ook nog een aantal dagen per week werkzaam als orthopedagoog.

“Ik ben heel benieuwd en verheug me op het maken van deze fantastische reis. De mensen, het land, de bergen en de woestijn samen te ontdekken vanuit rust en op een aangenaam tempo. Tijd nemen om stil te staan bij jezelf, te overdenken en met compassie ook in gedachten aanwezig te zijn bij de mensen die het natuurgeweld van september hebben meegemaakt. Fijn om dat samen met jullie te mogen doen en delen! We zien elkaar snel.”

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 6 personen. Om genoeg persoonlijke aandacht bij de Mindfulness programma te garanderen kunnen er maximaal 10 deelnemers mee.

De prijs voor deze geheel verzorgde 10-daagse reis: € 1320,- p.p. op basis van een gedeelde 2- of 3-persoonskamer. Liever een 1- persoonskamer? Afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs is een 1-p.kamer te boeken. Mogelijkheden en meerprijs op aanvraag. Meerprijs voor een eigen tent tijdens de trekking in de woestijn is € 25,-

Zorgverzekeraars en ook werkgevers vergoeden steeds vaker Mindfulness. De trainer is categorie 1 gecertificeerd bij de VMBN. Vraag bij je zorgverzekering of je deze reis (deels) kunt declareren.

Inclusief:

 • 10 x Mindfulness door een cat. 1 geregistreerde Mindfulnesstrainer
 • alle overnachtingen; 2 x in een traditionele riad in Marrakech, 1 x in een oasehotel, 2 x in een vaste bivouac in de woestijn, 3 x in tenten in de woestijn, 1x in een Kasbah-hotel in de Draavallei
 • alle vervoer in Marokko
 • 4 dagen trekking door de woestijn met gids, kok, kamelen en begeleiders
 • alle maaltijden incl. een alcoholvrij drankje, uitgezonderd de maaltijden in Marrakech (2 x diner – op dag 1 en 2 en 1 x lunch – op dag 2)
 • water, thee en koffie tijdens de trekking
 • excursies: bezoek aan de Medersa ben Yoessef in Marrakech, scrubben in een plaatselijke traditionele hamam, oasewandeling met gids in de Draavallei, bezoek aan de kasbah van Ait ben Haddou en de kasbah van Telouet

Exclusief

 • vliegticket naar en van Marrakech
 • bijdrage fooienpot 500 Dirham = ca. € 54,- voor koks, chauffeurs, kamelenverzorgers, obers e.d.
 • persoonlijke uitgaven
 • 3 maaltijden in Marrakech
 • drankjes onderweg en extra drankjes bij de maaltijden

Dag 1 – De reis start rond 12:20 op het vliegveld van Marrakech Menara. Heb je de Transavia vlucht van 31 oktober (vertrek 7:35, aankomst 11:20) geboekt dan kun je met onze gezamenlijke transfer mee.  We rijden vanaf het vliegveld naar de prachtige riad waar we de komende twee nachten verblijven. Na ons eerste glaasje Marokkaanse muntthee gaan we naar het dakterras voor een heerlijke lunch. Een goed moment om elkaar wat beter te leren kennen. Na de lunch kun je de bruisende Koningsstad Marrakech gaan ontdekken of nog even relaxen op het dakterras. Vaak gaan we met de hele groep rondstruinen in de souks waar je al heel snel het idee hebt dat je in de schatkamers van Ali Baba terecht gekomen bent. Geurige kruiden, zilveren theepotten, olijven, dadels, leren tassen, sandalen en misschien ook wel die ene échte wonderlamp.

In de avond eten we samen op Jemaa el Fna – het befaamde plein dat iedere avond zodra de zon ondergaat een bonte voorstelling van slangenbezweerders, verhalenvertellers, eetkraampjes en henna-artiesten uit de hoed tovert. Hier gaan we verschillende gerechtjes proeven bij een van de kraampjes of eten bij een local-hotspot aan de rand van het plein.

Dag 2 – Vlak na openingstijd is het nog rustig in de Medersa Ben Youssef. We gaan dan ook meteen na het ontbijt naar deze prachtige en net gerestaureerde oude Koran-school vol stucwerk als ragfijn kant, gesneden cederhouten plafonds en kleurrijke zellige tegeltjes (mozaïek) in prachtige patronen. Daarna een drankje en een bezoek aan het Dar El Bacha museum voordat we gaan lunchen. Het Dar El Bacha heeft net als het Bahia paleis een prachtige binnentuin met veel groen, sinaasappelbomen, een fonteinen en prachtige zalen, maar is nog wat minder toeristisch dan het Bahia paleis. Ooit woonde de pasha van Marrakech hier, Thami El Glaoui. De Glaoui’s uit de Atlas lieten ook de kasbah van Telouet bouwen waar we later deze week nog naar toe gaan.

Tijd voor een gezonde en vooral ook lekkere lunch in een kleine, superfijne tuin. Een van mijn lievelings lunchplekjes in Marrakech. De rest van de middag kun je invullen zoals je wilt. Naar de soeks, een henna versiering laten zetten bij het Henna Art café, naar Jardin Majorelle, het Bahia-paleis, Le Jardin Secret of toch naar het fotografie museum met het kleine dakterras met een groots uitzicht. Er is genoeg te doen!

In de avond gaan we nog een keer samen uit eten in de medina van Marrakech voordat we morgenochtend vertrekken richting de Sahara.

Dag 3 – Na een vroeg ontbijt stappen we in onze jeeps of minibus. Na twee dagen genieten in het mooie, bruisende Marrakech laten we de stad nu snel achter ons. Zodra je de stad uit bent kom je als vanzelf in een ander, rustiger tempo. Ontspannen rijden we richting de ruige en imponerende Hoge Atlas. Na iedere bocht zie je hier het landschap en de kleuren veranderen. Met een hoogte van een dikke 2200 meter is de veilige Tiz ’n Tichka pas de hoogste bergpas van Noord-Afrika. We rijden natuurlijk niet aan een stuk door, maar pauzeren regelmatig voor koffie en om van het uitzicht te genieten. Bij Ait ben Haddou stoppen we voor de lunch en een bezoek aan de eeuwenoude kasbah die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat en tegen een heuvel aangebouwd is. Het is de grootste en best bewaarde kasbah van Marokko. Samen met een lokale gids lopen we door de smalle steegjes helemaal naar boven, naar de graanschuur op de top – dit is het oudste gedeelte van de kasbah waar je een prachtig uitzicht over de pastelkleurige Ounila-vallei hebt.

Het eindpunt van deze dag is de groene Fint oase – we overnachten in een sfeervol hotel met een prachtig uitzicht op de oase. Het hotel heeft een – onverwarmd – zwembad dus vergeet vooral je zwemkleren niet. Hier start vanavond het Mindfulness programma van deze reis.

Reistijd van deze dag is ca. 4 uur.

Dag 4 – Wakker worden met het geluid van tjilpende vogels in de oase die langzaam tot leven komt. Na het ontbijt stappen we in de 4×4 en al heel snel rijden we door de verrassend groene Draavallei met duizenden dadelpalmen. We stoppen om samen met Chafik, onze vaste lokale gids, een wandeling door een groene oase te maken. Hij weet altijd veel te vertellen over de geschiedenis, de dadelpalmen en andere gewassen hier in de oase aan de oever van de Draa rivier. Na de lunch rijden we het laatste stuk naar het eindpunt M’hamid el Ghizlane.

M’hamid wordt niet voor niets de poort naar de Sahara genoemd, de weg houdt hier letterlijk op. Hier kopen we onze tulbanden voor de trekking, drinken wat op het terras en rijden daarna nog zo’n 6 km met de jeep door het zand totdat we in de late namiddag aankomen bij een kleurrijke vaste bivouac (luxe ‘tenten’kamp). Ontvangst met een lekkere muntthee, koekjes en nootjes. In de vroege avond hebben we hier in de woestijn de tweede Mindfulness sessie van deze reis. Daarna een slowcooked maaltijd, sterren kijken en onze ervaringen delen bij het knetterende kampvuur.

Reistijd van deze dag is ca. 4 ¼ uur.

Dag 5, 6, 7, 8 – Na de Mindfulness en het ontbijt start de 4-daagse hike. Met onze gids, begeleiders en kamelen vertrekken we in een karavaan door het zand.

Iedere wandeldag, behalve de eerste, beginnen we met Mindfulness, ademhalings- en andere energiegevende oefeningen. Ondertussen maakt de kok het vuur aan en verzorgt het ontbijt. De ochtendzon verdrijft de kou van de nacht al snel en na het ontbijt maken we ons klaar voor de volgende wandeling. We pakken onze spullen in en laden de kamelen op. We gaan op weg zonder al te veel te praten en soms ook in volledige stilte. Zo kun je meer focussen op het ervaren van jezelf en je omgeving.

Alle hikingdagen lopen we in 2 etappes in totaal tussen de 4 en 6 uur. Wanneer je denkt dat we alleen door het mulle zand van de hoge zandduinen gaan lopen, heb je het mis. De woestijn is veelzijdiger dan je zou denken en onze route laat je de vele gezichten van de woestijn zien: drooggevallen rivierbeddingen met kleurrijke stenen, uitgestrekte vlaktes met een hardere zandondergrond met her en der struikjes en Tamarisken, duinen met dadelpalmen, steenwoestijnen én kale zandvlaktes met de typische tot de verbeelding sprekende hoge zandduinen. Je passeert oases en waterbronnen en zo heel af en toe kom je nog een Nomadenfamilie of herders met hun kamelenkudde tegen.

We lopen ongeveer 3 – 3 ½ uur in de ochtend en stoppen dan voor een uitgebreide rust- en lunchpauze. Terwijl je in de schaduw van een Tamarisk uitrust, een boek leest of een fijn gesprek voert, maakt de kok een lekkere lunch klaar. Na de thee misschien nog een dutje voordat we in de namiddag beginnen we aan de tweede etappe van de dag.

Deze hike is geschikt voor iedere wandelliefhebber met een normale, goede conditie. We gaan niet in een marstempo, maar lopen wel lekker door en nemen tussendoor een lange rustpauze om weer op te laden voordat we verder gaan. Wanneer je twijfelt of je deze afstanden aankunt of lichte lichamelijke klachten hebt, neem dan vooral even contact op zodat we dit kunnen bespreken. Er gaat een extra kameel voor het geval iemand toch te moe wordt en een stukje op de kameel wilt zitten. Denk je dat je niet iedere dag tussen de 15 en 20 km kunt lopen of weet je van jezelf dat je een wat langzamere loper bent, reserveer dan voor € 20, per dag een kameel voor jou alleen.

Wanneer het tijd is om het kamp voor de nacht op te slaan, zoeken de nomaden daar de beste plek voor uit. Je zet alleen of samen je slaaptentje op, de grote tenten worden door de nomaden opgezet, het kampvuur wordt aangestoken en de tajine staat binnen no-time te pruttelen op het vuur. Na de Mindfulness eten we rondom het kampvuur of in de grote gemeenschappelijke tent en komen we samen bij het vuur om verhalen te vertellen en ons te verbazen over de ongelofelijke hoeveelheid sterren én de Melkweg die je vanaf hier kunt zien.

Je slaapt in een 2 persoons tentje op een matje in je eigen slaapzak of in de buitenlucht rondom het kampvuur. Niets kan tippen aan het in slaap vallen terwijl je ontspannen naar de miljoenen sterren boven je kijkt.

Op de laatste wandeldag komen we in de namiddag weer in de vaste bivouac aan en kun je genieten van een welverdiende douche, een comfortabel bed en bij het kampvuur luisteren naar eeuwenoude Nomadenliedjes.

Dag 9 – Vandaag hebben we een vroeg ontbijt, nemen afscheid van de woestijn en M’hamid en gaan op weg naar Agdz. Onderweg stoppen we voor een bezoek aan de plaatselijke, traditionele hamam. Geen luxe wellness-oord, maar precies de authentieke hamam zoals de bewoners deze zelf ook gebruiken. Wil je er meer over weten, lees dan deze blog. Met een superzachte huid lunchen we eerst voordat we doorrijden naar onze accommodatie. En dat is er eentje als uit een sprookje – een super sfeervol Kasbah-hotel in een oase in de weelderig groene Draavallei. In de avond de laatste Mindfulness sessie van deze reis, diner en relaxen op het terras

Reistijd van deze dag is ca. 3 uur.

Dag 10 – Na het lekkere ontbijt is het tijd om terug naar Marrakech te gaan. Onderweg lunchen we op een heel fijn adresje in de Atlas en stoppen we om de kleine, maar bijzonder mooie kasbah van Telouet te bezoeken. Van buiten een ruïne, maar van binnen een pareltje. Er zijn nog niet veel andere toeristen dus je kunt hier op je gemak rondkijken en ongetwijfeld veel foto’s maken bij misschien wel het mooiste raam van Marokko.

Rond 18:15 komen we op het vliegveld van Marrakech aan waar je om 20:20 op het vliegtuig terug naar Amsterdam stapt. Onze gezamenlijke reis stopt hier. Wil je nog wat extra dagen vastplakken aan je reis voor een langer verblijf in Marrakech of de kuststad Essaouira, laat het vooral weten. We kunnen je helpen bij het vinden en boeken van accommodaties, vervoer en activiteiten. Of je nu meteen naar huis gaat of nog wat langer in Marokko blijft – opgeladen en vol nieuwe inzichten ga je verder op je pad. De woestijn geeft nooit haar geheimen prijs, maar zal vast ook bij jou iets in beweging hebben gezet!

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

  De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

  Reisgezelschap
  Voor groepsreizen geldt: boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in. Je ontvangt niet meteen, maar wel snel een boekingsbevestiging via de mail.
  Voor individuele reizen geldt: vul je gegevens in en geef in het opmerkingenveld de bijzonderheden zoals datum en samenstelling reisgezelschap. We nemen contact met je op voor bevestiging en om de reis eventueel aan te passen.
  Voor een excursie zijn de gegevens van de boeker voldoende. Vul onderaan bij opmerkingen de door jou gewenste dag in. We nemen snel contact met je op voor de bevestiging van de excursie.

  Persoonsgegevens

  Adresgegevens

  Contactgegevens

  Overig


  Vragen of opmerkingen

  Algemene voorwaarden
  Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.

  Tijdens een zandstorm in de Marokkaanse Sahara spreken de kleuren nog meer tot de verbeelding.