Mindful Walking in Marokko

Wandelen en Mindfulness in de Marokkaanse Sahara. Dat is de essentie van deze 10-daagse Marokko Woestijnreis zonder deadlines en haast. Van 5 t/m 14 oktober 2024 kun je samen met ons de magie van woestijn, groene oases en goudgele zandduinen beleven en ben je met volle aandacht in het moment, in het ritme van de Sahara.

Heerlijke 10 dagen weg uit het gewone leven, ondergedompeld in een andere, rijke cultuur. De Mindfulness, 4-daagse hike met stiltewandelingen, nomadencultuur, eenvoud en de ontmoetingen in de prachtige avontuurlijke woestijn geven je nieuwe inspiratie en mooie inzichten.

De Sahara geeft je een gevoel van enorme vrijheid, creëert rust en ruimte in je hoofd en je  krijgt meer inzicht in de dingen die in jouw leven belangrijk zijn. Je komt weer tot jezelf, bouwt nieuwe energie op en kunt immens genieten van alles om je heen. Genieten van de spectaculaire zonsondergangen en de sterrenhemel. Van de gastvrijheid, de kleuren, de geuren en de eenvoud van het nomadenleven.

Tijd heeft hier echt een andere betekenis. Alles wordt met aandacht en zonder haast gedaan – ‘wat vandaag niet afkomt, doen we morgen’.

Ga met ons mee, stap uit je dagelijkse leven en wordt weer Mindful in Marokko!

Deze vluchten van Transavia sluiten perfect aan op onze reis en zijn nu nog voordelig te boeken:

Heenreis – zaterdag 5 oktober 2024, vertrek Amsterdam 15:30 –  aankomst Marrakech 18:20 plaatselijke tijd

Terugreis – maandag 14 oktober 2024, vertrek Marrakech 19:05 – aankomst Amsterdam 23:50 plaatselijke tijd

De Sahara in zuidoost Marokko is de ideale omgeving om los te komen van je dagelijkse leven en ingesleten patronen. Nieuwe inzichten komen bijna als vanzelf door het programma én de prachtige omgeving. Het Mindfulness programma tijdens deze reis is gericht op bij de omgeving passende meditaties, ontspannende oefeningen en praktische tips.

Tijdens de 4-daagse hike in de woestijn maak je deel uit van onze kleine karavaan. Samen met de gids, de begeleiders, je medereizigers en de kamelen lopen we in de woestijn op het ritme van de zon en de maan. De meereizende kok kookt de meest fantastische gerechten en kleurrijke maaltijden. Al lopend maak je de spreekwoordelijke pas-op-de-plaats en is er tijd om je te verwonderen over alles wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft.

Daarnaast is er ook tijd om plezier te maken, te ontspannen en terug te komen bij jezelf.

Een inspirerende reis voor zowel beginners als gevorderden in Mindfulness. Het waanzinnig mooie land nodigt uit tot vertragen, verwonderen en ‘anders’ te gaan zien.

Mocht je behoefte hebben om je patronen of inzichten individueel te bespreken, dan is dat mogelijk.

Het Mindfulness programma tijdens de reis wordt begeleid door Christine van de Craats, categorie 1 (VMBN) Mindfulnesstrainer. Christine geeft naast mindfulness- en compassietrainingen ook individuele begeleiding en coaching vanuit haar eigen praktijk Christine van de Craats Coaching. Naast mindfulness- en compassietrainer is ze ook buitencoach, loopbaancoach en stresscoach. Haar stijl is licht, warm, met aandacht voor vriendelijkheid en compassie.

“Ik ben heel erg blij dat ik het mindfulnessprogramma van Zindernis Woestijnreizen mag verzorgen en mee mag gaan op deze fantastische reis. Ik kijk er enorm naar uit om samen met jullie Marokko met haar rijke geuren, kleuren, mensen en de overweldigende natuur vanuit rust en op een aangenaam tempo te ontdekken en te beleven. Gun jezelf meer rust en levensgeluk. We zien elkaar snel!”. Het is haar passie om mindfulness over te dragen op een nuchtere, lichte en speelse manier.
Heb je vragen over het dit programma? Neem dan contact op met Christine via 06-11113809.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 6 personen. Om genoeg persoonlijke aandacht bij de Mindfulness programma te garanderen kunnen er maximaal 10 deelnemers mee.

De prijs voor deze geheel verzorgde 10-daagse reis: € 1435,- p.p. op basis van een gedeelde 2- of 3-persoonskamer. Liever een 1- persoonskamer? Afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs is een 1-p.kamer te boeken. Mogelijkheden en meerprijs op aanvraag. Meerprijs voor een eigen tent tijdens de trekking in de woestijn is € 25,-

Zorgverzekeraars en ook werkgevers vergoeden steeds vaker Mindfulness. De trainer is categorie 1 gecertificeerd bij de VMBN. Vraag bij je zorgverzekering of je deze reis (deels) kunt declareren.

Inclusief:

 • 10 x Mindfulness door een cat. 1 geregistreerde Mindfulnesstrainer
 • alle overnachtingen; 2 x in een traditionele riad in Marrakech, 1 x in een oasehotel, 1 x in een vaste bivouac in de woestijn, 4 x in tenten in de woestijn, 1x in een Kasbah-hotel in de Draavallei
 • alle vervoer in Marokko
 • 4 dagen trekking door de woestijn met gids, kok, kamelen en begeleiders
 • alle maaltijden incl. water tijdens het eten, uitgezonderd de maaltijden in Marrakech (1 x lunch en 1 x diner op dag 2)
 • water, thee en koffie tijdens de trekking
 • excursies: bezoek aan de Medersa ben Yoessef en Dar el Bacha in Marrakech, scrubben in een plaatselijke traditionele hamam, bezoek aan een oude zoutmijn, oasewandeling met lokale gids in de Draavallei, bezoek met een lokale gids aan de kasbah van Tamnougalt

Exclusief

 • vliegticket naar en van Marrakech
 • bijdrage fooienpot 540 Dirham = ca. € 50,- voor koks, chauffeurs, kamelenverzorgers, hotelpersoneel e.d.
 • persoonlijke uitgaven
 • 2 maaltijden in Marrakech
 • drankjes bij de maaltijden, terras en onderweg

Dag 1 – De reis start rond 19:00 op het vliegveld van Marrakech Menara. Heb je de Transavia vlucht van zaterdag 5 oktober (vertrek 15:30, aankomst 18:20) geboekt dan kun je met onze gezamenlijke transfer mee. We rijden vanaf het vliegveld naar de prachtige riad waar we de komende twee nachten verblijven. Na een glaasje Marokkaanse muntthee is het tijd voor een heerlijk diner. Een goed moment om elkaar wat beter te leren kennen.

Dag 2 – Vlak na openingstijd is het nog rustig in de Medersa Ben Youssef. We gaan dan ook meteen na het ontbijt naar deze prachtige en net gerestaureerde oude Koran-school vol stucwerk als ragfijn kant, gesneden cederhouten plafonds en kleurrijke zellige tegeltjes (mozaïek) in prachtige patronen. Daarna een drankje en een bezoek aan het Dar El Bacha museum voordat we gaan lunchen. Het Dar El Bacha heeft net als het Bahia paleis een prachtige binnentuin met veel groen, sinaasappelbomen, een fontein en prachtige zalen, maar is nog wat minder toeristisch dan het Bahia paleis. Ooit woonde de pasha van Marrakech hier, Thami El Glaoui.

Tijd voor een gezonde en vooral ook lekkere lunch in een kleine, superfijne tuin. Een van mijn lievelings-lunchplekjes in Marrakech. De rest van de middag kun je invullen zoals je wilt. Naar de soeks, een henna versiering laten zetten bij het Henna Art café, naar het Bahia-paleis, Le Jardin Secret of toch naar het fotografie museum met het kleine dakterras met een groots uitzicht. Er is genoeg te doen! Vaak gaan we met de hele groep rondstruinen in de soeks waar je al heel snel het idee hebt dat je in de schatkamers van Ali Baba terecht gekomen bent. Geurige kruiden, zilveren theepotten, olijven, dadels, leren tassen, sandalen en misschien ook wel die ene échte wonderlamp.

In de avond gaan we samen uit eten in de medina van Marrakech voordat we morgenochtend richting de Sahara vertrekken.

Dag 3 – Na een vroeg ontbijt stappen we in onze jeeps en laten we het mooie, bruisende Marrakech snel achter ons. Zodra je de stad uit bent kom je als vanzelf in een ander, rustiger tempo. Zonder ons te haasten rijden we richting de ruige en imponerende Hoge Atlas. Na iedere bocht zie je hier het landschap en de kleuren veranderen. Met een hoogte van dik 2200 meter is de veilige Tiz ’n Tichka pas de hoogste bergpas van Noord-Afrika.

We rijden natuurlijk niet aan een stuk door, maar pauzeren regelmatig voor koffie en om van het uitzicht te genieten. We volgen de rustige en bijzonder mooie weg die langs de kasbah van Telouet gaat en stoppen bij een kleine, oude zoutmijn. Een pad van zoutkristallen slingert langs de bergwand naar de zoutwinningsplek. De berberdorpen waar we langsrijden lijken tegen de bergwanden aangeplakt te zijn. De ene keer zijn de dorpen okergeel en de andere keer roestbruin, afhankelijk van de kleur van de bergwand. Na de lunch in een gezellige auberge hebben we een fotostop bij de kasbah van Ait ben Haddou. Hier heb je een prachtig uitzicht over de pastelkleurige Ounila-vallei.

Het eindpunt van deze dag is de groene Fint oase – we overnachten in een sfeervol hotel met een prachtig uitzicht op de oase. Het hotel heeft een – onverwarmd – zwembad dus misschien dat je vanavond of morgenochtend nog een frisse duik wilt nemen. In de Fint oase start deze avond het Mindfulness programma van de reis.

Totale reistijd van deze dag is ca. 4 uur.

Dag 4 – Wakker worden met het geluid van tjilpende vogels in de oase die langzaam tot leven komt. Na het ontbijt een korte wandeling door de oase en verder door naar de Sahara! We stappen in de 4×4 en al snel rijden we door de verrassend groene Draavallei met haar duizenden dadelpalmen. We stoppen om samen met Chafik, onze vaste lokale gids, een wandeling door een groene oase te maken. Hij weet altijd veel te vertellen over de geschiedenis van de oase, de dadelpalmen en andere gewassen die hier aan de oever van de Draa rivier groeien.

Na de lunch rijden we het laatste stuk naar het eindpunt M’hamid el Ghizlane. M’hamid wordt niet voor niets de poort naar de Sahara genoemd, de weg houdt hier letterlijk op. Hier kopen we onze tulbanden voor de trekking, drinken wat op het terras en rijden daarna off road door het woestijnzand naar onze eerste overnachtingsplek. De tenten en de muntthee staan al klaar en ook de tajine staat al op het vuur te pruttelen.

In de vroege avond hebben we hier in de woestijn de tweede Mindfulness sessie van deze reis. Daarna een slowcooked maaltijd, sterren kijken en onze ervaringen delen bij het knetterende kampvuur.

Totale reistijd van deze dag is ca. 4 ¼ uur.

Dag 5, 6, 7, 8 – Na de Mindfulness en het ontbijt start de 4-daagse hike. Met onze gids, begeleiders en kamelen vertrekken we in onze eigen karavaan richting de zandduinen van Erg Chegaga. In dit duinengebied zijn de hoogste zandduinen van Marokko en vanaf de top zie je in een zand van zee de prachtigste zonsondergangen.

Iedere wandeldag beginnen we met Mindfulness, ademhalings- en andere energie-gevende oefeningen. Ondertussen maakt de kok het vuur aan en verzorgt het ontbijt. De ochtendzon verdrijft de kou van de nacht al snel en na het ontbijt maken we ons klaar voor de volgende wandeling. We pakken onze tentjes en andere spullen in en laden de kamelen op. We gaan op weg zonder al te veel te praten en soms ook in volledige stilte. Zo kun je meer focussen op het ervaren van jezelf en je omgeving.

Alle hikingdagen lopen we in 2 etappes in totaal tussen de 4 en 6 uur. Wanneer je denkt dat we alleen door het mulle zand van de hoge zandduinen gaan lopen, heb je het mis. De woestijn is veelzijdiger dan je zou denken en onze route laat je de vele gezichten van de woestijn zien: drooggevallen rivierbeddingen met kleurrijke stenen, uitgestrekte vlaktes met een hardere zandondergrond met her en der struikjes en Tamarisken, duinen met dadelpalmen, steenwoestijnen én kale zandvlaktes met de typische tot de verbeelding sprekende hoge zandduinen. Je passeert oases en waterbronnen en zo heel af en toe kom je nog een Nomadenfamilie of herders met hun kamelenkudde tegen.

We lopen ongeveer 3 – 3 ½ uur in de ochtend en stoppen dan voor een uitgebreide rust- en lunchpauze in de schaduw van een Tamarisk. Terwijl je uitrust, een boek leest of een fijn gesprek voert, maakt de kok een lekkere lunch klaar. Na de thee misschien nog een dutje voordat we in de namiddag beginnen we aan de tweede etappe van de dag.

Deze hike is geschikt voor iedere wandelliefhebber met een normale, goede conditie. We gaan niet in een marstempo, maar lopen wel lekker door en nemen tussendoor een lange rustpauze om weer op te laden voordat we verder gaan. Wanneer je twijfelt of je deze afstanden aankunt of lichte lichamelijke klachten hebt, neem dan vooral even contact op zodat we dit kunnen bespreken. Er gaat een extra kameel mee voor het geval iemand toch te moe wordt en een stukje op de kameel wil zitten. Denk je dat je niet iedere dag tussen de 15 en 20 km kunt lopen of weet je van jezelf dat je een wat langzamere loper bent, reserveer dan een kameel voor jou alleen.

Wanneer het tijd is om het kamp voor de nacht op te slaan, zoeken de nomaden daar de beste plek voor uit. Je zet alleen of samen je slaaptentje op, de grote tenten worden door de nomaden opgezet, het kampvuur wordt aangestoken en de tajine staat binnen no-time te pruttelen op het vuur. Na de Mindfulness eten we rondom het kampvuur of in de grote gemeenschappelijke tent en komen we samen bij het vuur om verhalen te vertellen en ons te verbazen over de ongelofelijke hoeveelheid sterren én de Melkweg die je vanaf hier kunt zien.

Je slaapt in een 2 p. tentje op een matje in je eigen slaapzak of in de buitenlucht rondom het kampvuur. Niets kan tippen aan het in slaap vallen terwijl je ontspannen naar de miljoenen sterren boven je kijkt.

Op de laatste wandeldag komen we in de namiddag in een vaste bivouac in het zandduinengebied van Erg Chegaga aan. Een bivouac is een vaste, luxe ‘tenten’kamp met fleurige, lemen kamers met comfortabele bedden. Na ontvangst met koekjes, nootjes en muntthee nemen we een welverdiende douche en vertrekken dan met de jeeps naar de allerhoogste zandduin van Marokko. Het is een pittige klim naar boven, zeker omdat we deze dagen al aardig wat kilometers hebben gelopen, maar de beloning is er dan ook naar! In een zee van zand zien we hier vanaf de top een prachtige zonsondergang. De beste plek om met z’n allen te genieten en in stilte terug te kijken op ons mooie woestijnavontuur.

Terug in de bivouac eten we een heerlijke tajine op het terras van het kleine restaurant. Deze laatste avond in de woestijnen luisteren we bij het kampvuur naar eeuwenoude nomadenliedjes, kijken nog een laatste keer naar de weergaloze sterrenhemel en delen we onze ervaringen bij het knetterende kampvuur.

Dag 9 – In de woestijn hebben we in de vroege ochtend de laatste mindfulness sessie van deze reis. Na het ontbijt nemen we afscheid van de hoge zandduinen. We rijden zo’n 2 ½ uur offroad via een uniek pad van zandduinen, door een drooggevallen rivierbedding en over de uitgestrekte droge zoutvlaktes van het Iriqui meer naar het woestijndorp Foum Zguid. Na de lunch rijden we verder naar Agdz waar we naar de plaatselijke, traditionele hamam gaan. Geen luxe wellness-oord, maar precies de authentieke hamam zoals de bewoners deze zelf ook gebruiken. Wil je er meer over weten, lees dan de blog op de website. Met een superzachte huid komen we daarna aan bij onze accommodatie. En dat is er eentje als uit een sprookje – een super sfeervol Kasbah-hotel, met zwembad, in een oase in de weelderig groene Draavallei.

Totale reistijd van deze dag is ca. 4 ¾ uur.

Dag 10 – Na het lekkere ontbijt rijden we een paar kilometer en komen aan bij de eeuwenoude lemen ksar van Tamnougalt. Samen met een lokale gids lopen we door de oude straatjes van de aaneen gesmolten kasbah’s die een en al geschiedenis ademen. Na deze rondleiding is het echt tijd om terug naar Marrakech te gaan. Onderweg lunchen we op een heel fijn adresje in de Atlas en stoppen we nog een paar keer voor koffie en thee. Rond 16:45 komen we op het vliegveld van Marrakech aan waar je om 19:05 op het vliegtuig terug naar Amsterdam stapt. Onze gezamenlijke reis stopt hier.

Wil je nog wat extra dagen vastplakken aan je reis voor een langer verblijf in Marrakech of de kuststad Essaouira, laat het vooral weten. We kunnen je helpen bij het vinden en boeken van accommodaties, vervoer en activiteiten. Of je nu meteen naar huis gaat of nog wat langer in Marokko blijft – opgeladen en vol nieuwe inzichten ga je verder op je pad. De woestijn geeft nooit haar geheimen prijs, maar zal vast ook bij jou iets in beweging hebben gezet!

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

  De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

  Reisgezelschap
  Voor groepsreizen geldt: boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in. Je ontvangt niet meteen, maar wel snel een boekingsbevestiging via de mail.
  Voor individuele reizen geldt: vul je gegevens in en geef in het opmerkingenveld de bijzonderheden zoals datum en samenstelling reisgezelschap. We nemen contact met je op voor bevestiging en om de reis eventueel aan te passen.
  Voor een excursie zijn de gegevens van de boeker voldoende. Vul onderaan bij opmerkingen de door jou gewenste dag in. We nemen snel contact met je op voor de bevestiging van de excursie.

  Persoonsgegevens

  Adresgegevens

  Contactgegevens

  Overig


  Vragen of opmerkingen

  Algemene voorwaarden
  Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.

  Tijdens een zandstorm in de Marokkaanse Sahara spreken de kleuren nog meer tot de verbeelding.