Mindful Walking in Marokko

Wandelen en Mindfulness in de Marokkaanse Sahara. Dat is de essentie van deze 10-daagse Marokko Woestijnreis zonder deadlines en haast. Van 7 t/m 16 maart 2023 kun je samen met ons de magie van woestijn, groene oases en goudgele zandduinen beleven en ben je met volle aandacht in het moment, in het ritme van de Sahara.

Heerlijke 10 dagen weg uit het gewone leven, ondergedompeld in een andere, rijke cultuur. De Mindfulness, 4-daagse hike met stiltewandelingen, nomadencultuur, eenvoud en de ontmoetingen in de prachtige avontuurlijke woestijn geven je nieuwe inspiratie en mooie inzichten.

De Sahara geeft je een gevoel van enorme vrijheid, creëert rust en ruimte in je hoofd en je  krijgt meer inzicht in de dingen die in jouw leven belangrijk zijn. Je komt weer tot jezelf, bouwt nieuwe energie op en kunt immens genieten van alles om je heen. Genieten van de spectaculaire zonsondergangen en de sterrenhemel. Van de gastvrijheid, de kleuren, de geuren en de eenvoud van het nomadenleven.

Tijd heeft hier echt een andere betekenis. Alles wordt met aandacht en zonder haast gedaan – ‘wat vandaag niet afkomt, doen we morgen’.

Gun jezelf deze reis, stap even uit je dagelijkse leven en wordt weer Mindful in Marokko!

Transavia heeft helaas de vlucht van 7 maart geannuleerd. Je kunt het beste een dag eerder, op 6 maart, vertrekken vanaf Schiphol met een vlucht van Easyjet om 8:00 of om 6:35 met Transavia. Het grote voordeel is dan dat je een heerlijke dag langer in Marrakech bent. Als je wilt kunnen we je adviseren bij het boeken van de overnachting in Marrakakech.

Voor de terugreis adviseren we de vlucht van Transavia op donderdag 16 maart 2023, vertrek Marrakech Menara 20:20 plaatselijke tijd, aankomst Amsterdam Schiphol 00:15. Deze vlucht sluit perfect aan op onze reis.

De Sahara in zuidoost Marokko is de ideale omgeving om los te komen van je dagelijkse leven en ingesleten patronen. Nieuwe inzichten komen bijna als vanzelf door het programma én de prachtige omgeving. Het Mindfulness programma tijdens deze reis is gericht op bij de omgeving passende meditaties, ontspannende oefeningen en praktische tips.

Tijdens de 4-daagse hike in de woestijn ben je deel van de karavaan, de gids, de begeleiders, de groep, de kamelen, de woestijn, het ritme van de zon en de maan. De meereizende kok kookt de meest fantastische gerechten en kleurrijke maaltijden. Al lopend maak je de spreekwoordelijke pas-op-de-plaats en is er tijd om je te verwonderen over alles wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft.

Daarnaast is er ook tijd om plezier te maken, te ontspannen en terug te komen bij jezelf.

Een inspirerende reis voor zowel beginners als gevorderden in Mindfulness. Het waanzinnig mooie land nodigt uit tot vertragen, verwonderen en ‘anders’ te gaan zien.

Mocht je behoefte hebben om je patronen of inzichten individueel te bespreken, dan is dat mogelijk.

Het Mindfulness programma tijdens de reis wordt begeleid door Christine van de Craats, categorie 1 (VMBN) Mindfulnesstrainer. Zij is eigenaar van http://www.christinevandecraats.nl en naast Mindfulnesstrainer is ze compassietrainer, buitencoach, loopbaancoach en stresscoach. Haar stijl is licht, warm, met aandacht voor vriendelijkheid en compassie.

“Ik ben heel erg blij dat ik het mindfulnessprogramma van Zindernis Woestijnreizen mag verzorgen en mee mag gaan op deze fantastische reis. Ik kijk er enorm naar uit om samen met jullie Marokko met haar rijke geuren, kleuren, mensen en de overweldigende natuur te ontdekken en te beleven. Gun jezelf meer rust en levensgeluk. Graag tot dan!”.

Heb je vragen over het dit programma? Neem dan contact op met Christine via 06-11113809.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 6 personen. Om genoeg persoonlijke aandacht bij de Mindfulness programma te garanderen kunnen er maximaal 12 deelnemers mee.

De prijs voor deze 10-daagse reis: € 1260,- p.p. op basis van een gedeelde 2- of 3-persoonskamer. Liever een 1- persoonskamer? Afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs is een 1-p.kamer te boeken. Mogelijkheden en meerprijs op aanvraag. Meerprijs voor een eigen tent tijdens de trekking in de woestijn is € 25,-

Zorgverzekeraars en ook werkgevers vergoeden steeds vaker Mindfulness. Christine is categorie 1 gecertificeerd bij de VMBN. Vraag bij je zorgverzekering of overleg met Christine via info@christinevandecraats.nl of 06-11113809 of je deze reis (deels) kunt declareren.

Inclusief:

 • 10 x Mindfulness door een cat. 1 geregistreerde Mindfulnesstrainer
 • alle overnachtingen; 2 x in een traditionele riad in Marrakech, 1 x in een oasehotel, 2 x in een vaste bivouac, 3 x in tenten in de woestijn, 1x in een prachtig Kasbah-hotel in de Draavallei
 • alle vervoer in Marokko
 • 4 dagen trekking door de woestijn met gids, kok, kamelen en begeleiders
 • alle maaltijden incl. een alcoholvrij drankje, uitgezonderd de maaltijden in Marrakech (2 x diner op dag 1 en 9 en 2 x lunch op dag 1 en dag 10)
 • water, thee en koffie in de bivouac en tijdens de trekking
 • excursies: bezoek aan een plaatselijke traditionele hamam, oasewandeling met gids, bezoek aan de kasbah van Ait ben Haddou

Exclusief

 • vliegticket naar en van Marrakech
 • fooien (bijdrage fooienpot €50,- voor koks, gidsen, kamelenverzorgers, obers e.d.)
 • persoonlijke uitgaven
 • maaltijden in Marrakech
 • drankjes onderweg

Dag 1 – De reis start rond 13:00 bij de riad waar we deze nacht verblijven. In de riad hebben we op het dakterras een lekkere lunch voordat we naar de prachtige en net gerestaureerde oude koranschool Medrassa ben Youssef of Le Jardin Secret gaan. In de avond eten we samen op Jemaa el Fna – het plein dat iedere avond zodra de zon ondergaat een bonte voorstelling van slangenbezweerders, verhalenvertellers, eetkramen en henna-artiesten uit de hoed tovert. Hier gaan we verschillende gerechtjes proeven bij een van de kraampjes of een local-hotspot aan de rand van het plein. Aan het eind van de reis kom je weer terug in Marrakech en heb je nog tijd om deze bruisende stad verder te verkennen of te shoppen in de soeks.

Dag 2 – Na een vroeg ontbijt stappen we in onze jeeps of minibus. Via de machtige Tiz’n Tichka pas rijden we door het imponerende Atlasgebergte naar de Fint oase. Na iedere bocht zie je hier het landschap en de kleuren veranderen. De totale reistijd van deze dag is ongeveer 4 uur.

We rijden natuurlijk niet aan een stuk door, maar pauzeren regelmatig voor koffie en om van het uitzicht te genieten. Voor de lunch stoppen we bij Ait ben Haddou, de eeuwenoude Kasbah die op de Werelderfgoedlijst staat. Samen met een gids kun je deze kasbah bezoeken en helemaal naar de top lopen waar je een prachtig uitzicht over de Ounila vallei hebt.

We overnachten in een sfeervol hotel in de groene Fint oase, hier krijgen we in de avond de eerste Mindfulness sessie van Christine van de Craats. Het hotel heeft een – onverwarmd – zwembad dus vergeet vooral je zwemkleren niet.

Dag 3 – Wakker worden in de stilte en het groen van de oase. Na de Mindfulness en het ontbijt stappen we in de jeep om in ongeveer 3 uur via de groene Draavallei vol dadelpalmen naar M’hamid el Ghizlane te rijden – het laatste oasedorp voor de woestijn. Op weg naar de woestijn maken we voor de lunch samen met een gids een wandeling door een groene oase.

Eindpunt M’hamid wordt niet voor niets de poort naar de Sahara genoemd, de weg houdt hier letterlijk op. Hier kopen we onze tulbanden voor de trekking, drinken wat op het terras en rijden daarna nog zo’n 6 km met de jeep door het zand totdat we in de late namiddag aankomen bij een kleurrijke vaste bivouac (luxe ‘tenten’kamp). Ontvangst met een lekkere muntthee, in de avond een slowcooked maaltijd, sterren kijken en onze ervaringen delen bij het knetterende kampvuur.

Dag 4, 5, 6, 7 – Na de Mindfulness en het ontbijt start de 4-daagse hike. Met onze gids, begeleiders en kamelen vertrekken we in een karavaan door het zand.

Iedere wandeldag beginnen we met Mindfulness, ademhalings- en andere energiegevende oefeningen. Ondertussen maakt de kok het vuur aan en verzorgt het ontbijt. De ochtendzon verdrijft de kou van de nacht al snel en na het ontbijt maken we ons klaar voor de volgende wandeling. We pakken onze spullen in en laden de kamelen op. We gaan op weg zonder al te veel te praten en soms ook in volledige stilte. Zo kun je meer focussen op het ervaren van jezelf en je omgeving.

Alle hikingdagen lopen we in 2 etappes in totaal tussen de 4 en 6 uur. Wanneer je denkt dat we alleen door het mulle zand van de hoge zandduinen gaan lopen, heb je het mis. De woestijn is veelzijdiger dan je zou denken en onze route laat je de vele gezichten van de woestijn zien: drooggevallen rivierbeddingen met kleurrijke stenen, uitgestrekte vlaktes met een hardere zandondergrond met her en der struikjes en Tamarisken, duinen met dadelpalmen, steenwoestijnen én kale zandvlaktes met de typische tot de verbeelding sprekende hoge zandduinen. Je passeert oases en waterbronnen en zo heel af en toe kom je nog een Nomadenfamilie of herders met hun kamelenkudde tegen.

We lopen ongeveer 3 uur in de ochtend en stoppen dan voor een uitgebreide rust- en lunchpauze. Terwijl je in de schaduw van een Tamarisk een goed boek leest of een fijn gesprek voert, maakt de kok een lekkere lunch klaar. Na de thee misschien nog een dutje voordat we in de namiddag uitgerust beginnen we aan de tweede etappe van de dag.

Deze hike is geschikt voor iedere wandelliefhebber met een normale, goede conditie. We gaan niet in een marstempo, maar lopen wel lekker door en nemen tussendoor een lange rustpauze om weer op te laden voordat we verder gaan. Wanneer je twijfelt of je deze afstanden aan kunt of lichte lichamelijke klachten hebt, neem dan vooral even contact op zodat we dit kunnen bespreken. Er gaan een paar extra kamelen mee voor het geval je toch te moe wordt en graag een stukje op de kameel wilt zitten –  sowieso een aanrader omdat je de woestijn dan weer vanuit een heel ander gezichtspunt ziet.

Wanneer het tijd is om het kamp voor de nacht op te slaan, zoeken de nomaden daar de beste plek voor uit. Je zet alleen of samen je slaaptentje op, de grote tenten worden door de nomaden opgezet, het kampvuur wordt aangestoken en de tajine staat binnen no-time te pruttelen op het vuur. Na de Mindfulness eten we rondom het kampvuur of in de grote gemeenschappelijke tent en komen we samen bij het vuur om verhalen te vertellen en ons te verbazen over de ongelofelijke hoeveelheid sterren én de Melkweg die je vanaf hier kunt zien.

Je slaapt in een 2 persoons tentje op een matje in je eigen slaapzak of in de buitenlucht rondom het kampvuur. Niets kan tippen aan het in slaap vallen terwijl je ontspannen naar de miljoenen sterren boven je kijkt.

Op de laatste wandeldag slapen we ’s nachts weer in de vaste bivouac en kun je genieten van een welverdiende douche, een comfortabel bed en bij het kampvuur luisteren naar eeuwenoude Nomadenliedjes.

Dag 8 – Vandaag hebben we een vroeg ontbijt, nemen afscheid van de woestijn en M’hamid en gaan op weg naar Agdz, een rit van ongeveer 3 uur. Onderweg stoppen we voor een bezoek aan de plaatselijke, traditionele hamam. Geen luxe wellness-oord, maar precies de authentieke hamam zoals de bewoners deze zelf ook gebruiken. Met een superzachte huid lunchen we eerst voordat we doorrijden naar onze accommodatie. En dat is er eentje als uit een sprookje – een super sfeervol Kasbah-hotel in een oase in de weelderig groene Draavallei. In de avond de laatste Mindfulness, diner en relaxen op het terras

Dag 9 – Na het ontbijt is het tijd om terug naar Marrakech te gaan, een tocht van zo’n 5 uur rijden. Als er voldoende tijd is stoppen we onderweg om de kleine, maar mooie kasbah van Telouet te bezoeken. In de avond gaan we samen nog lekker uit eten, een mooi moment om onze ervaringen van deze reis te bespreken.

Dag 10 – Deze ochtend en middag kun je invullen zoals je wilt. Naar de soeks, Jardin Majorelle, het Bahia-paleis of toch naar het fotografie museum? Er is genoeg te doen! Rond 17:45 vertrekken we vanuit de riad naar het vliegveld waar we om 20:20 op het vliegtuig terug naar Amsterdam stappen. Onze gezamelijke reis stopt hier. Eén ding staat vast: je gaat weer helemaal opgeladen en vol nieuwe inzichten terug naar Nederland. De woestijn geeft nooit haar geheimen prijs, maar zal vast ook bij jou iets in beweging hebben gezet!

Je kunt natuurlijk ook nog een paar dagen Marrakech of Essaouira aan je reis vastplakken zodat je nog tijd hebt om Marrakech te verkennen of in Essaouira van de relaxte sfeer en het strand te genieten.

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

  De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

  Reisgezelschap
  Boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in.

  Persoonsgegevens

  Adresgegevens

  Contactgegevens

  Overig


  Vragen of opmerkingen

  Algemene voorwaarden
  Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.

  Tijdens een zandstorm in de Marokkaanse Sahara spreken de kleuren nog meer tot de verbeelding.