Fotoreis Marokko | Danna van Daal

Met Danna gaan we van 1 t/m 7 oktober op Fotoreis naar Marokko. Zuid-Marokko om precies te zijn, het is en blijft een droombestemming. Zeker ook wanneer fotografie je passie of hobby is: paleizen met gesneden cederhoutenplafonds, ragfijn stucwerk en kleurige zellige mozaïek, weelderig groene tuinen met citroen- en sinaasappelbomen, oases met palmbomen vol trossen dadels, woestijn met de typische zandduinen en eeuwenoude kasbah’s.

Deze reis in beelden start en eindigt op het vliegveld van de ‘Rode stad’ Marrakech, waar we in de bruisende medina de Koutoubia moskee, de tuinen van Le Jardin Secret, de soeks, Dar El Bacha paleis, het Jemaa el Fna plein en natuurlijk de prachtige Medersa ben Youssef bezoeken.

Vanuit Marrakech rijden we met jeeps of een minibus verder naar het zuiden en stoppen onderweg bij de kasbah van Telouet. Een kleine kasbah die van buiten een ruïne lijkt, maar van binnen prachtig gerestaureerd is. Wanneer je in Marokko bent en naar de woestijn gaat, kun je echt niet om een bezoek aan de Ksar van Ait ben Haddou heen. We overnachten hier in de Ksar zelf. Zo heb je alle tijd om ook tijdens het gouden uurtje in de buurt om de prachtige kleuren van de lemen muren te vangen.

Via de groene Draavallei met ontelbare dadelpalmen rijden we naar de Sahara. In de Draavallei hebben we een rondleiding door een van de oases en lopen naar de oever van de Draa rivier. We komen steeds dichter bij de woestijn – in Tamnougalt bezoeken we de kasbah en rijden dan door naar het laatste dorp voor de Sahara – M’hamid el Ghizlane. De kasbah van M’hamid is nog steeds bewoont en na een wandeling door de stoffige steegjes en de omgeving van de kasbah drinken we thee bij een van de bewoners. In de woestijn overnachten we op twee locaties zodat je een mooi beeld krijgt van de verschillende woestijnlandschappen, we gaan op een kamelentocht, bezoeken de Oasis Secret – de heilige oase – en beklimmen de hoogste zandduinen voor een prachtige zonsondergang.

Via het drooggevallen Iriqui meer rijden we offroad naar het slaperige woestijndorp Foum Zguid en verder een prachtige route naar de Fintoase voor een laatste nacht in Marokko. Vanuit de Fintoase rijden we via de Tiz ‘Tichka pas over de Hoge Atlas terug naar Marrakech waar onze reis eindigt op de luchthaven Marrakech Menara.

Natuurlijk kun je, als je dat wilt, nog wat dagen in Marrakech of de kustplaats Essaouira aan de reis vastplakken. Zindernis Woestijnreizen helpt je daar graag bij.

De vluchten van Transavia sluiten perfect aan op onze reis. Op de heenreis neem je het beste op zondag 1 oktober 2023 de vlucht naar Marrakech die om 5:25 vertrekt vanuit Amsterdam. Je komt aan in Marrakech om 8:15 plaatselijke tijd. Voor de terugreis adviseren we de vlucht van zaterdag 7 oktober 2023, vertrek Marrakech Menara 19:05 plaatselijke tijd, aankomst Amsterdam Schiphol 23:50.

Danna van Daal

In de zomer van 2022 ontmoette ik Danna in ’s Hertogenbosch tijdens een gezellige lunch op een fijn terras. De goede klik was er meteen en ik was zeer onder de indruk van haar werk als fotograaf. Ze was net terug van een reis naar IJsland en de foto’s die Danna me liet zien deden me meteen verlangen om naar IJsland te gaan, maar meer nog om tóch een Fotoreis naar Marokko te organiseren. Een fotografiereis naar Marokko staat al jaren op mijn themareizen-verlanglijstje, maar tot nu toe kwam het er nooit van. Marokko is zo’n enorm fotogeniek land, beroemd om de gastvrijheid en de afwisselende adembenemende landschappen. De prachtige geuren en kleuren, het lekkere eten, de goede vibes, rijke historie en zelfs de chaos in de steden zorgen ervoor dat je telkens weer terug wilt komen om je opnieuw te verwonderen over alles wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft.

Danna: ‘Tijdens deze fotoreis gaan we 7 dagen lang lekker fotograferen en genieten. Natuurlijk staat het onderdeel landschapsfotografie centraal. We gaan samen met Zindernis Woestijnreizen de mooiste plekjes ten zuiden van Marrakech ontdekken. Elke dag is er buiten het beter leren fotograferen, ruimte voor het bespreken van foto’s. Daarnaast is er natuurlijk ook genoeg tijd voor ontspanning want rust en ruimte voor jezelf horen voor mij ook bij het reizen met een groep.’

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 5 personen. Om genoeg persoonlijke aandacht te garanderen kunnen er maximaal 8 deelnemers mee. Het onderdeel fotografie tijdens de reis is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

De prijs voor deze 7-daagse reis: € 1495,- p.p. op basis van een gedeelde 2- of (heel soms) 3-persoonskamer. Liever een 1- persoonskamer? Afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs is een 1-p.kamer te boeken. Mogelijkheden en meerprijs op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:

 • begeleiding door een professionele fotograaf en een ervaren reiseider
 • alle vervoer in Marokko per privé jeep of minibus met chauffeur
 • alle overnachtingen; 1 x in een traditionele riad in Marrakech, 1 x in een kasbah hotel, 2 x in een bivouac (vast ’tenten’kamp met lemen kamers) in M’hamid, 1 x in een bivouac in Erg Chegaga, 1x in een oase hotel
 • alle maaltijden incl. een alcoholvrij drankje
 • koffie, thee en water in de bivouac
 • excursies: bezoek aan Dar El Bacha, Medersa Ben Youssef, Le Jardin Secret en Menara Gardens, bezoek Ksar Ait ben Haddou, Kasbah van Telouet, Kasbah Tamnougalt en de kasbah van M’hamid el Ghizlane waar we theedrinken bij de bewoners, oase-wandeling en een kamelentocht.

En exclusief:

 • vliegticket naar en van Marrakech
 • fooienpot voor koks, chauffeurs, gidsen, hotels e.d. (€ 50,- p.p.)
 • persoonlijke uitgaven
 • extra drankjes bij de maaltijden, water en andere drankjes onderweg

Dag 1 – Aankomst in de ochtend op Marrakech Menara. Vanaf het vliegveld gaan we naar de sfeervolle riad waar we komende nacht verblijven. Na het inchecken eerst een ontbijtje en dan op pad. De eerste stop is Dar El Bacha waar we aan het einde van het bezoek een kop koffie drinken voordat we verder gaan naar de mooie tuinen van Le Jardin Secret. Hoogste tijd voor een lunch in de medina en rondstruinen in de soeks waar je niet alleen mooie foto’s kunt maken maar ook de mooiste schatten vindt – geurige kruiden, zilveren theepotten, dadels, leren tassen en sandalen. Bijna alle wegen leiden naar het Jemaa el Fna plein waar we kort zullen blijven. Vanaf het plein zie je de Koutoubia moskee, vooral schitterend net voordat de zon ondergaat. In de avond gaan we samen heerlijk uit eten bij een van de vele restaurants.

Dag 2 – Na een vroeg ontbijt lopen we naar de Medersa Ben Youssef voor een bezoek aan deze schitterende oude koranschool. Daarna gaat de reis per jeep of minibus verder en verlaten we Marrakech. Via het ruige Atlasgebergte en de Tiz ’n Tichka pas rijden we naar het eindpunt van deze dag: Ait ben Haddou.We stoppen op verschillende plaatsen om van het uitzicht te genieten, koffie te drinken en de benen te strekken. Na iedere bocht zie je het landschap veranderen, op deze route zitten wat haarspeldbochten, dus als je last hebt van wagenziekte is het handig om een doosje Primatour mee te nemen. Onderweg stoppen we om Kasbah van Telouet te bezoeken. Daarna rijden we verder naar de Ksar van Ait ben Haddou in de Ounila-vallei. Samen met een lokale gids lopen we naar boven naar de graanschuur waar we een prachtig uitzicht over de pastelkleurige Ounila vallei hebben. Na de rondleiding is het tijd voor de lunch en gaan we naar onze overnachtingsplaats in de buurt van de ksar van Ait Ben Haddou zodat we tegen zonsondergang terug kunnen gaan om foto’s te maken.

De totale reistijd van deze dag is ca. 4 ½  uur.

Dag 3 – Na het ontbijt stappen we in de jeep om via de groene Draavallei vol dadel- en palmbomen naar M’hamid te rijden, het laatste oasedorp voor de woestijn. Onderweg maken we twee stops: we bezoeken de Kasbah van tamnougalt en we maken samen met de lokale gids Chafik een mooie oase-wandeling naar de Draa rivier. Hij zal je van alles vertellen over het leven in een oase en over wat er hier groeit en bloeit – en dat is veel meer dan je verwacht. Na de lunch het laatste stuk naar M’hamid el Ghizlane dat niet voor niets de poort naar de Sahara wordt genoemd. De weg houdt hier letterlijk op en na zo’n 6 km met de jeep door het zand komen we in de late namiddag aan bij de sfeervolle en comfortabele bivouac (sfeervol vast ’tenten’kamp met ruime, fleurige lemen kamers) waar we de komende dagen zullen verblijven. In de avond een lekkere slowcooked maaltijd, sterren kijken en ervaringen delen bij het knetterende kampvuur.

De totale reistijd van deze dag is ongeveer 4 ½ uur.

Dag 4 – Na het ontbijt rijden we met de jeeps naar de oude en nog bewoonde kasbah van M’hamid. Samen met een gids maken we een wandeling door de smalle en stoffige steegjes van de kasbah en door de palmentuinen. Na de thee gaan we terug naar het dorp voor de lunch en drankje op een terras en kunnen we eventueel wat souvenirs kopen. Weer terug in de bivouac relaxen en een uurtje voor zonsondergang maken we een kamelentocht door de lage zandduinen. In de avond diner in het restaurant van de bivouac en theedrinken bij het kampvuur.

Dag 5 – Na het ontbijt maken we ons klaar voor vertrek naar de volgende locatie in de Sahara. Met de 4×4 rijden we in ongeveer totaal drie uur dwars door het zand en rotswoestijn via de Secret Oasis (heilige oase) naar Erg Chegaga, het woestijngebied in Marokko met de hoogste typische hoge zandduinen. Ook hier overnachten we in een Bivouac, deze in Chegaga is een stuk kleiner, maar net zo comfortabel. Wanneer je dat wilt, kan je bed buitengezet worden zodat je letterlijk onder de sterrenhemel slaapt.

Ruim voor zonsondergang beklimmen we de allerhoogste duin zodat we op tijd zijn voor een prachtige zonsondergang in een zee van zand. Het is een pittige klim, maar zeker de moeite waard om door te zetten en als beloning hier de zon onder te zien gaan! Op deze plek is het ook mogelijk om te sandboarden, wat vaak toch nog moeilijker is dan het lijkt. Wanneer we terugkomen in de bivouac is het tijd voor het diner en daarna genieten van de sfeer rondom het kampvuur en de sterren aan de hemel.

De Sahara staat trouwens in de wereld-top 3 van plaatsen waar je het beste naar de sterren kunt kijken. De nachten zijn meestal kraakhelder en de sterren komen niet langzaam tevoorschijn zoals in Nederland, maar lijken aan te floepen. Alsof iemand de lichtschakelaar omzet. Zelfs de Melkweg kun je hier vaak vanachter de horizon zien opkomen.

Dag 6 – Na een vroeg ontbijt in de bivouac rijden we in zo’n 2 ½ uur offroad via een uniek pad van zandduinen, door een drooggevallen rivierbedding en over de uitgestrekte droge zoutvlaktes van het Iriqui meer naar het woestijndorp Foum Zguid. Vanaf hier gaat de mooie route verder naar Taznakht waar we stoppen voor de lunch. Daarna rijden we door naar de Fint oase waar we overnachten in een oasehotel met zwembad en een terras met een mooi uitzicht op de oase. Er is nog tijd voor een wandeling in de oase voordat we aan tafel gaan voor een heerlijk diner.

De totale reistijd van deze dag is ca. 6 uur.

Dag 7 – Na het ontbijt is het tijd om terug naar Marrakech te gaan waar we vanavond om 19:05 de avondvlucht terug naar Amsterdam nemen. Onderweg stoppen we voor de lunch, thee en om onze benen te strekken. Als we voldoende tijd hebben bezoeken we in Marrakech nog de Menara tuinen, als was het maar om foto’s te kunnen maken van het paviljoen dat aan het meer staat. De tuinen liggen op een steenworp afstand van het vliegveld waar onze reis eindigt.

Je kunt natuurlijk ook nog een paar dagen Marrakech of Essaouira aan je reis vastplakken zodat je nog tijd hebt om Marrakech te verkennen of in Essaouira van de relaxte sfeer en het strand te genieten.

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

  De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

  Reisgezelschap
  Voor groepsreizen geldt: boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in. Je ontvangt niet meteen, maar wel snel een boekingsbevestiging via de mail.
  Voor individuele reizen geldt: vul je gegevens in en geef in het opmerkingenveld de bijzonderheden zoals datum en samenstelling reisgezelschap. We nemen contact met je op voor bevestiging en om de reis eventueel aan te passen.
  Voor een excursie zijn de gegevens van de boeker voldoende. Vul onderaan bij opmerkingen de door jou gewenste dag in. We nemen snel contact met je op voor de bevestiging van de excursie.

  Persoonsgegevens

  Adresgegevens

  Contactgegevens

  Overig


  Vragen of opmerkingen

  Algemene voorwaarden
  Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.

  Tijdens een zandstorm in de Marokkaanse Sahara spreken de kleuren nog meer tot de verbeelding.foto van een oude kasbah in Marokko