Yoga & Cultuurreis

Yoga met de goudgele zandduinen van de Sahara als decor tijdens deze inspirerende reis door het zuiden van Marokko. Van 10 t/m 17 oktober 2021 gaan we samen met Francisca Rijken terug naar de Marokkaanse woestijn. Een droomreis van 8 dagen voor zowel de beginner als de ervaren yogi.

Acht heerlijke dagen voor jezelf – wat zal het goed voelen om er weer even helemaal uit te zijn! Tijd om te dromen en te ontspannen, om te onderzoeken en te ontmoeten, om te delen en te verwonderen. Maak op de mooiste plekken kennis met yoga of ga juist mee om je practice te verdiepen. Stap in een andere wereld en beleef deze door er gewoon te ‘zijn’ en te genieten van de rust en de verstilling.

Waar we andere jaren de reis begonnen door aan het begin en het einde van de reis in Marrakech te overnachten, gaan we deze keer meteen door richting de woestijn. Natuurlijk kun je, als je dat wilt, altijd nog wat dagen in de bruisende ‘Rode stad’ aan je vakantie vastplakken. Geniet en laat je inspireren door de duizend-en-één nacht sfeer in Zuid-Marokko, de sprankelende Nomaden en de ongelofelijke schoonheid en authenticiteit van Marokko. Na deze week ga je naar huis met een prachtig geschenk aan jezelf: mooie herinneringen en een schat aan waardevolle inspiratie.

We zijn met z’n allen wel toe aan een andere omgeving en perspectief – geef jezelf deze dagen cadeau en kom tot rust onder de Marokkaanse sterrenhemel! Het enige dat je nog hoeft te doen is je vliegticket boeken. De onderstaande vluchten sluiten perfect op ons reisschema aan en zijn nu al (voordelig) te boeken.

Heen: Transavia zondag 10 oktober 2021, vertrek Amsterdam Schiphol 5:30, aankomst Marrakech Menara 8:20 plaatselijke tijd

Terug: Transavia zondag 17 oktober 2021, vertrek Marrakech Menara 20:30 plaatselijke tijd, aankomst Amsterdam Schiphol 01:15

Deze reis combineert yoga en cultuur. Je krijgt een goede indruk van de natuur en de mensen in het zuiden van Marokko. De reis start in de ochtend op het vliegveld van Marrakech. Via het indrukwekkende, ruige Atlasgebergte en Ait Ben Haddou rijden we per jeep of minibus door de onverwachts groene Draavallei naar het letterlijke einde van de weg in M’hamid el Ghizlane – de poort naar de Sahara. Nog zo’n zes km offroad door het zand naar de comfortabele en sfeervolle woestijnbivak waar we de komende dagen verblijven. Geniet van de zonsondergangen en de sterrenhemel. Maak kennis met de Marokkaanse keuken en de gastvrijheid van de bevolking. Tijd heeft hier een andere betekenis. Nieuwe ontmoetingen en de Nomadencultuur geven je inspiratie en nieuwe inzichten.

Het yogaprogramma start in de Fint oase en wordt gegeven door Francisca Rijken, een ervaren yogadocent uit Amsterdam die naast yoga- ook danslessen geeft. ‘Yoga is een mooie start om naar binnen te keren, te luisteren naar wat je lichaam en geest je zeggen’. Francisca’s lessen kenmerken zich door een down-to-earth aanpak waarbij alle ruimte gegeven wordt om verbinding te maken met het innerlijke zelf en is voor zowel beginners als gevorderden geschikt. De dagelijkse yogalessen starten met een korte meditatie. In de ochtend Yang Yoga waarin Hatha en Vinyasa gecombineerd worden en in de avond de wat rustigere Yin Yoga met veel stretch & relax.

Naast yoga, ontspannen en relaxen nemen we een kijkje bij een traditionele pottenbakkerij, kun je mee op een stiltewandeling in de woestijn en bezoeken we oude kasbah’s waar we thee drinken bij de bewoners. Samen met een heerlijke dromedarisdagtocht, oasewandeling en een  bezoek aan een authentieke plaatselijke hamam krijg je een mooi beeld van het leven in Zuid-Marokko.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 6 personen. Om genoeg persoonlijke aandacht bij de yogalessen te garanderen kunnen er maximaal 12 deelnemers mee.

De prijs voor deze 8-daagse reis: € 980,- p.p. op basis van een gedeelde 2- of 3-persoonskamer. Liever een 1-persoonskamer? Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs te boeken. Toeslag voor 1-persoonskamer bedraagt € 50,- voor alle overnachtingen in de woestijn. De toeslagen voor een 1-persoonskamer in het hotel in een oase bij Ouarzazate en Agdz zijn op aanvraag.

Inclusief:

  • 10 yogalessen
  • alle overnachtingen; 1 x in een oase hotel, 1 x in een Ecolodge, 5 x in de bivouac in M’hamid
  • alle vervoer in Marokko
  • alle maaltijden incl. 1 alcoholvrij drankje
  • koffie, thee en water in de bivouac
  • excursies; bezoek kasbah Ait ben Haddou en de kasbah van M’hamid el Ghizlane waar we theedrinken bij de bewoners, oase-wandeling, kamelentocht met picknick in de woestijn, stiltewandeling, bezoek aan een pottenbakkerij en traditionele hamam.

Exclusief

  • vliegticket naar en van Marrakech
  • fooienpot voor koks, chauffeurs, gidsen, hotels e.d. (€ 50,- p.p.)
  • persoonlijke uitgaven
  • extra drankjes bij de maaltijden en drankjes onderweg

Dag 1 – Aankomst in de ochtend op Marrakech Menara. Vanaf het vliegveld rijden we per jeep of minibus via het imponerende Atlasgebergte richting de Sahara. Na iedere bocht zie je het landschap en de kleuren veranderen. Voor de lunch stoppen we bij Ait ben Haddou, de eeuwenoude Kasbah die op de Werelderfgoedlijst staat. Samen met een plaatselijke gids maken we een rondwandeling door de vele steegjes helemaal naar de bovenste punt van de Kasbah – de eeuwenoude graanschuur.

Na de lunch rijden we verder over stenige weggetjes naar de prachtige Fint oase, waar we overnachten in eenvoudige kamers in een gezellig oasehotel met zwembad. Op deze mooie plek gaan we onze lijven rekken en strekken tijdens de eerste yogales van Francisca Rijken. Na de yoga een heerlijk diner in deze bijzondere oase.

Dag 2 – Wakker worden in de stilte van de groene oase. Na de yogales en het ontbijt nog een wandelingetje maken langs het water dat door de oase stroomt en dan rijden we weer verder in zuidoostelijke richting. Al snel zie je meer en meer dadelpalmen en voordat je het weet rijden we door de groene Draavallei op weg naar het eindpunt M’hamid. Onderweg maken we samen met de lokale gids Chafik een mooie oase-wandeling waarbij Chafik je van alles zal vertellen over wat er hier groeit en bloeit en het leven in een oase. Na de lunch het laatste stuk naar M’hamid el Ghizlane dat niet voor niets de poort naar de Sahara wordt genoemd. De weg houdt hier letterlijk op en na zo’n 6 km met de jeep door het zand komen we in de late namiddag aan bij de sfeervolle en comfortabele vaste bivak waar we de komende dagen zullen verblijven. In de avond een lekkere slowcooked maaltijd, sterren kijken en onze ervaringen delen bij het knetterende kampvuur.

Dag 3 – Yoga en ontbijt. Na het ontbijt maken we een lange stiltewandeling in de woestijn, de wijdsheid en de rust om je heen zorgen ervoor dat je ‘thuiskomt’ bij jezelf en in de Sahara. In de middag met de jeep naar het dorp, hier kun je een mooie gekleurde tulband voor de kamelentocht en evt. souvenirs kopen. Een drankje op het terras en daarna met de jeeps weer terug naar de bivouac. In de avond een fijne yogasessie met de goudgele zandduinen als achtergrond, diner en thee drinken bij het kampvuur.

Dag 4 – In de ochtend yoga en ontbijt. Na de lunch gaan we met de jeeps naar de oude en nog bewoonde kasbah van M’hamid. Met een gids maken we een wandeling door de steegjes van de kasbah en de omgeving en drinken thee bij een van de kasbahbewoners. Later rijden we een klein stukje verder om een prachtige zonsondergang op een zandduin tussen de dadelpalmen te zien en rijden daarna terug naar de bivouac voor een het diner.

Dag 5 – In de ochtend yoga en ontbijt. Deze dag is helemaal voor jezelf om op te laden tijdens een wandeling, lezen in de schaduw, terrasje in het dorp, drie siësta’s houden of gewoon even helemaal niets. In de avond rustige yoga en diner.

Dag 6 – In de ochtend yogales en ontbijt. We maken ons klaar voor de kamelentocht en krijgen een lesje ‘hoe krijg je die tulband nou een beetje fraai om je hoofd?’.  Als je wilt kun je op de dromedaris, maar je kunt er ook voor kiezen om te lopen, of allebei natuurlijk. In de middag houden we in de schaduw van een Tamarisk een picknick die verzorgt wordt door de kok en de gidsen. We nemen ruim de tijd voor de lunch en een siësta voordat we weer verder gaan en in de richting van het kamp teruglopen. Even tijd om bij te komen van deze wandel- en dromedarissendag. Vroeg in de avond een rustige yogasessie, opfrissen en aanschuiven voor het diner. Op deze laatste avond onder de sterrenhemel in de Sahara genieten we nog een keer extra van de Nomadenmuziek bij het kampvuur.

Dag 7 – Ontbijt en klaarmaken voor vertrek. Eindpunt van deze dag is Agdz, waar we in een prachtige Ecolodge overnachten. Onderweg stoppen we in Tamegroute voor een bezoek aan een traditionele pottenbakkerij en in Zagora om het woestijnzand van ons af te laten scrubben in de plaatselijke, traditionele hamam. Geen luxe wellness-oord, maar precies de authentieke hamam zoals de bewoners deze zelf ook gebruiken. Na de lunch rijden we door naar Agdz, waar we op een bijzondere plek overnachten met een fantastisch uitzicht op de rotsformatie Jbel Kissane. Voordat we aanschuiven voor een absoluut heerlijk diner hebben we hier de laatste yogales van deze reis.

Dag 8 – Na een lekker ontbijt rijden we terug naar Marrakech. Onderweg stoppen we voor de lunch, thee en om onze benen te strekken. Als er voldoende tijd is stoppen we onderweg nog voor een bezoek aan de Kasbah van Telouet.

Op Marrakech Menara eindigt onze reis, we komen ruim op tijd aan voor de avondvlucht van Marrakech naar Amsterdam. Misschien wil je nog wat extra dagen vastplakken aan je reis voor een bezoek aan Marrakech of de kuststad Essaouira. Hier helpen we je graag bij. Of je nu meteen naar huis gaat of nog wat langer in Marokko blijft – je bent vast en zeker weer helemaal opgeladen en vol nieuwe inzichten ga je verder op je pad. De woestijn geeft nooit haar geheimen prijs, maar zal vast ook bij jou iets in beweging hebben gezet!

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

Nadat je de boeking geplaatst hebt, ontvang je de factuur via de mail.

De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

Reisgezelschap
Boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in.

Persoonsgegevens

Adresgegevens

Contactgegevens

Overig


Vragen of opmerkingen

Algemene voorwaarden
Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.