Yoga & Cultuurreis

Yoga met de goudgele zandduinen van de Sahara als decor tijdens deze inspirerende reis door het zuiden van Marokko. Van 7 t/m 15 maart gaan we samen met Francisca Rijken terug naar de Marokkaanse woestijn. Een droomreis van 9 dagen voor zowel de beginner als de ervaren yogi.

Negen heerlijke dagen voor jezelf. Tijd om te dromen en te ontspannen, om te onderzoeken en te ontmoeten, om te delen en te verwonderen. Tijd om kennis te maken met yoga of juist om je practice te verdiepen. Stap in een andere wereld en beleef deze door er gewoon te ‘zijn’ en te genieten van de rust en de verstilling.

Geniet en laat je inspireren door het bruisende Marrakech, de duizend-en-één nacht sfeer in Zuid-Marokko, de sprankelende Nomaden en de ongelofelijke schoonheid en authenticiteit van Marokko. Na deze week ga je naar huis met een prachtig geschenk aan jezelf: mooie herinneringen en een schat aan waardevolle inspiratie.

Geef jezelf dit cadeau en kom tot rust onder de Marokkaanse sterrenhemel! Het enige dat je nog hoeft te doen is je vliegticket boeken. De onderstaande vluchten sluiten perfect op ons reisschema aan en zijn nu al (voordelig) te boeken.

Heen: Transavia zondag 7 maart 2021, vertrek Amsterdam Schiphol 6:50, aankomst Marrakech Menara 10:35 plaatselijke tijd

Terug: Transavia maandag 15 maart 2021, vertrek Marrakech Menara 20:20 plaatselijke tijd, aankomst Amsterdam Schiphol 00:15

Deze reis combineert yoga en cultuur. Je krijgt een goede indruk van de natuur en de mensen in het zuiden van Marokko. De reis start in de ochtend in Marrakech, de meest bruisende van de koningssteden. Dwaal door de souks, eet op het Djemaa El Fna plein, laat je betoveren! Via het indrukwekkende, ruige Atlasgebergte en Ait Ben Haddou rijd je per jeep door de onverwachts groene Draavallei naar het letterlijke einde van de weg. M’hamid, het begin van de woestijn. Nog zo’n zes km offroad door het zand naar ons woestijnkamp. Geniet van de zonsondergangen en de sterrenhemel. Maak kennis met de Marokkaanse keuken en de gastvrijheid van de bevolking. Tijd heeft hier een andere betekenis. Nieuwe ontmoetingen en de Nomadencultuur geven je inspiratie en nieuwe inzichten.

Het yogaprogramma start in de oase en worden gegeven door Francisca Rijken, een ervaren yogadocent uit Amsterdam die naast yoga- ook danslessen geeft. ‘Yoga is een mooie start om naar binnen te keren, te luisteren naar wat je lichaam en geest je zeggen’. Francisca’s lessen kenmerken zich door een down-to-earth aanpak waarbij alle ruimte gegeven wordt om verbinding te maken met het innerlijke zelf en is voor zowel beginners als gevorderden geschikt. De dagelijkse yogalessen starten met een korte meditatie. In de ochtend Yang Yoga waarin Hatha en Vinyasa gecombineerd worden en in de avond de wat rustigere Yin Yoga met veel stretch & relax.

Naast tijd om te ontspannen en je eigen ding te doen, gaan we in Marrakech naar het Bahia paleis, maken we een stiltewandeling in de woestijn, bezoeken oude kasbah’s en drinken thee bij de bewoners. Samen met een heerlijke dromedarisdagtocht, oasewandeling, bezoek aan een authentieke plaatselijke hamam en een excursie naar een pottenbakkerij krijg je een mooi beeld van het leven in Zuid-Marokko.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 6 personen. Om genoeg persoonlijke aandacht bij de yogalessen te garanderen kunnen er maximaal 12 deelnemers mee.

De prijs voor deze 9-daagse reis: € 980,- p.p. op basis van een gedeelde 2- of 3-persoonskamer. Liever een 1-persoonskamer? Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs te boeken. Toeslag voor 1-persoonskamer bedraagt € 50,- voor alle overnachtingen in de woestijn. De toeslag voor een 1-persoonskamer in Marrakech en het hotel in een oase bij Ouarzazate is op aanvraag.

Inclusief:

 • 10 yogalessen
 • alle overnachtingen; 2 x in een traditionele riad in Marrakech, 1 x in een oase hotel, 1 x in een Ecolodge, 4 x in de bivouac in M’hamid
 • alle vervoer in Marokko
 • alle maaltijden incl. 1 alcoholvrij drankje, uitgezonderd 2 x lunch (eerste en laatste dag) en 1 x diner (dag 8) in Marrakech
 • koffie, thee en water in de bivouac
 • excursies; bezoek kasbah Ait ben Haddou en de kasbah van M’hamid el Ghizlane waar we theedrinken bij de bewoners, oase-wandeling, bezoek aan het Bahia paleis in Marrakech, kamelentocht met picknick in de woestijn, stiltewandeling, bezoek aan een pottenbakkerij en traditionele hamam.

Exclusief

 • vliegticket naar en van Marrakech
 • fooienpot voor koks, chauffeurs, gidsen, hotels e.d. (€ 40,- p.p.)
 • persoonlijke uitgaven
 • 2 x lunch en 1 x diner in Marrakech
 • extra drankjes bij de maaltijden en drankjes onderweg

Dag 1 – Aankomst in de ochtend in bruisend Marrakech. Kom je ook om 10:35 aan op Marrakech Menara dan kun je met onze gezamelijke transfer meerijden naar de riad. In de tijd dat de kamers schoongemaakt worden, gaan we hier of in de buurt van de riad lunchen. Daarna kun je Marrakech gaan verkennen – struinen door de soeks of naar de tuinen van Jardin Majorelle. Er is zoveel te zien en te beleven. In de avond eten we samen op Jemaa el Fna, het betoverende centrale plein dat zodra de zon ondergaat een bonte voorstelling van waarzeggers, muzikanten en henna-artiesten uit de hoed tovert. De rookpluimen van de vele eetkraampjes kun je al vanaf ver over het plein zien zweven terwijl de prachtige Koutoubia moskee op de achtergrond schittert in de ondergaande zon. Aan de rand van het plein gaan we eten bij een van de vele eetkraampjes.

Dag 2 – Na een vroeg ontbijt vertrekken we om 8:00 met de jeep om via het imponerende Atlasgebergte naar Ouarzazate te rijden. Na iedere bocht zie je het landschap en de kleuren veranderen. Voor de lunch stoppen we bij Ait ben Haddou, de eeuwenoude Kasbah die op de Werelderfgoedlijst staat. Eindpunt van deze dag is Agdz waar we in de avond onze lijven gaan rekken en strekken tijdens de eerste yogales die wordt gegeven door Francisca Rijken. We overnachten hier in een super mooie Ecolodge.

Dag 3 – Wakker worden in de stilte en het groen van de Draa vallei. Na de yogales en het ontbijt stappen we in de jeep om via de Draavallei vol dadel- en palmbomen naar M’hamid te rijden, het laatste oasedorp voor de woestijn. Onderweg maken we samen met een gids een oase wandeling en bezoeken we een traditionele potttenbakkerij waarna we doorrijden tot M’hamid el Ghizlane. Dit eindpunt wordt niet voor niets de poort naar de Sahara genoemd. De weg houdt hier op en na zo’n 6 km met de jeep door het zand komen we in de late namiddag aan bij onze bivouac (luxe ‘tenten’kamp). In de avond yoga, een lekkere slowcooked maaltijd, sterren kijken en onze ervaringen delen bij het knetterende kampvuur.

Dag 4 – Yoga en ontbijt. Na het ontbijt maken we een lange stiltewandeling in de woestijn, de wijdsheid en de rust om je heen zorgen ervoor dat je ‘thuiskomt’ bij jezelf en in de Sahara. In de middag met de jeep naar het dorp, hier kun je een mooie gekleurde tulband voor de kamelentocht en evt. souvenirs kopen. Een drankje op het terras en daarna met de jeeps weer terug naar de bivouac. In de avond een fijne yogasessie met de goudgele zandduinen als achtergrond, diner en thee drinken bij het kampvuur.

Dag 5 – In de ochtend yoga en ontbijt. Na de lunch gaan we met de jeeps naar de oude en nog bewoonde kasbah van M’hamid. Met een gids maken we een wandeling door de kasbah en de omgeving en drinken thee bij een van de kasbahbewoners. Later rijden we een klein stukje verder om een prachtige zonsondergang te zien om daarna terug te gaan naar de bivouac voor een rustige yogales en diner.

Dag 6 – In de ochtend yogales en ontbijt. We maken ons klaar voor de kamelentocht en krijgen een lesje ‘hoe krijg je die tulband nou een beetje fraai om je hoofd?’.  Als je wilt kun je op de kameel, maar je kunt er ook voor kiezen om te lopen, of allebei natuurlijk. In de middag houden we in de schaduw van een Tamarisk een picknick die verzorgt wordt door de kok en de gidsen. We nemen ruim de tijd voor de lunch en een siësta voordat we weer verder gaan en in de richting van het kamp teruglopen. Even tijd om bij te komen van deze wandel- en kamelendag. Vroeg in de avond een rustige yogasessie, opfrissen en aanschuiven voor het diner. Op deze laatste avond onder de sterrenhemel in de Sahara genieten we nog een keer extra van de Nomadenmuziek bij het kampvuur.

Dag 7 – Ontbijt en klaarmaken voor vertrek. Eindpunt van deze dag is de Fint oase. Onderweg stoppen we in Zagora om het woestijnzand van ons af te laten scrubben in de plaatselijke, traditionele hamam. Geen luxe wellness-oord, maar precies de authentieke hamam zoals de bewoners deze zelf ook gebruiken. Na de lunch rijden we door naar Fint, waar we in een gezellig oase hotel overnachten. Voordat we aanschuiven voor een heerlijk diner hebben we hier op het terras onze laatste yogasessie van deze reis.

Dag 8 – Na het ontbijt nog een wandelingetje langs het water dat door de oase stroomt voordat we vertrekken naar Marrakech. Onderweg stoppen we voor de lunch, thee en om onze benen te strekken. Afhankelijk van het tijdstip dat we in Marrakech aankomen, kun je nog even genieten op het dakterras van de riad voordat we met z’n allen nog een laatste keer dineren.

Dag 9 – Op deze laatste dag gaan we, als je wilt, al vroeg naar het Bahia paleis zodat je deze in alle rust kunt bekijken. Daarna ben je vrij om Marrakech verder te ontdekken. Bezoek eens het Maison de la Photographie of dwaal door de soeks alsof het de schatkamers van Ali Baba zijn; geurige kruiden, zilveren theepotten, dadels, leren tassen en sandalen en misschien ook wel die ene echte wonderlamp. Om 17:15 verzamelen we bij de riad om onze bagage op te halen en worden we naar het vliegveld gebracht. Hier eindigt onze reis. Weer helemaal opgeladen en vol nieuwe inzichten ga je terug naar huis. De woestijn geeft nooit haar geheimen prijs, maar zal vast ook bij jou iets in beweging hebben gezet!

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

Nadat je de boeking geplaatst hebt, ontvang je de factuur via de mail.

De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

Reisgezelschap
Boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in.

Persoonsgegevens

Adresgegevens

Contactgegevens

Overig


Vragen of opmerkingen

Algemene voorwaarden
Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.