De Taragalte Festival reis van dit jaar gaat helaas niet door. De organisatie heeft 4 juli bekend gemaakt dat het Festival misschien in december in een aangepaste vorm door kan gaan, maar ook dat is in deze tijden nog niet zeker. Nu er zoveel onzekere factoren zijn, kunnen we niet anders dan definitief deze reis voor dit jaar te annuleren. Zo ontzettend jammer, want het is zeker een van onze favoriete reizen. Natuurlijk gaan we er vanuit dat er volgend jaar gewoon weer een Taragalte Festival is waar we samen naar toe kunnen gaan. Heb je belangstelling, stuur dan een mail naar info@zinderniswoestijnreizen.nl en we houden je op de hoogte.

De Taragalte Festival reizen in de Marokkaanse woestijn van de afgelopen drie jaar waren supergezellig en een groot succes. Zindernis organiseert eind oktober / begin november 2022 deze reis dan ook voor alweer de vierde keer. We gaan naar de Sahara bij M’hamid El Ghizlane voor 3 dagen lang Desert Blues, folklore, dans, ambachten en lekker eten in een waanzinnig mooi decor.

Een muziekfestival in de woestijn is een unieke belevenis! De zon verdwijnt achter de zandduinen, de hemel kleurt intens blauwpaars, publiek stroomt toe – is uitgelaten. Een zacht briesje door je haar, aangename temperatuur. Op het podium start de eerste band, de muziek raakt je in je hart. Je kijkt elkaar eens aan en… geen drassig weiland. Je staat ‘gewoon’ in de woestijn, de poort van de Sahara.

Luister naar de Zindernis Sahara Travel Songs playlist op Spotify om een goede indruk te krijgen en alvast in de stemming te komen.

Naast muziek staat er natuurlijk meer op het programma. Wat doe je wanneer je in de woestijn bent? Precies, je maakt een kamelentocht. Een tulband om je hoofd knopen, beschermt je tegen zand en zon – en het is ook gewoon superleuk om eens te kunnen doen. Verder een bezoek aan de kasbah van Ait ben Haddou, theedrinken bij de bewoners van de oude kasbah in het Nomadendorp en een kijkje bij een pottenbakkerij.

Overnachten in authentieke Riads in Marrakech, een hotel – met zwembad – in een oase en slapen in een woestijnkamp. Denk bij dat laatste aan kleurige kamers met échte bedden, knapperend kampvuur en nomaden die hun eeuwenoude liedjes nog steeds met veel passie zingen.

Veel Desert Blues, een muziekstroming die ook in het Westen steeds populairder wordt. Afgelopen jaren waren o.a. Tinariwen, Oum, Aziz, Ali Farka Touré Band, Les filles de Illighadad en Imarhan van de partij. De definitieve datum voor de elfde editie is nog niet vastgesteld, zodra er meer bekend is vermelden we dat hier en op onze Facebook-pagina. Oktober 2018 zag het er naar uit dat een zandstorm op de laatste dag roet in het eten zou gooien – zand en electronica is geen goede combinatie, maar het urenlange optreden van Tinariwen in een kleine setting maakte alles weer goed! Het werd een avond om nooit meer te vergeten. De zondag in 2017 stond in het teken van Afri’kelles – a tribute to women. Het optreden van Oum op deze dag was memorabel – wat een charisma heeft deze vrouw! Het gedeelte voor het podium was deze avond alleen toegankelijk voor vrouwen, wat een hele bijzondere sfeer gaf. Oum nodigde alle vrouwen voor en op het podium uit, de verbondenheid knetterde haast in de lucht.

Zelfs op een festival midden in de woestijn kan het druk zijn. Niet zo druk als Pinkpop of Best Kept Secret, maar toch. Overnachten op een groot veld, gras óf zand kan leuk zijn, wij vermijden de drukte en overnachten in een prachtig ‘tenten’kamp in de woestijn aan de andere kant van het dorp. Het vervoer van en naar het festivalwoestijnterrein gaat per jeep.

Tinariwen tijdens Festival Taragalte

Helaas gaat deze reis – dankzij Corona 🙁 – ook in 2021 niet door. We gaan ervan uit dat we in 2022 weer naar dit superfijne festival kunnen gaan. Heb je interesse en wil je op de hoogte gehouden worden, stuur dan een mailtje naar info@zinderniswoestijnreizen.nl we nemen dan contact op kunnen zodra er meer bekend is. 

Deze negendaagse reis eind oktober / begin november 2020 is een feest voor iedereen die van festivals en Desert Blues houdt. Het driedaagse festival wordt in 2020 voor de elfde keer georganiseerd en is aan de ene kant een festival zoals we dat allemaal wel kennen – podium, geluid en licht zijn stuk voor stuk prima geregeld, maar dat decor! Je staat dus echt midden in de woestijn tussen de lokale bevolking en bezoekers vanuit de hele wereld. Een unieke ervaring! Voor de dorpsbewoners uit de regio is dit één van de hoogtepunten van het jaar. Er wordt rekening gehouden met de kwetsbare woestijn, je vindt hier dan ook geen velden vol wegwerpbekers en eetkramen. Er is water en frisdrank in flessen te koop, wat niet wil zeggen dat er geen alcohol gedronken wordt! Wanneer je dat wilt, kunnen we op weg naar de woestijn een stop maken in een speciale supermarkt om wat bier of wijn in te kopen.

Het festival wordt op de eerste dag in de middag geopend door folkloristische groepen uit de regio. Overal om je heen: muziek, zang en dans. In de avond gaat dan het echte werk beginnen op het hoofdpodium. De namen van de bands zijn nog niet bekend, maar de afgelopen jaren waren Tinariwen, Aziz en Oum vaak aanwezig.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 4 personen. Er kunnen maximaal 11 deelnemers mee.

De prijs voor deze 9-daagse reis is € 980,- p.p. op basis van een gedeelde 2- of 3-persoonskamer. Liever een 1-persoonskamer? Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs te boeken. Toeslag voor 1-persoonskamer bedraagt € 50,- voor alle overnachtingen in de woestijn. De toeslag voor een 1-persoonskamer in Marrakech en het hotel in een oase bij Ouarzazate is op aanvraag.

Inclusief:

 • Alle maaltijden, incl. 2 alcoholvrije drankjes
 • Vervoer in Marokko, per jeep of minibus
 • Entree drie dagen Festival
 • 2 overnachtingen in een riad in Marrakech
 • 2 overnachtingen in een oase-hotel
 • 4 overnachtingen in de woestijn in een goed georganiseerd ‘tenten’kamp oftewel: een Bivouac. De ruime kamers hebben 1- en 2-persoonsbedden waarop het heerlijk slapen is. Sanitair is in een apart gebouw.
 • Water, koffie en thee in de Bivouac
 • Kamelentocht incl. picknick
 • Excursies

Exclusief:

 • Vliegticket naar Marrakech
 • Extra drankjes bij de maaltijden en op het festival
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooienpot – de werkloosheid in dit gebied is groot en de inkomsten voor de medewerkers zijn vaak niet hoog te noemen. Het is in Marokko zeer gebruikelijk om voor geleverde diensten een fooi te geven. Wanneer we € 40,- per persoon in de pot stoppen, helpen we een groot aantal mensen mee om hun familie te onderhouden.

Dag 1 – De reis start om 10:00 vanaf het vliegveld Marrakech Menara. We gaan rechtstreeks naar onze riad (hotel). Hier lunchen we en daarna gaan we op pad. Je kunt Marrakech zelf gaan verkennen of mee naar het Bahia Paleis, souks en in de avond eten op het beroemde Jemaa el Fnaplein.

Dag 2 – Na een vroeg ontbijt vertrekken we om 8:00 met de jeep of minibus via het imponerende Atlasgebergte naar Ait ben Haddou. Het is een mooie route van zo’n 4 1/2 uur waarbij je na iedere bocht het landschap en de kleuren ziet veranderen. Er zitten pittige bochten in de bergpas, dus wanneer je last hebt van wagenziekte is het handig om Primatour mee te nemen. In Ait ben Haddou lunchen we en bezoeken we de eeuwenoude Kasbah die op de Werelderfgoedlijst staat. Het eindpunt van deze dag is een hotel met zwembad in de prachtige Fint oase.

Dag 3 – Na het ontbijt gaan we verder op reis en rijden we via de weelderig groene Draaivallei naar de woestijn, wat nog zo’n vier uur rijden is. Onderweg stoppen we voor lunch en een oase-wandeling. In de namiddag komen we aan in M’hamid, het laatste woestijndorp voor en ‘poort’ naar de Sahara. Nadat de weg ophoudt is het nog zo’n 6 km offroad door het zand naar onze kleurige bivouac waar we de komende dagen zullen verblijven. In de avond een lekkere slowcooked maaltijd, sterren kijken en onze ervaringen delen bij het knetterende kampvuur.

Dag 4 – Ontbijt in de bivouac en tijd voor jezelf om de omgeving te verkennen, een goed boek te lezen of gewoon even he-le-maal niks. Rond een uur of half drie rijden we naar het festivalterrein zodat we op tijd zijn voor de opening van Festival Taragalte met o.a. optredens van diverse groepen uit de regio. Op deze avond eten we in de grote tent op het terrein, waar een warme maaltijd geserveerd wordt. Rond 20:00 beginnen de optredens op het podium. Of je nu vooraan bij het podium staat of op een zandduin neerstrijkt om te kijken en te genieten van de vele bands maakt niet uit. De sfeer is overal goed en maakt een onuitwisbare indruk. Na afloop worden we weer opgehaald om naar onze bivouac terug te gaan.

Dag 5 – In de ochtend rijden we naar de oude kasbah van M’hamid waar nog steeds mensen wonen. Met een gids maken we een wandeling door de kasbah en de omgeving. We worden vast bij iemand thuis uitgenodigd voor een kopje verse Marokkaanse muntthee. Na de lunch in het dorp kun je, voordat we terug rijden naar de bivouac nog wat souvenirs of een tulband kopen die je morgen bij de kamelentocht nodig zult hebben. Na het diner is het weer tijd om wat fijne bands te zien in dat prachtige decor.

Dag 6 – Een uurtje na het ontbijt gaan we een kamelentocht maken. Eerst nog een lesje ‘hoe krijg je die tulband nou een beetje fraai om je hoofd?’ en dan is het tijd om te vertrekken. Als je wilt kun je op de dromedaris, maar je kunt er ook voor kiezen om te lopen, of allebei natuurlijk. In de middag houden we onder een Tamarisk een picknick die verzorgt wordt door de kok en de gidsen.We nemen ruim de tijd voor de lunch. Wanneer we terugkomen even tijd om bij te komen van deze wandel- en dromedarisdag. Daarna diner en voor de allerlaatste keer – voor dit jaar in ieder geval – naar het festival voor de laatste optredens.

Dag 7 – Na het ontbijt nemen we afscheid van de woestijn en haar bewoners. We stappen in de jeep (of minibus) om via kleine weggetjes door de groene Draavallei vol dadelbomen naar Ouarzazate te rijden. Onderweg stoppen we voor een bezoek aan een pottenbakkerij en lunch. Eindpunt van deze dag is een hotel – met zwembad – in de oase vlakbij Ouarzazate.

Dag 8 – Wakker worden in de stilte en het groen van de oase. Na het ontbijt rijden we weer verder naar Marrakech. Onderweg stoppen we om te lunchen en de benen te strekken. In Marrakech gaan we naar onze riad en kun je nog genieten van de sfeer van deze bijzondere stad. Als je de mogelijkheid hebt om wat dagen aan deze reis vast te plakken, zodat je langer in Marrakech kunt blijven of naar Essouaira kunt gaan, zou ik dat zeker doen. Er is zoveel te zien, te proeven en te ontdekken! In de avond hebben we nog een laatste gezamelijk diner voordat we morgen weer naar huis vliegen.

Dag 9 – Na het allerlaatste ontbijt is het tijd om op het vliegveld afscheid te nemen. Hier eindigt voor nu het nieuwe avontuur. Wat je mee naar huis neemt is een geweldige ervaring en massa’s goede herinneringen!

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

Reisgezelschap
Boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in.

Persoonsgegevens

Adresgegevens

Contactgegevens

Overig


Vragen of opmerkingen

Algemene voorwaarden
Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.