fbpx

SATSANG RETRAITE

/SATSANG RETRAITE
SATSANG RETRAITE 2018-04-24T08:30:32+00:00

Satsang retraite

Van 3 t/m 11 oktober 2018 kun je op Satsang retraite in Zuid-Marokko. Samen met Rita Bouwman Satsang houden in een prachtig decor van lemen kasbah’s en goudgele zandduinen in Marokko is een fantastische ervaring. Overnacht op prachtige locaties in Marrakech, oase en woestijn. Maak kennis met de Nomadencultuur en leef in het ritme van de Sahara. Naast de diepe ervaring van Satsang kun je ook genieten van natuur en cultuur in de Marokkaanse woestijn. Een inspirerende reis, geheel verzorgd en geschikt voor jou als je al wat ervaring met Satsang hebt.

Satsang ‘Wakker Mens Zijn’, zijn bijeenkomsten waarin je alle gelegenheid hebt om te onderzoeken wie/wat je werkelijk bent. Het is de plek om vragen te stellen over alles wat je ontmoet in jezelf. We verlangen er niet echt naar gelukkig te worden, we verlangen ernaar dat we goed zijn zoals we zijn. Dat we rust in onszelf vinden. Als je stopt met zoeken naar geluk, ervaar je dat je precies datgene bent wat je zoekt. Een krachtig JA aan leven ervaren, dat is Wakker Mens Zijn.

Voor meer informatie over Satsang kun je kijken op de website van Rita, http://www.ritabouwman.nl. Vragen aan Rita over Satsang tijdens deze reis kun je stellen via rita@ritabouwman.nl of telefonisch via 06-28354614

Bij 8 deelnemers kunnen we de reis door laten gaan. Maar gezien de enthousiaste reacties in verschillende Satsang groepen is het wijs om je snel aan te melden, want we gaan tot 12 deelnemers.

Nadat je je hebt aangemeld, hoef je alleen nog maar je vliegticket te boeken. Wil je eerder naar Marrakech vertrekken of nog een paar dagen vastplakken aan je reis, laat dat dan weten in het boekingsformulier. We helpen je graag bij het vinden van een fijne riad in Marrakech. De reis start om 10:00 op het vliegveld Marrakech Menara. De beste aansluiting heb je via Transavia met de vlucht vanaf Eindhoven. Vertrek op woensdag 3 oktober 2018 om 7:20 Je komt dan om 10:00 plaatselijke tijd in Marrakech aan. Op de terugweg vertrek je het best met Ryanair om 17:40 vanuit Marrakech naar Eindhoven waar je dan om 22:25 plaatselijke tijd aankomt.

Deze reis is een mooie combinatie van Satsang en cultuur. Je krijgt een goede indruk van de natuur en de mensen in het zuiden van Marokko. De reis start in Marrakech, de meest bruisende van de koningssteden. Dwaal door de souks, eet op het Djemaa El Fna plein, laat je betoveren! Via het indrukwekkende, ruige Atlasgebergte en Ait Ben Haddou rijd je per jeep door de onverwachts groene Draavallei naar het letterlijke einde van de weg. M’hamid, het begin van de woestijn. Nog zo’n zes km offroad door het zand naar ons woestijnkamp. Geniet van de zonsondergangen en de sterrenhemel. Maak kennis met de Marokkaanse keuken en de gastvrijheid van de bevolking. Tijd heeft hier een andere betekenis. Nieuwe ontmoetingen en de Nomadencultuur geven je inspiratie en nieuwe inzichten.

Het Satsang-programma start na de overnachting in Marrakech en wordt begeleid door Satsanggever Rita Bouwman, die in de loop der jaren verschillende Satsang-retraites en Satsang-jaargroepen begeleidde (Youtube Rita Bouwman).

Er staan verschillende excursies op het programma waar je aan deel kunt nemen: bezoek aan de oude koranschool Medersa ben Youssef in Marrakech en de kasbah van Ait ben Haddou, een heerlijke dromedarisdagtocht, bezoek aan een authentieke plaatselijke hammam, thee drinken bij bewoners van een nog bewoonde kasbah en een excursie naar een pottenbakkerij.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 8 personen. Om genoeg persoonlijke aandacht te garanderen kunnen er maximaal 12 deelnemers mee.

De prijs voor deze 8-daagse reis bedraagt € 975,- p.p. op basis van een 2- of 3-persoonskamer. Een 1-pk in Marrakech, onderweg en in de woestijn is afhankelijk van de beschikbaarheid. Mogelijkheden en meerprijs op aanvraag.

Inclusief:

 • 10 x Satsang
 • alle overnachtingen; 2 x in een traditionele riad in Marrakech, 1 x in een riad nabij Ouarzazate, 4 x in de bivouac in M’hamid, 1 x in een lodge in een oase nabij Agdz
 • alle transfers en vervoer in Marokko
 • alle maaltijden, uitgezonderd de lunch op de laatste dag in Marrakech
 • een (alcoholvrij) drankje bij de maaltijden
 • water, thee en koffie in de bivouac
 • excursies

Exclusief:

 • vliegticket naar en van Marrakech
 • bijdrage aan de fooienpot (ca. € 40,-)
 • persoonlijke uitgaven zoals extra drankjes bij de maaltijden, drankjes onderweg en souvenirs
 • lunch laatste dag in Marrakech

Dag 1 – Aankomst in bruisend Marrakech waar de retraite start. Transfer naar onze riad in de medina. Hier laten we onze bagage beheerd achter zodat we meteen naar de Medersa ben Youssef kunnen. Na een bezoek aan deze prachtige oude Koranschool lunch in de medina. Na de lunch dwalen door de soeks alsof het de schatkamers van Ali Baba zijn; lampen, dadels, geurige kruiden, zilveren theepotten, leren sandalen, olijven, tassen en 1001 andere dingen. Laat je ’s avonds betoveren op Jemaa El Fnaa, het beroemde plein in Marrakech dat zodra de zon ondergaat een bonte voorstelling uit de hoed tovert. Hier schuiven we aan bij één van de vele eetkraampjes die ons al van verre roepen met geurige rookwolken.

Dag 2 – Na een vroeg ontbijt haalt onze chauffeur ons op en vertrekken we om 8:00 met de jeep of minibus om via het imponerende Atlasgebergte naar Ait ben Haddou te rijden. Een prachtige tocht waarbij je ogen tekort komt, na iedere bocht zie je het landschap en de kleuren veranderen. Het Atlasgebergte heeft ook pittige bochten, dus heb je last van wagenziekte vergeet dan je reispillen niet! Voor de lunch stoppen we in Ait ben Haddou. Wanneer je in dit gedeelte van Marokko bent, kun je echt niet voorbij rijden zónder de eeuwenoude Kasbah van Ait ben Haddou (Werelderfgoedlijst) te bezoeken. Eindpunt van deze dag is een rustig hotel met zwembad waar op het terras de eerste Satsang van deze reis gehouden wordt. Na de Satsang diner in het restaurant van het hotel.

Dag 3 – Na het ontbijt vertrekken we rond 9:00 om door de prachtig groene Draa vallei verder te rijden naar M’hamid. Dadelpalmen tot zover je blik reikt en de velden, zó groen. Iets dat je hier helemaal niet verwacht. De weg slingert door de vallei net als de rivier de Draa die deze vallei zo vruchtbaar maakt. Onderweg maken we bij Agdz met een gids een wandeling door een van de vele oases. Voor de lunch stoppen we in Zagora. Vanaf hier is het nog een dik uur naar M’hamid, het laatste oasedorp voor de woestijn. Hier eindigt ook letterlijk de weg. Na zo’n 6 km door het woestijnzand komen we aan in ons woestijnkamp (bivouac) voor de volgende dagen.
Na de Satsang staat er een lekker diner voor ons klaar en ondertussen wordt er een knetterend kampvuur gemaakt waar we onze ervaringen van deze dag kunnen delen en naar de sterren kunnen kijken natuurlijk.

Dag 4 – Wakker worden in de woestijn en de dag beginnen met ontbijt (8:00) en daarna om 9:00 de eerste Satsang-sessie van deze dag. Laat in de ochtend lopen we vanaf de bivouac in zo’n drie kwartier tot een uur door het zand naar M’hamid waar we tulbanden en/of andere souvenirs kunnen kopen en gaan lunchen op een terras in het dorp. Met de jeeps gaan we terug naar de bivouac waarna je tijd voor jezelf hebt – struinen door de woestijn, een boek lezen, de stilte in je opnemen of lekker helemaal niets doen. In de vroege avond Satsang en diner.

Dag 5 – Ontbijt en aansluitend Satsang. De rest van de ochtend is weer van jou. Na de lunch rijden we naar de oude nog bewoonde kasbah van M’hamid. Een gids laat ons hier de straatjes zien en vertelt over het leven en wonen in de kasbah. Samen met hem drinken we uitgebreid verse Marokkaanse muntthee bij één van de bewoners thuis. Hier krijg je een goed beeld van hoe het leven er aan toe gaat in een kasbah. Vanuit de kasbah gaan we naar een mooie plek om de zonsondergang te zien, waarna we terug rijden naar de bivouac voor Satsang en diner.

Dag 6 – Ontbijt en Satsang. De kamelen liggen al op ons te wachten voor de kamelentocht. Eerst nog een lesje ‘hoe krijg je zo’n tulband nou een beetje fraai om je hoofd?’ voordat we op pad gaan. Een tulband werkt goed tegen de warmte en de zon, trek ook een lange broek aan zodat je benen niet tegen de kameel aan schuren. Als je wilt kun je op de dromedaris, maar je kunt er ook voor kiezen om te lopen. In de middag houden we onder de Tamariskbomen een picknick die verzorgt wordt door de kok en de gids. We nemen ruim de tijd voor lunch, thee en ontspannen voordat we verder gaan en weer terugkeren naar de bivouac.
Na de Satsang schuiven we aan voor het diner waarna onze laatste woestijnavond feestelijk wordt afgesloten met muziek bij het kampvuur.

Dag 7 – Vroeg ontbijt en vertrek richting Marrakech met een overnachting aan het begin van de oase bij Agdz. In de ochtend bezoeken we een traditionele pottenbakkerij in Tamegroute. Verder naar Zagora waar we naar de hammam gaan. Geen luxe welnessoord, maar precies de authentieke hammam zoals de bewoners die zelf ook gebruiken. Een hele ervaring die je niet gauw zult vergeten! Ontspannen en met een superzachte huid lunchen we op een terras in Zagora. Eindpunt van deze dag is Lodge Hara oasis. Hier is iedereen vrij om de rest van de middag te besteden. Luieren, mijmeren of een mooie wandeling maken voordat het tijd is voor de Satsang. Diner in de Lodge.

Dag 8 – Vroeg ontbijt en aansluitend Satsang. Vandaag de laatste (best lange) etappe naar Marrakech. Onderweg stoppen we voor lunch en om de benen even te strekken. Zodra we in Marrakech zijn, gaan we naar onze riad waar we ons op kunnen frissen en we nog een keer heerlijk uit eten gaan als afsluiting van deze reis.

Dag 9 –Na het laatste ontbijt kun je nog tot 15:00 genieten van al het moois Marrakech biedt. Om 15:00 verzamelen bij de riad om van daaruit naar het vliegveld te gaan. Weer helemaal opgeladen en vol nieuwe inzichten ga je terug naar Nederland.

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

Nadat je de boeking geplaatst hebt, ontvang je de factuur via de mail.

De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

Reisgezelschap
Boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in.

Persoonsgegevens

Adresgegevens

Contactgegevens

Overig


Vragen of opmerkingen

Algemene voorwaarden
Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.