Paspoort en geldzaken – Bij vertrek uit Marokko moet je paspoort nog minimaal drie maanden geldig zijn. Controleer je paspoort daarom dan ook ruim voordat je op reis gaat. Ook kinderen moeten een eigen paspoort hebben, een identiteitskaart is niet voldoende. Voor Marokko heb je geen visum nodig.

De munteenheid van Marokko is de Dirham. 100 DH (of MAD) is ongeveer € 11,- waard. Bij aankomst op het vliegveld in Marrakech is het handig om wat Dirhams te wisselen of te pinnen bij pinautomaten met het Maestro- en Cirrus-logo. In Marrakech zijn wel wisselkantoren en pinautomaten, maar aan de zuidkant van het Atlasgebergte zijn de pinautomaten wat schaarser. Je kunt nog pinnen in Ouarzazate, Tinerhir en Zagora. Hoe dichter bij de woestijn hoe groter de kans dat je voor een ‘tijdelijk buiten gebruik’ automaat staat.

Vergeet niet je bankpasinstellingen aan te passen, zodat je ook tijdelijk buiten Europa geld kunt opnemen. Via internetbankieren kun je de instelling wijzigen van ‘Europa’ naar ‘Wereld’.

Veiligheid – Marokko is, ondanks de onrusten in het Midden-Oosten rustig en stabiel. Je kunt dan ook veilig reizen naar en in Marokko.

Accomodatie – Tijdens de reis overnacht je in sfeervolle riads in Marrakech. In de woestijn verblijf je in een bivouac, een woestijnkamp. De kleurige kamers zijn voorzien van goede bedden die eventueel ook buiten gezet kunnen worden als het te warm is of je naar de sterren wilt kijken totdat je in slaap valt. Er is een apart toilet- en douchegebouw. Het kán voorkomen dat er, net op het moment dat je gaat douchen even geen warm water is. Schrik niet, je bent tenslotte op avontuur in de woestijn. Er wordt alles aan gedaan om er dan voor te zorgen dat je een half uurtje later wel een warme douche hebt.

Eten en drinken – Bij de groepsreizen zijn naast het ontbijt ook de meeste lunches en diners bij de prijs inbegrepen. Wanneer dit niet het geval is, kun je vaak in je riad (hotel) eten, maar het is natuurlijk veel leuker om ergens in de medina een leuk restaurantje te zoeken om van de Marokkaanse keuken te genieten. Let er vooral buiten Marrakech op dat je een restaurant kiest waar het druk is en waar ook de plaatselijke bevolking zelf eet. Het eten is er dan goed en vers.

Fooien – De salarissen in Marokko zijn laag en er is veel werkloosheid. Het is zeer gebruikelijk om een fooi voor verleende diensten te geven, denk hierbij aan gidsen, chauffeurs, kamelenverzorgers en hotelpersoneel. De fooi is een belangrijke extra bron van inkomsten.

Gezondheid – Het risico om ziek te worden is in Marokko niet veel groter dan in Nederland. Voor reizen in Marokko heb je geen vaccinaties nodig. Inenting tegen Hepatitis A en DTP wordt aanbevolen. Wanneer je frequent reist heb je deze inentingen meestal wel. De gezondheidszorg is met name in de steden redelijk goed ontwikkeld. Wanneer je op eigen gelegenheid wat gaat eten, en dan vooral buiten Marrakech kies dan voor een restaurant waar het druk is en waar de plaatselijke bevolking zelf ook eet. Het eten is er dan goed en vers. Drink veel mineraalwater uit plastic flessen die je heel goedkoop op zowat iedere straathoek kunt krijgen. Vergeet ook niet geregeld je handen te wassen of gebruik een desinfecterende gel.

Verzekering – Het afsluiten van een goede reisverzekering is verplicht, We raden sowieso aan een goede reis-, annulerings,- en bagageverzekering af te sluiten. Voor een redelijk klein bedrag voorkom je het risico op hoge kosten.

Kleding – In de woestijn kan het ’s avonds en in de nacht flink afkoelen. Neem daarom ook een warme jas en warme kleding mee. Het handigst is wanneer je ‘laagjes’kleding meeneemt. Uit respect voor de lokale bevolking raden wij aan om niet in té korte rokjes en minuscule hemdjes te lopen. Je hoeft nou ook weer niet je lichaam te bedekken, een rok in de buurt van de knie met een shirt met mouwtjes is prima voor vrouwen. Loop er niet te uitdagend bij, de Marokkaanse bevolking is dit op veel plaatsen niet gewend, wat vaak leidt tot extra ongewenste aandacht.

Vervoer – Afhankelijk van het aantal deelnemers per reis gaan we per jeep of minibus. Allebei met airco.