fbpx

MINDFULNESS & CULTUURREIS

/MINDFULNESS & CULTUURREIS
MINDFULNESS & CULTUURREIS 2018-02-26T23:43:27+00:00

Samen met Jolien Posthumus van Bundelt kun je in Marokko van 6 t/m 14 mei genieten van een 9-daagse reis zonder deadlines en haast… Mindfulness in een prachtig decor van lemen kasbah’s en goudgele zandduinen. Overnacht op prachtige locaties in Marrakech, oase en woestijn. Maak kennis met de Nomadencultuur en leef in het ritme van de Sahara.

Vaak rennen we van het een naar het ander, denkend aan de problemen van gisteren en de zorgen van morgen. Tijd om af en toe te kijken waar we nu staan in het leven, schiet er vaak bij in. We laten ons meeslepen door gevoelens, emoties en gedachtes. Mindfulness kan je helpen om daar beter mee om te gaan, om met volle aandacht aanwezig te zijn in het moment.

De woestijn in Marokko is de ideale omgeving om een pas op de plaats te maken en rustig de tijd te nemen voor jezelf. Een inspirerende reis, van begin tot eind voor zowel beginners als gevorderden in Mindfulness. Een reis om te ontspannen, onderzoeken en ontmoeten. Om te delen, te verwonderen en om jezelf te verbinden – met de wereld binnen en buiten. Om kennis te maken met meditatie en oefeningen uit de achtweekse Mindfulnesstraining of juist om je practice te verdiepen en te onderhouden.

Gun jezelf deze reis, stap even uit je dagelijkse leven en wordt weer Mindful in Marokko!

Het enige dat je nog hoeft te doen is je vliegticket boeken. De reis start op zondag 6 mei in de vroege avond in Marrakech. De beste aansluiting heb je via Transavia met de vlucht van 16:45 vanaf Schiphol. We komen dan om 19:40 plaatselijke tijd aan. De terugvlucht vertrekt op maandag 14 mei om 17:20 vanaf Marrakech Menara naar Eindhoven waar we om 22:05 weer landen.

Misschien wil je eerder naar Marrakech of wil je een paar dagen langer blijven. We kunnen je helpen om een leuke riad te boeken.

Wanneer je vragen hebt over het Mindfulness programma kun je altijd contact opnemen met Jolien: 06-42157748 Voor overige vragen kun je het contactformulier invullen of bellen met Fanny: 06-37012064. We helpen je graag!

Naast Mindfulness krijg je tijdens deze reis ook een goede indruk van de natuur en de mensen in het zuiden van Marokko. De reis start in Marrakech, de meest bruisende van de koningssteden. Dwaal door de souks, eet op het Jemaa El Fna plein, laat je betoveren! Via het indrukwekkende, ruige Atlasgebergte en Ait Ben Haddou rijd je per jeep door de onverwachts groene Draavallei naar het letterlijke einde van de weg. M’hamid, het begin van de woestijn. Nog zo’n 6 km offroad door het zand naar ons woestijnkamp. Geniet van de zonsondergangen en de sterrenhemel. Maak kennis met de Marokkaanse keuken en de gastvrijheid van de bevolking. Tijd heeft hier een andere betekenis. Nieuwe ontmoetingen en de Nomadencultuur geven je inspiratie en nieuwe inzichten.

Het Mindfulnessprogramma start in de oase en worden gegeven door Jolien Posthumus, een ervaren en gecertificeerd Mindfulnesstrainer (MBSR). Zij is eigenaar van Bundelt waar zij Mindfulnesstrainingen en Body Balance geeft en evenementen organiseert.  De heldere, warme en praktische aanpak is wat Jolien kenmerkt. ‘Reizen en de Arabische cultuur zijn 2 grote liefdes, Mindfulness geven mijn grote passie. Om deze samen te brengen tijdens deze reis, te bundelen met Zindernis Woestijnreizen, is een droom die uitkomt. Ik hoop je te mogen ontmoeten in mei’.

De lessen zijn down-to-earth, voor beginners een mooie kennismaking met Mindfulness en voor gevorderden een prachtige plek om hun practice te verdiepen en te onderhouden. Begeleide – en zitmeditaties worden afgewisseld met lichaamsgerichte oefeningen, zoals liggende yoga, staande yoga, bodyscan en loopmeditatie. Door de unieke locatie en de Mindfulness wordt er ruimte gecreëerd waarbij lichaam en geest in balans komen.

Naast genoeg tijd om te ontspannen en je eigen ding te doen, staat ‘koken mét en eten bij’ de lokale bewoners en een bezoek aan de kasbah van Ait ben Haddou op het programma. Een heerlijke dromedarisdagtocht, bezoek aan een authentieke plaatselijke hamam, thee drinken in de plaatselijke kasbah en een excursie naar een pottenbakkerij maken het plaatje compleet.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 5 personen. Om genoeg persoonlijke aandacht bij de Mindfulnesstraining te garanderen kunnen er maximaal 10 deelnemers mee.

De prijs voor deze 9-daagse reis: € 1050,- p.p. op basis van een 2-persoonskamer. Toeslag voor een 1-persoonskamer bedraagt € 50,- voor alle overnachtingen in de woestijn. Een kamer voor jou alleen in Marrakech en de oase is afhankelijk van de beschikbaarheid. Mogelijkheden en meerprijs op aanvraag.

Inclusief:

 • 10 Mindfulnesstrainigen
 • alle overnachtingen; 3 x in een traditionele riad in Marrakech, 1 x in een riad in een oase nabij Ouarzazate en 4 x in de bivouac in M’hamid
 • alle vervoer in Marokko
 • alle maaltijden en een (niet alcoholisch) drankje, uitgezonderd de maaltijden in Marrakech (2 x lunch en 3 x diner)
 • water, thee en koffie in de bivouac
 • excursies en activiteiten; koken en eten bij de dorpsbewoners, kamelentocht met lunch onderweg, bezoek aan pottenbakkerij, wandeling met gids door een oase, bezoek aan een plaatselijke hamam, theedrinken bij inwoners van een oude kasbah, bezoek aan de kasbah van Ait ben Haddou, bezoek aan Medersa ben Youssef in Marrakech

Exclusief

 • vliegticket naar en van Marrakech
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • maaltijden in Marrakech
 • drankjes onderweg

Tijdens deze hele reis zullen er naast de formele Mindfulness beoefening zoals in het programma beschreven staat ook informele oefeningen gedaan worden.

Dag 1 – Aankomst in de avond in bruisend Marrakech. Vanaf vliegveld Menara gaan we naar onze riad, waar we een hapje eten, kennismaken en echt aan kunnen komen.

Dag 2 – Vandaag heb je de hele dag om Marrakech te verkennen. Je kunt dit natuurlijk op eigen houtje doen, maar je kunt er ook voor kiezen om met ons mee te gaan. Een bezoek aan Medersa ben Youssef en door de soeks dwalen alsof het de schatkamers van Ali Baba zijn; lampen, geurige kruiden, zilveren theepotten, dadels, leren tassen en sandalen. Misschien loop je ook wel tegen de enige echte wonderlamp aan. Laat je ’s avonds betoveren op Jemaa El Fna, het beroemde plein dat zodra de zon ondergaat een bonte voorstelling uit de hoed tovert. De rookpluimen en geuren van de eetkraampjes komen je van verre tegemoet. We schuiven dan ook graag aan bij één van de eetkraampjes.

Dag 3 – Na een vroeg ontbijt vertrekken we met de jeep om via het imponerende Atlasgebergte naar Ouarzazate te rijden. Na iedere bocht zie je het landschap en de kleuren veranderen. Voor de lunch stoppen we bij Ait ben Haddou, de eeuwenoude Kasbah die op de Werelderfgoedlijst staat. Eindpunt van deze dag is een oase vlakbij Ouarzazate waar we in de avond de eerste Mindfulnesstraining van Jolien Posthumus krijgen. Ons hotel heeft een zwembad – met een prachtige achtergrond dus vergeet vooral je zwemkleren niet.

Dag 4 – Wakker worden in de stilte en het groen van de oase. Na de Mindfulness en het ontbijt stappen we in de jeep om via de groene Draavallei vol dadel- en palmbomen naar M’hamid te rijden, het laatste oasedorp voor de woestijn. Na de lunch maken we een wandeling door deze weelderige vallei en stoppen we nog voor een bezoek aan de pottenbakkerij. Eindpunt M’hamid wordt niet voor niets de poort naar de Sahara genoemd. De weg houdt hier op en na zo’n 6 km met de jeep door het zand komen we in de late namiddag aan bij onze bivouac (luxe ‘tenten’kamp). In de avond Mindfulness, een lekkere slowcooked maaltijd, sterren kijken en onze ervaringen delen bij het knetterende kampvuur.

Dag 5 – Deze dag beginnen we weer met een goed voorbereidde Mindfulness-sessie. Na het ontbijt maken we om een uurtje of 10 een stiltewandeling van ongeveer 90 min. door het woestijnzand. We eindigen deze wandeling in M’hamid waar we Rachida en Khadija ontmoeten, geboren en getogen hier in het woestijndorp. Bij hen thuis gaan ze samen met ons onze lunch bereiden. Een ‘kookworkshop’ in hun keuken, maar dan net even anders. Het gaat hierbij niet zozeer om de verfijnde Marokkaanse keuken, maar om het samen-zijn. Het delen van huis, keuken, cultuur en gebruiken; een inkijkje in het leven van alledag. Samen aan tafel genieten van onze eigen klaargemaakte lunch.

Na de lunch kopen we onze tulbanden voor de kamelenrit en evt. souvenirs in het dorp en pakken we nog even een terrasje. Met de jeep gaan we weer terug naar de bivouac waar je tot de Mindfulnesstraining begint tijd voor jezelf hebt. Een boek lezen, rondstruinen in de woestijn, een dutje doen, wat je wilt… In de avond diner en genieten van de sterren bij het kampvuur.

Dag 6 – In de ochtend Mindfulness en ontbijt. Tot de lunch kun je zelf weer doen waar je zin in hebt. Maak een mooie wandeling, fotografeer de omgeving, lees een boek… Na de lunch rijden we naar de oude kasbah van M’hamid. Hier krijgen we een rondleiding en drinken we Marokkaanse muntthee bij de bewoners. De kinderen hier houden óók van voetballen, dus mocht je nog ruimte in je bagage overhebben…

Met de jeep rijden we een klein stukje verder om een mooie zonsondergang te zien om daarna meteen terug naar de bivouac te rijden voor een avond Mindfulness bij kampvuur. Daarna een lekkere slowcooked maaltijd en afsluiting van deze dag.

Dag 7 – Na de Mindfulness en het ontbijt nog eventjes luieren voordat we met de dromedarissen op pad gaan. Eerst nog een lesje ‘hoe krijg je die tulband nou een beetje fraai om je hoofd?’ en dan is het tijd om te vertrekken voor de dromedaristocht. Als je wilt kun je op de dromedaris, maar je kunt er ook voor kiezen om te lopen, of allebei natuurlijk. In de middag houden we onder een Tamarisk een picknick die verzorgt wordt door de kok en de gidsen. We nemen ruim de tijd voor de lunch. Jolien geeft nog een Mindfulness oefening voordat we weer verder gaan en in de richting van het kamp teruglopen. Even tijd om bij te komen van deze wandel- en dromedarisdag. Daarna de avondoefeningen, opfrissen en aanschuiven voor het diner. Na afloop muziek en feest bij het kampvuur en nog even stil genieten van de duizelingwekkende sterrenhemel op deze laatste woestijnavond.

Dag 8 – Vandaag hebben we een vroeg ontbijt, nemen afscheid van de bivouac en M’hamid en rijden in 1 dag terug naar Marrakech. Best een pittige tocht, maar onderweg zullen we stoppen voor de lunch en een bezoek aan de plaatselijke, traditionele hamam. Geen luxe wellness-oord, maar precies de authentieke hamam zoals de bewoners deze zelf ook gebruiken. Helemaal ontspannen en met een superzachte huid komen we aan in onze riad in Marrakech. Mindfulness yoga op het terras van de riad voordat we met z’n allen nog een laatste keer dineren.

Dag 9 – Na het allerlaatste gezamenlijke ontbijt hebben we nog een dagdeel Marrakech voor ons. Je kunt deze tijd zelf invullen. Neem bijvoorbeeld vroeg in de ochtend een taxi naar de mooie Jardin Majorelle, ga naar het Bahia paleis of bezoek de Joodse Mellah (souk). Rond 14:30 vertrekken we vanuit de riad naar het vliegveld en eindigt ons Marokko-avontuur. Weer helemaal opgeladen en vol nieuwe inzichten ga je terug naar Nederland. De woestijn geeft nooit haar geheimen prijs, maar zal vast ook bij jou iets in beweging hebben gezet!

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

Reisgezelschap
Boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in.

Persoonsgegevens

Adresgegevens

Contactgegevens

Overig


Vragen of opmerkingen

Algemene voorwaarden
Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.