fbpx

MINDFULNESS & CULTUURREIS

/MINDFULNESS & CULTUURREIS
MINDFULNESS & CULTUURREIS 2019-03-03T22:12:01+00:00

Een 9-daagse Marokko woestijnreis zonder deadlines en haast…  Mindfulness in een prachtig decor van lemen kasbah’s en goudgele zandduinen. Overnacht op prachtige locaties in Marrakech, oase en woestijn. Maak kennis met de Nomadencultuur en kom in het ritme van de Sahara. Samen met  Mindfulness-docent Jolien Posthumus van Bundelt kun je van 24 november t/m 2 december Mindful in Marokko zijn.

Ren ook jij van het een naar het ander, denkend aan de problemen van gisteren en de zorgen van morgen? Tijd om af en toe te kijken waar je nu staat in het leven, schiet er vaak bij in. We laten ons allemaal meeslepen door onze gevoelens, emoties en gedachtes. Mindfulness kan je helpen om daar beter mee om te gaan, om met je volle aandacht aanwezig te zijn in het moment.

De woestijn in Marokko is de ideale omgeving om een pas op de plaats te maken en rustig de tijd te nemen voor jezelf. Een inspirerende reis voor zowel beginners als gevorderden in Mindfulness. Tijd om te ontspannen, te onderzoeken en te ontmoeten. Tijd om te delen en je te verwonderen over alles wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft in dit magische land. Verbind jezelf opnieuw met de wereld binnen en buiten en maak kennis met – of verdiep je – meditatie en (yoga)oefeningen uit de achtweekse Mindfulnesstraining.

Gun jezelf deze reis, stap even uit je dagelijkse leven en wordt weer Mindful in Marokko!

Het enige dat je nog hoeft te doen is je vliegticket boeken. De reis start op zondag 24 november in Marrakech waar deze ook weer eindigt op maandag 2 december.

Misschien wil je eerder naar Marrakech of wil je een paar dagen langer blijven. We kunnen je helpen om een leuke riad te boeken.

Wanneer je vragen hebt over het Mindfulness programma kun je altijd contact opnemen met Jolien: 06-42157748 Voor overige vragen kun je het contactformulier invullen of bellen met Fanny: 06-37012064. We helpen je graag!

Naast Mindfulness krijg je tijdens deze reis ook een goede indruk van de natuur en de mensen in het zuiden van Marokko. De reis start in Marrakech, de meest bruisende van de koningssteden. Dwaal door de souks en laat je betoveren! Via het indrukwekkende, ruige Atlasgebergte en Ait Ben Haddou rijd je per jeep door de onverwachts groene Draavallei naar het letterlijke einde van de weg. M’hamid, het begin van de woestijn. Nog zo’n 6 km offroad door het zand naar ons woestijnkamp. Geniet van de zonsondergangen en de sterrenhemel. Maak kennis met de Marokkaanse keuken en de gastvrijheid van de bevolking. Tijd heeft hier een andere betekenis. Nieuwe ontmoetingen en de Nomadencultuur geven je inspiratie en nieuwe inzichten.

Het Mindfulnessprogramma start in de oase en worden gegeven door Jolien Posthumus, een ervaren en categorie 1 (hoogste graad) geregistreerd Mindfulnesstrainer (MBSR). Zij is eigenaar van Bundelt waar zij naast Mindfulnesstrainer en Meditatie Facilitator werkt als Event Manager.

De heldere, warme en praktische aanpak is wat Jolien kenmerkt. ‘Ik zet mij in voor de integratie van Mindfulness in onze samenleving en het mogen trainen van Mindfulness is voor mij een grote eer en een nog groter plezier. Reizen en de Arabische cultuur zijn 2 grote liefdes, Mindfulness geven mijn grote passie. Om deze samen te brengen tijdens deze reis, te bundelen met Zindernis Woestijnreizen, is een droom die uitkomt. Ik hoop je te mogen ontmoeten in november’.

De down-to-earth lessen zijn een mooie kennismaking met Mindfulness voor beginners. Gevorderden kunnen hun practice verdiepen en onderhouden op prachtige locaties in dit waanzinnig mooie land. Begeleide – en zitmeditaties worden afgewisseld met lichaamsgerichte oefeningen zoals yoga, bodyscan en loopmeditatie. Door de unieke locatie en de Mindfulness wordt er ruimte gecreëerd waarbij je lichaam en geest in balans komen.

We hebben ook een aantal leuke activiteiten in het programma opgenomen. Een oase-wandeling, ‘koken mét en eten bij’ de lokale bewoners, bezoek aan de kasbah van Ait ben Haddou en een heerlijk relaxte kamelendagtocht. We laten ons scrubben in een authentieke plaatselijke hamam, drinken thee in de plaatselijke kasbah en bezoeken een traditionele pottenbakkerij. Naast de Mindfulness en de activiteiten is er ook ruimte om te ontspannen op de manier zoals jij dat zelf wilt. Mijmerend door de woestijn wandelen, eindelijk dat boek lezen, schrijven of gewoon even lekker niks.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 6 personen. Om genoeg persoonlijke aandacht bij de Mindfulnesstraining te garanderen kunnen er maximaal 10 deelnemers mee.

De prijs voor deze 9-daagse reis: € 980,- p.p. op basis van een gedeelde 2- of 3-persoonskamer. Liever een 1- persoonskamer? Afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs is een 1-p.kamer te boeken. Mogelijkheden en meerprijs op aanvraag.

Zorgverzekeraars vergoeden steeds vaker Mindfulnesstraining. Jolien is cat. 1 (hoogste graad) gecertificeerd via de VMBN met registratienummer 201691. Vraag bij je zorgverzekering of je deze retreat (deels) kunt declareren.

Inclusief:

 • 10 x Mindfulness door een cat. 1 geregistreerde Mindfulnesstrainer
 • alle overnachtingen; 2 x in een traditionele riad in Marrakech, 2 x in een oasehotel nabij Ouarzazate en Agdz en 4 x in de bivouac (woestijn’tenten’kamp) in M’hamid
 • alle vervoer in Marokko
 • alle maaltijden incl. 2 alcoholvrije drankjes, uitgezonderd de maaltijden in Marrakech (1-2 x lunch (afhankelijk van de vertrektijd van je vlucht) en 1 x diner)
 • water, thee en koffie in de bivouac
 • excursies en activiteiten; koken en eten bij de dorpsbewoners, kamelentocht met lunch onderweg, bezoek aan pottenbakkerij, wandeling met gids door een oase, bezoek aan een plaatselijke hamam, theedrinken bij inwoners van een oude kasbah, bezoek aan de kasbah van Ait ben Haddou, bezoek aan het Bahia paleis in Marrakech

Exclusief

 • vliegticket naar en van Marrakech
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • maaltijden in Marrakech
 • drankjes onderweg

Tijdens deze hele reis zullen er naast de formele Mindfulness beoefening zoals die in het programma beschreven staat ook informele oefeningen gedaan worden.

Dag 1 – De reis start in de ochtend op het vliegveld van Marrakech Menara. Vanuit hier vertrekken we naar onze riad waar we eerst een kopje thee drinken terwijl we kennismaken en gaan lunchen. Na de lunch kun je Marrakech op eigen houtje gaan verkennen of met ons mee naar het prachtige Bahia paleis en ronddwalen in de soeks alsof het de schatkamers van Ali Babi zijn; lampen, geurige kruiden, zilveren theepotten, dadels, leren tassen en sandalen. Misschien loop je ook wel tegen de enige echte wonderlamp aan. In de avond gaan we samen uit eten en evt. nog even naar het beroemde hart van Marrakech: Jemaa El Fna, het plein dat iedere avond zodra de zon ondergaat een bonte voorstelling van slangenbezweerders, verhalenvertellers, eetkramen en henna-artiesten uit de hoed tovert.

Dag 2 – Na een vroeg ontbijt vertrekken we met de jeep of minibus om via het imponerende Atlasgebergte naar Ouarzazate te rijden. Na iedere bocht zie je het landschap en de kleuren veranderen. Voor de lunch stoppen we bij Ait ben Haddou, de eeuwenoude Kasbah die op de Werelderfgoedlijst staat. Eindpunt van deze dag is een oase vlakbij Ouarzazate waar we in de avond de eerste Mindfulnesstraining van Jolien Posthumus krijgen. Ons hotel heeft een zwembad – met een prachtige achtergrond dus vergeet vooral je zwemkleren niet.

Dag 3 – Wakker worden in de stilte en het groen van de oase. Na de Mindfulness en het ontbijt stappen we in de jeep om via de groene Draavallei vol dadel- en palmbomen naar M’hamid el Ghizlane te rijden, het laatste oasedorp voor de woestijn. Na de lunch maken we een wandeling door deze weelderige vallei en stoppen we nog voor een bezoek aan de pottenbakkerij. Eindpunt M’hamid wordt niet voor niets de poort naar de Sahara genoemd. De weg houdt hier op en na zo’n 6 km met de jeep door het zand komen we in de late namiddag aan bij onze bivouac (luxe ‘tenten’kamp). In de avond een lekkere slowcooked maaltijd, sterren kijken en onze ervaringen delen bij het knetterende kampvuur.

Dag 4 – Deze dag beginnen we met een goed voorbereidde Mindfulness-sessie. Na het ontbijt heb je tot aan de lunch alle tijd voor jezelf –  maak een mooie wandeling, fotografeer, lees een boek, doe een dutje… Rond het middaguur gaan we met de jeeps naar M’hamid waar we Rachida en Khadija ontmoeten, geboren en getogen hier in het woestijndorp. Bij hen thuis gaan we samen met hen onze lunch bereiden. Een ‘kookworkshop’ in hun keuken, maar dan net even anders. Het gaat hierbij niet zozeer om de verfijnde Marokkaanse keuken, maar om het samen-zijn. Het delen van huis, keuken, cultuur en gebruiken; een inkijkje in het leven van alledag. Samen aan tafel genieten van onze eigen klaargemaakte lunch.

Na de lunch kopen we onze tulbanden voor de kamelentocht en evt. souvenirs in het dorp en pakken we nog even een terrasje. Met de jeep gaan we weer terug naar de bivouac. In de avond Mindfulnesstraining en aansluitend diner en sterren bij het kampvuur.

Dag 5 – In de vroege ochtend is er een stiltewandeling waar de Mindfulness-oefeningen van deze ochtend onderdeel van zijn. Met een gids maken we een mooie tocht van zo’n 2 uur door het woestijnzand. Na deze tocht een welverdiend ontbijtje en me-time tot aan de lunch. Na de lunch rijden we naar de oude kasbah van M’hamid. Hier krijgen we een rondleiding en drinken we Marokkaanse muntthee bij de bewoners. De kinderen hier houden óók van voetballen, dus mocht je nog ruimte in je bagage overhebben…

Met de jeep rijden we een klein stukje verder om een mooie zonsondergang te zien om daarna meteen terug naar de bivouac te rijden voor een avond Mindfulness bij kampvuur. Daarna een lekkere slowcooked maaltijd en afsluiting van deze dag.

Dag 6 – Na de Mindfulness en het ontbijt liggen de kamelen (eigenlijk zijn het dromedarissen, maar iedereen noemt het kamelen) al op ons te wachten. Eerst nog een lesje ‘hoe krijg je die tulband nou een beetje fraai om je hoofd?’ en dan is het tijd om te vertrekken. Als je wilt kun je op de kameel, maar je kunt er ook voor kiezen om te lopen, of allebei natuurlijk. In de middag houden we onder een Tamarisk een picknick die verzorgt wordt door de kok en de gidsen. We nemen ruim de tijd voor de lunch. Jolien geeft nog een Mindfulness oefening voordat we weer verder gaan en in de richting van het kamp teruglopen. Even tijd om bij te komen van deze relaxte kamelendag. Daarna de avondoefeningen, opfrissen en aanschuiven voor het diner. Na afloop muziek en feest bij het kampvuur en nog even stil genieten van de duizelingwekkende sterrenhemel op deze laatste woestijnavond.

Dag 7 – Vandaag hebben we een vroeg ontbijt, nemen afscheid van de bivouac en M’hamid en rijden naar een prachtige ecolodge in de Draavallei. Onderweg stoppen we voor een bezoek aan de plaatselijke, traditionele hamam. Geen luxe wellness-oord, maar precies de authentieke hamam zoals de bewoners deze zelf ook gebruiken. Met een superzachte huid lunchen we eerst voordat we doorrijden naar onze accommodatie. Mocht je nu nóg niet Mindful zijn dan word je dat vast zodra je hier aankomt. Mindfulness, diner en heerlijk relaxen op het terras.

Dag 8 – In de ochtend de laatste Mindfulness van deze reis, opfrissen en ontbijt. Na het ontbijt is het tijd om terug naar Marrakech te gaan, een tocht van zo’n 6 uur rijden. Onderweg stoppen we om de benen te strekken en te lunchen in Ouarzazate. In de late namiddag of vroege avond komen we bij onze riad in Marrakech aan. Het wordt stilletjes aan tijd om ons voor te bereiden op het afscheid en deze avond gaan we dan nog een laatste keer samen uit eten. Een mooi moment om onze ervaringen van deze reis te bespreken.

Dag 9 – Afhankelijk van de vlucht die je geboekt hebt, heb je na het allerlaatste gezamenlijke ontbijt nog tijd om Marrakech in te gaan. Onze gezamelijke reis stopt hier. Je kunt bijvoorbeeld vroeg in de ochtend een taxi naar de mooie Jardin Majorelle nemen of naar Le Jardin Secrit, het Maison de la Photographie of de Joodse Mellah (souk) gaan.

Één ding staat vast: je gaat weer helemaal opgeladen en vol nieuwe inzichten terug naar Nederland. De woestijn geeft nooit haar geheimen prijs, maar zal vast ook bij jou iets in beweging hebben gezet!

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

Reisgezelschap
Boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in.

Persoonsgegevens

Adresgegevens

Contactgegevens

Overig


Vragen of opmerkingen

Algemene voorwaarden
Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.