Wandelen en Mindfulness in de Marokkaanse Sahara. Een 9-daagse Marokko Woestijnreis zonder deadlines en haast. Mindfulness in een decor van groene oases en goudgele zandduinen. Beleef van 24 november t/m 2 december de magie en leef met volle aandacht in het moment, in het ritme van de Sahara. Nog 2 plaatsen vrij!
Je bent een heerlijke week weg uit je gewone leven, ondergedompeld in een andere, rijke cultuur. Samen met de vele Mindfulness oefeningen, de 4-daagse hike met stiltewandelingen en de prachtige omgeving geeft dit je rust en ruimte in je hoofd. Je voelt een enorme vrijheid en krijgt meer inzicht in de dingen die voor jou belangrijk zijn in jouw leven, je komt weer tot jezelf, bouwt nieuwe energie op en kunt immens genieten van alles om je heen.

Geniet van de zonsondergangen en de sterrenhemel. Van de gastvrijheid, de kleuren, de geuren en de eenvoud van het Nomadenleven. Tijd heeft hier echt een andere betekenis. Alles wordt met aandacht en zonder haast gedaan – ‘wat vandaag niet afkomt, doen we morgen’.

De Mindfulness, nomadencultuur, eenvoud, wandeltochten en de nieuwe ontmoetingen in deze prachtige avontuurlijke woestijn geven je inspiratie en mooie inzichten.

Gun jezelf deze reis, stap even uit je dagelijkse leven en wordt weer Mindful in Marokko!
Het enige dat je nog hoeft te doen is je vliegticket boeken. De reis start op zondag 24 november in Marrakech waar deze ook weer eindigt op maandag 2 december.

Wanneer je dan toch in Marokko bent, wil je je reis misschien wel verlengen. Een paar dagen in Marrakech blijven of heerlijk naar de relaxte kustplaats Essaouira gaan is altijd een goede optie. Laat maar weten wanneer we je daar bij kunnen helpen.
Heb je vragen over het Mindfulness programma? Neem dan contact op met Mindfulness-docent Jolien Posthumus van Bundelt: 06-42157748
Voor overige vragen kun je het contactformulier invullen of bellen met Fanny: 06-37012064. We helpen je graag!

De reis start in de avond op het vliegveld van Marrakech. Al snel laten we de hectiek van de stad achter ons en vertrekken met onze jeep of minibus via de machtige Tiz’n Tichka door het Atlas gebergte naar de eerste prachtige oase waar de Mindfulness training start.
Na een tocht door de onverwachts groene Draa vallei komen we aan in de woestijn. Hier overnachten we de eerste nacht in een vaste bivouac, een prachtig ‘tenten’kamp waar we in de avond bij het kampvuur luisteren naar eeuwenoude Nomadenliedjes.

Deze bivouac is het vertrekpunt van onze 4-daagse wandeltocht. Met onze gids, begeleiders en kamelen vertrekken we in een karavaan door het zand. Tijdens de trekking zie je de vele gezichten van de woestijn: droge rivierbeddingen met stenen en rotsen, uitgestrekte vlaktes met een hardere zandondergrond, duinen met dadelpalmen, plukjes Tamarisken en struiken tot aan de tot de verbeelding sprekende hoge zandduinen. We lopen ongeveer 2 tot 2 ½ uur in de ochtend, stoppen voor een hele lange rust- en lunchpauze en lopen in de namiddag nog zo’n 2 tot 2 ½ uur. Door de lange rustpauze is het wandelen voor iedereen met een normale conditie goed te doen. We nemen extra kamelen mee, mocht je toch te moe worden dan kun je altijd even uitrusten en de woestijn lekker loom vanuit een ander gezichtspunt zien.

Het Mindfulnessprogramma start in de oase en wordt gegeven door Jolien Posthumus, een ervaren en categorie 1 (hoogste graad) geregistreerd Mindfulnesstrainer (MBSR). Zij is eigenaar van Bundelt waar zij naast Mindfulnesstrainer en Meditatie Facilitator werkt als Event Manager.

Tijdens de 4-daagse hike maak je al lopend een pas op de plaats en kun je rustig de tijd nemen voor jezelf. Een inspirerende reis voor zowel beginners als gevorderden in Mindfulness. Tijd om te ontspannen, te onderzoeken en te ontmoeten. Tijd om te delen en je te verwonderen over alles wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft in dit magische land. Verbind jezelf opnieuw met de wereld binnen en buiten en maak kennis met – of verdiep je – meditatie en (yoga)oefeningen uit de achtweekse Mindfulnesstraining.

De down-to-earth lessen zijn een mooie kennismaking met Mindfulness voor beginners. Gevorderden kunnen hun practice verdiepen en onderhouden op prachtige locaties in dit waanzinnig mooie land. Begeleide – en zitmeditaties worden afgewisseld met lichaamsgerichte oefeningen zoals yoga, bodyscan en loopmeditatie. Door de unieke locatie en de Mindfulness wordt er ruimte gecreëerd waarbij je lichaam en geest in balans komen.

De heldere, warme en praktische aanpak is wat Jolien kenmerkt. ‘Ik zet mij in voor de integratie van Mindfulness in onze samenleving en het mogen trainen van Mindfulness is voor mij een grote eer en een nog groter plezier. Reizen en de Arabische cultuur zijn 2 grote liefdes, Mindfulness geven mijn grote passie. Om deze samen te brengen tijdens deze reis, te bundelen met Zindernis Woestijnreizen, is een droom die uitkomt. Ik hoop je te mogen ontmoeten in november’.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 5 personen. Om genoeg persoonlijke aandacht bij de Mindfulnesstraining te garanderen kunnen er maximaal 10 deelnemers mee. Nog 2 plaatsen vrij!

De prijs voor deze 9-daagse reis: € 980,- p.p. op basis van een gedeelde 2- of 3-persoonskamer. Liever een 1- persoonskamer? Afhankelijk van de beschikbaarheid en tegen een meerprijs is een 1-p.kamer te boeken. Mogelijkheden en meerprijs op aanvraag. Meerprijs voor een eigen tent tijdens de trekking in de woestijn is € 25,-

Zorgverzekeraars vergoeden steeds vaker Mindfulnesstraining. Jolien is cat. 1 (hoogste graad) gecertificeerd via de VMBN met registratienummer 201691. Vraag bij je zorgverzekering of je deze reis (deels) kunt declareren.

Inclusief:

 • 10 x Mindfulness door een cat. 1 geregistreerde Mindfulnesstrainer
 • alle overnachtingen; 1 x in een traditionele riad in Marrakech, 1 x in een oasehotel, 2 x in een vaste bivouac, 3 x in tenten in de woestijn, 1x in een eco lodge in de Draavallei
 • alle vervoer in Marokko
 • 4 dagen trekking door de woestijn met gids, kok, kamelen en begeleiders
 • alle maaltijden incl. een alcoholvrij drankje, uitgezonderd de maaltijd in Marrakech (1 x diner)
 • water, thee en koffie in de bivouac en tijdens de trekking
 • excursies: bezoek aan een plaatselijke traditionele hamam, oasewandeling met gids, bezoek aan de kasbah van Ait ben Haddou

Exclusief

 • vliegticket naar en van Marrakech
 • fooien (bijdrage fooienpot €40,-)
 • persoonlijke uitgaven
 • maaltijd in Marrakech
 • drankjes onderweg

Dag 1 – De reis start in de avond op het vliegveld van Marrakech Menara. Vanuit hier vertrekken we naar onze riad  en afhankelijk van de aankomsttijd eten we hier of bij één van de vele eetkraampjes op het Jemaa el Fna – het plein dat iedere avond zodra de zon ondergaat een bonte voorstelling van slangenbezweerders, verhalenvertellers, eetkramen en henna-artiesten uit de hoed tovert.

Dag 2 – Na een vroeg ontbijt vertrekken we met de jeep of minibus om via het imponerende Atlasgebergte in ongeveer 4 ½ uur naar Ouarzazate te rijden. Na iedere bocht zie je het landschap en de kleuren veranderen. Voor de lunch stoppen we bij Ait ben Haddou, de eeuwenoude Kasbah die op de Werelderfgoedlijst staat. Eindpunt van deze dag is een oase vlakbij Ouarzazate waar we in de avond de eerste Mindfulnesstraining van Jolien krijgen. Ons hotel heeft een zwembad – met een prachtige achtergrond dus vergeet vooral je zwemkleren niet.

Dag 3 – Wakker worden in de stilte en het groen van de oase. Na de Mindfulness en het ontbijt stappen we in de jeep om in ongeveer 4 uur via de groene Draavallei vol dadel- en palmbomen naar M’hamid el Ghizlane te rijden, het laatste oasedorp voor de woestijn. Op weg naar de woestijn maken we na de lunch een wandeling door deze weelderige vallei.

Eindpunt M’hamid wordt niet voor niets de poort naar de Sahara genoemd, de weg houdt hier letterlijk op. We drinken wat op het terras, kopen onze tulbanden voor de trekking en rijden nog zo’n 6 km met de jeep door het zand. In de namiddag komen we aan bij onze kleurrijke bivouac (luxe ‘tenten’kamp) waar we ontvangen worden met een lekkere muntthee. In de avond een slowcooked maaltijd, sterren kijken en onze ervaringen delen bij het knetterende kampvuur.

Dag 4, 5, 6, 7 – Na de Mindfulness en het ontbijt starten we met de 4-daagse hike. De wandeldagen beginnen we met Mindfulness oefeningen, meditaties en energie gevende yoga. Iedere dag lopen we in twee etappes in totaal tussen de 4 en 6 uur. Ondertussen maakt de kok het vuur aan en verzorgt het ontbijt. De ochtendzon verdrijft de kou van de nacht al snel en na het ontbijt maken we ons klaar voor de volgende wandeling. We pakken in en laden de kamelen op. We gaan op weg zonder al te veel te praten en soms ook in volledige stilte. Zo kun je meer focussen op het ervaren jezelf en je omgeving.

Wanneer je denkt dat we alleen door hoge zandduinen gaan lopen, heb je het mis. Onze route laat je verschillende kanten van de woestijn zien: drooggevallen rivierbeddingen met kleurrijke stenen, hardere zandvlaktes met her en der struikjes en Tamarisken, steenwoestijnen én kale zandvlaktes met de typische zandduinen. Je passeert oases en waterbronnen en zo heel af en toe kom je nog een Nomadenfamilie of herders met hun kamelenkudde tegen.

Na 2 tot 2 ½ uur lopen nemen we een uitgebreide rust- en lunchpauze. Terwijl je in de schaduw van een Tamarisk een goed boek leest of een goed gesprek voert, maakt de kok een lekkere lunch klaar. Na de thee misschien nog een dutje voordat we uitgerust beginnen we aan de tweede etappe van de dag.

Er gaan extra kamelen mee voor het geval je te moe wordt en toch graag een stukje op de kameel wilt afleggen.

Wanneer het tijd is om het kamp voor de nacht op te slaan, zoeken de Nomaden daar de beste plek voor uit. De tenten worden opgezet, het kampvuur wordt aangestoken en de tajine staat binnen no-time te pruttelen op het vuur. Na de Mindfulness eten we rondom het kampvuur of in de grote gemeenschappelijke tent en komen we samen bij het vuur om verhalen te vertellen en ons te verbazen over de ongelofelijke hoeveelheid sterren én de Melkweg die je vanaf hier kunt zien.

Je slaapt in een 2 persoons tentje op een matje in je eigen slaapzak of in de buitenlucht rondom het kampvuur. Niets kan tippen aan het in slaap vallen terwijl je volledig ontspannen naar de duizenden sterren boven je kijkt.

Op de laatste wandeldag slapen we ’s nachts weer in de vaste bivouac en kun je genieten van een welverdiende douche, een comfortabel bed en muziek bij het kampvuur.

Dag 8 – Vandaag hebben we een vroeg ontbijt, nemen afscheid van de woestijn en M’hamid en rijden naar een prachtige ecolodge in de Draavallei. Onderweg stoppen we voor een bezoek aan de plaatselijke, traditionele hamam. Geen luxe wellness-oord, maar precies de authentieke hamam zoals de bewoners deze zelf ook gebruiken. Met een superzachte huid lunchen we eerst voordat we doorrijden naar onze accommodatie. Mocht je nu nóg niet Mindful zijn dan word je dat vast zodra je hier aankomt. In de avond de laatste Mindfulness training, diner en heerlijk relaxen op het terras. Een mooi moment om onze ervaringen van deze reis te bespreken.

Dag 9 – Na het ontbijt is het tijd om terug naar Marrakech te gaan, een tocht van zo’n 6 uur rijden. Onderweg stoppen we om de benen te strekken en te lunchen. In de namiddag komen we in Marrakech aan en word je bij het vliegveld afgezet voor je vlucht terug naar Nederland. Onze gezamelijke reis stopt hier. Eén ding staat vast: je gaat weer helemaal opgeladen en vol nieuwe inzichten terug naar Nederland. De woestijn geeft nooit haar geheimen prijs, maar zal vast ook bij jou iets in beweging hebben gezet!

Je kunt natuurlijk ook nog een paar dagen Marrakech of Essaouira aan je reis vastplakken zodat je nog tijd hebt om Marrakech te verkennen of in Essaouira van de relaxte sfeer en het strand te genieten.

Om deze reis te boeken kun je het formulier hieronder gebruiken of ons een mail sturen met dezelfde gegevens naar: info@zinderniswoestijnreizen.nl

De velden met een * zijn verplicht in te vullen.

Reisgezelschap
Boek je met meerdere personen dezelfde reis, vul dan allemaal dit formulier apart in.

Persoonsgegevens

Adresgegevens

Contactgegevens

Overig


Vragen of opmerkingen

Algemene voorwaarden
Ja, ik stem in met jullie algemene voorwaarden.

Tijdens een zandstorm in de Marokkaanse Sahara spreken de kleuren nog meer tot de verbeelding.